kan bland annat köpas här för ynka 103kr (om vi nu ska snacka pengar).
Imagine a year without spending even a dime. Former businessman Mark Boyle did just that. Following his own strict rules, Mark learned ingenious ways to eliminate his bills and flourish for free. Encountering seasonal foods, solar panels, skill-swapping schemes, cuttlefish toothpaste, and a cash-free Christmas, Boyle puts the fun into frugality and offers some great tips for economical (and environmentally friendly) living. A compelling story, you’ll never look at money in the same way again.
Jag vet inte riktigt hur ska jag recensera denna bok då jag fann den oerhört inspirerande, intelligent och viktig – jag känner mig nästan lite partisk. Förvisso ÄR jag partisk, då jag anser att vårat nuvarande ekonomiska system behöver skrotas och ett nytt tas i bruk – ett som inte har evig tillväxt som mål (jag är ett fan av Steg 3, som ni vet). Hur som helst – problemet ligger i att när man snackar pengar, så blir människor i allmänhet alltid lite uppretade. Pengar är ju sällan ett glädjeämne kan jag tycka, mest vållar de problem (eller kanske frånvaron av dem?). Så vem tipsar man att läsa The Moneyless Man, då?
Jag tror att alla som vill, med egna ögon, se HUR man kan göra annorlunda och förstå VARFÖR det är viktigt att göra annorlunda, borde läsa den här boken.
I november 2008 påbörjade Mark Boyle ett liv utan pengar. Hans plan var att testa hur det var att leva helt utan pengar i ett år, vilket bland annat innebar att han var tvungen att gå off-grid (säga nej tack till elnätet alltså), flytta från sin lägenhet och stänga ned sina bankkonton. Han gav sig själv en liten summa pengar innan han slutade använda dem helt för att kunna förbereda all logistik för det kommande året. När man inser att killen verkligen är på riktigt, och dessutom är ekonom i grund och botten, så kan man inte bli annat än imponerad. Och lite fundersam – för det är väl inte möjligt att klara sig ett helt år utan pengar? Är han inte både lite väl extrem, och dessutom lite knäpp? I början av boken resonerar Boyle kring de regler han sätter upp för sig själv, och motiverar dem så väl att jag blir riktigt imponerad – den här killen har verkligen tänkt igenom det här. Man får ganska snabbt känslan av att det här inte är något tillfälligt jippo han gör för att synas i media eller tillslut tjäna pengar på en bok (tillåt mig att påpeka att bokens förtjänster gick till en Freeconomicorganisation).
”Poverty is a funny phenomenon. It is always defined financially and always relative to what other people earn. It is possible to be extremely happy despite having little money and being officially categorised as poverty-stricken. You can also be really unhappy despite earning a high salary. Those who always want something more will always live in poverty, regardless of what they earn, while those who are content with what they have will always feel they have an abundance.” (Boyle 2010)
Boyle visar genom denna bok att trygghet aldrig har varit och aldrig kommer att bli, pengar på banken och en stor dyr villa. Det är hos andra och hos våra samhällen som vi finner trygghet. Tryggheten i att vara flera, att vara många. Många som vill samma sak – och många som kan olika saker.
Jag begriper fortfarande inte hur jag ska få er att läsa den här boken – lika lite som jag begriper hur jag ska få hela världen att satsa på hållbar utveckling istället för ekonomisk tillväxt. Men ni kanske tror lite på mig när jag berättar att Boyle driver ett Community, som förhoppningsvis snart är en livs levande verklighet: ett freeconomy- samhälle, där pengar inte existerar. Där man istället hjälper varandra.
Däremot är jag väldigt nyfiken på att höra era spontana tankegångar – ett samhälle utan pengar? Är det möjligt? Eller överhuvudtaget ett samhälle med en helt annan ekonomisk inriktning? Kan ni tänka er det, och hur skulle erat drömscenario se ut?
26 comments
Du har i alla fall fått mig att vilja läsa boken!
=)
Mig också! Boken står numera på min att läsa-lista:)
Åh! Härligt! =)
Finns den på svenska?
Tyvärr inte, förhoppningsvis blir den översatt men dessvärre känns inte det särskilt troligt.
Boken ska läsas och projektet med ”en sak in – en sak ut” som du inspirerat till har eskalerat till ”en sak in – 50 ut”, and I like it =)
Åh! Gud vad kul att höra! =) Är du inne på ett minimalistiskt perspektiv eller mer ”rensa ut det som aldrig används”? Det glädjer mig när vi blir fler och fler! :)
Bägge delar känns det som. Jag har så mycket saker att sakerna jag verkligen gillar drunknar + att jag börjar bli less och äcklad av min egen överkonsumtion och ”jag-kan-köpa-mig-lycklig”-tänket.
Nästa fas i min strävan efter att bli ett bättre jag: sluta slänga mat. Det är ju helt galet vad mycket mat som slängs!
Tack för en inspirerande blogg =)
Kul att du kommit igång tycker jag, och du verkar ha kommit långt i hela tankeprocessen, det är ju typ den som är värst! Visst är det en skön känsla att göra sig fri från prylarna? :)
Uschja, slängd mat är ju helt galet. Jag försöker också bättra mig där, men det är verkligen svårt! Det ligger alltid nån stackars krav- banan och ruttnar nånstans verkar det som…
Tack för fina ord! :D
Nu står den på min läslista också! Orkade mig tyvärr inte igenom Välfärd utan tillväxt (hade inte tid) men denna låter mer inspirerande faktiskt.
Helt utan pengar tror jag kan bli svårt, men ett annorlunda system än dagens skulle nog inte vara fel.
Härligt! :) Jag är övertygad om att denna är mer lättläst och kanske till och med mer inspirerande än Välfärd utan tillväxt! :) (även om jag tänker ta itu med den boken också!)
Jag tror inte det går att ta bort pengarna helt, men jag är helt inne på att byta tjänster & saker med varandra i större utsträckning. Bra inlägg, och jag har fått lust att läsa boken! Kram, karma och kärlek
Det finns ju samhällen som inte använder pengar, men däremot andra betalmedel som t.ex. grönsaker, snäckor m.m. Det är som att vi människor på något sätt har ett naturligt behov av att rangordna oss och det är där pengar och andra betalmedel kommer in i bilden. Jag tror det är ofrånkomligt. Men visst vore det underbart om vi människor kunde sluta vara så förbannat egoistiska, giriga och lata :)
Jag blev också nyfiken på boken.
Ja, du har alldeles rätt! Vi tycks verkligen ha ett behov av att sortera in allting i fack och allt skall värderas – tyvärr inte bara ägodelar.
Tack för den recensionen!
Vårt resurssamlande går ju tillbaka till stenåldern där det var helt vettigt att vara självisk och bara se till sina närmaste där och då, då man bara körde på med att tänka idag bara idag och aldrig flera år framåt. Vi är ju lite dumma som fortfarande kör stenålderstänkandet, så otroligt ohållbart. Det krävs förmodligen otrolig kunskap och vilja att offra något man tror sig vara bra för en idag (t.ex. ekonomisk välfärd per idag) för att rädda framtiden för barnbarn och barnbarnsbarn. Att mäta ekonomisk välfärd t.ex. i naturtillgångar vore häftigt, det skulle vända upp och ner på världen, vem som är i-land och vem som är u-land. Möjligt? Har ingen aning.
Måste läsa boken!
och meningen du svärtat tog jag till mig rakt i hjärtat :)
Vilken grej det vore att bara vända upp och ned på hela grejen! Frågan kanske mer är huruvida man kan tänka sig en icke-egoistisk människa? :) Jag ser fram emot att höra vad du har att säga om boken!
Och ja, den där meningen. Den slår liksom huvudet på spiken. :)
[…] – och framförallt livsstilar som är miljövänliga – du ska nog snarare läsa The Moneyless Man. Brunos bok är bättre för dig som är intresserad av konsumtionsfrågor och som själv vill […]
[…] på alternativen man kan välja! Endast fantasin sätter gränser skulle jag vilja påstå (vilket Money-less Man är ett bra exempel […]
[…] recension av ”Your Money or Your Life”. Och ifall det skiter sig på riktigt: ”The Moneyless Man”. Missa inte heller ”rörelsen” Early Retirement Extreme! Och icke att […]
[…] The Moneyless Man […]
[…] samhället där människor ställer upp för varandra. Mark Boyle skriver lite om det här i ”The Moneyless Man”, vilket jag tog upp redan i recensionen av boken – men jag tror att den här […]
Jag tackar för det tipset. Boken verkar väldigt intressant, jag blir också nyfiken! Jag sätter upp det på min ”att vilja läsa” boklista (som redan är låång). :)
Du skriver så mycket intressant, glad jag hittat din blogg! Jag kanske inte håller med om allt, men det är utvecklande med andra tankar. Det märks att du läser mycket, du besitter mycket kunskap.
Jag kollade in ett par videor (med Doyle) och såg att han bor i en husvagn med en kamin. Men vart får man ställa upp en husvagn gratis (om man inte har kontakter, familj etc?)
I Sverige får man ju inte ställa upp en husvagn vart som helst. (Been there done that (i min ungdom) så att säga). Det funkar inte, det satt ständigt ”röda” lappar att den behövdes flyttas. Polisen gjorde inbrott i vagnen etc…
”ett samhälle med en helt annan ekonomisk inriktning?”
Oj. Det här är en stor fråga och den svår att diskutera (eftersom frågan är otroligt komplex). OCH jag har svårt att överblicka vad som skulle ske om man ändrar ekonomisk inriktning.. Jag ska bara ge en kort kommentar :)
Vore det ens möjligt utan en massa reglering? Ja om folk självmant ville detta.(men jag ser inte att människan är redo för detta än, ego och själviskhet är drivkrafter (still!)) Jag ser tyvärr inte att människan skulle ändra sig i närtid. (The teacher will appear when the student is ready)
Det är ju så här.. Jag är inte för toppstyrning. Saker och ting är ju redan ”reglerade” rätt hårt för att försöka styra oss människor. Och grundbulten borrar väl ner i att jag föredrar frihet istället för mer lagar och förordningar / toppstyrning. Visst behövs lagar och regler, men inte för mycket påyvlat styrande uppifrån.
Det är också stor skillnad mellan mitt drömscenario och vad som är realistiskt, måste jag tråkigt nog säga. Jag har alltså två olika bilder, drömbilden som jag inte tror någonsin kommer bli uppfylld och sen min (kanske något cyniska) realistiska bild, som inte är lika positiv.
Jag tycker dock livet är helt fantastiskt och gillar dom möjligheter som finns! =)
Svenska förhållanden skiljer sig ju mycket åt från exempelvis USA, så man får plocka russinen ur kakan och ta till sig det som går att applicera här hemma! :)
Och ja, ett samhälle med en helt annan ekonomisk inriktning. En utopi, kanske. Frågan är ju snarare hur länge till det nuvarande systemet kommer klara sig – det finns många bubblor som kommer spricka. Sen måste man ju givetvis alltid vara realistisk, jag sitter just nu på en utbildning i samhällsplanering där vi försöker forma framtiden, och visst vore det grymt att kunna göra en plan där vi helt plötsligt befinner oss i en annan ekonomi – men omöjligt på så kort sikt. Däremot kan man välja att lägga fokus på sånt som bidrar i ”rätt riktning”, såsom lokala ekonomier, närproducerat etc etc.
Sant. Vi plockar russina ur kakan. Så klok tjej! :)
Jaa. Finns ju alltid fördelar och nackdelar med olika system. Håller med dig om bubblor. Det nuvarande systemet är dessutom rejält uppumpat, så visst kommer det troligen en rätt rejäl krach när bubblan väl ”poppar”. Och det är nog inte förrän en ”brand” inträffat som det kommer någon förändring. (i vanlig bransläckningsstrategi så att säga). Folk inser inte att något radikalt måste göras innan det hemska inträffat etc. Därmed inte sagt att jag är emot kapitalism (som jag kanske förstått att du är? :) ) Jag är dock en aning orolig för vad för tankar och ideér som kommer i en tid som är besvärlig etc (efter den stora bubblan brustit). ”Historien” har ju en tendens att upprepa sig så att säga.
Va kul! Det låter som en intressant utbildning, hoppas du skriver ett inlägg om dina tankar kring ämnet, blir nog väldigt intressant läsning!