Jag är sedan många år tillbaka vegetarian. Det beslutet hade ingenting med miljöhänsyn att göra, utan var ett beslut baserat på etiska val. Oavsett hur man skulle kunna tänkas förändra vår vidriga djurhållning så kommer jag aldrig mer äta kött.
Så jag käkar mycket quornprodukter som proteinkälla. Man kan ju lika gärna äta bönor och linser som är oerhört proteinrika, men jag gillar varken smaken eller konsistensen på dem vilket försvårar situationen. Jag har länge funderat över hur pass bra quorn är ur en miljösynpunkt och hur i hela fridens namn man egentligen gör när man tillverkar quorn. Camino (ack så bra tidning, senaste numret räddade hela min sjukhusvistelse vill jag lova!) gav svaret i senaste numret:
- Mögelsvampen Fusarium venenatum odlas i behållare där den matas med syre, glukossirap, mineraler och vitaminer. Svampen fördubblar sin massa var femte timme.
- Efter ett tag bildas ett degaktigt svampprotein kallat mykoprotein, som extraheras och värms upp.
- Substansen torkas och man tillsätter äggviteämnet albumin som bindmedel.
- Till sist formas massan till olika produkter med olika konsistens och struktur såsom filé, bitar och färs.
Från början var quornet tänkt som en ersättningsprodukt vid matbrist, vilket spontant får mig att tänka att det bör vara väldigt energieffektivt. Med tanke på svampens snabba tillväxt och det faktum att det är så få ”ingredienser” i slutprodukten bör ju quorn kunna räknas som en klimatsmart produkt. Och ifall tillverkningsprocessen är så enkel som jag föreställer mig borde ju quornet kunna tillverkas på många olika platser – och därmed kan vi slippa långa transporter och kanske till och med få närproducerad quorn? (all fakta kommer från Camino)
Personligen gillar jag filéer och bitar bäst, för er som inte lagar vegetariskt kan jag meddela att de produkterna lätt ersätter kött/fisk/kyckling i de flesta maträtter. Quornbitar i en gryta av något slag är alldeles perfekt. Bitarna smakar ju i stort sett ingenting så beroende på hur man själv väljer att krydda kan man ordna precis vad som helst med hjälp av dem! Att marinera quornfiléer i olivolja och krydda med de-kryddor-man-odlar-på-balkongen-eller-altanen samt lite svartpeppar och sen slänga dessa på grillen = perfekta sommarmaten! Proteinrikt, fettsnålt och kalorisnålt (för den som räknar..), gott och bra för dem som har för höga kolesterolvärden. Bemärk att quorn innehåller ett äggviteämne – så veganer, vegetarianer som inte äter ägg samt äggallergiker vill nog helst äta något annat!