Jag är sedan många år tillbaka vegetarian. Det beslutet hade ingenting med miljöhänsyn att göra, utan var ett beslut baserat på etiska val. Oavsett hur man skulle kunna tänkas förändra vår vidriga djurhållning så kommer jag aldrig mer äta kött.
Så jag käkar mycket quornprodukter som proteinkälla. Man kan ju lika gärna äta bönor och linser som är oerhört proteinrika, men jag gillar varken smaken eller konsistensen på dem vilket försvårar situationen. Jag har länge funderat över hur pass bra quorn är ur en miljösynpunkt och hur i hela fridens namn man egentligen gör när man tillverkar quorn. Camino (ack så bra tidning, senaste numret räddade hela min sjukhusvistelse vill jag lova!) gav svaret i senaste numret:
- Mögelsvampen Fusarium venenatum odlas i behållare där den matas med syre, glukossirap, mineraler och vitaminer. Svampen fördubblar sin massa var femte timme.
- Efter ett tag bildas ett degaktigt svampprotein kallat mykoprotein, som extraheras och värms upp.
- Substansen torkas och man tillsätter äggviteämnet albumin som bindmedel.
- Till sist formas massan till olika produkter med olika konsistens och struktur såsom filé, bitar och färs.
Från början var quornet tänkt som en ersättningsprodukt vid matbrist, vilket spontant får mig att tänka att det bör vara väldigt energieffektivt. Med tanke på svampens snabba tillväxt och det faktum att det är så få ”ingredienser” i slutprodukten bör ju quorn kunna räknas som en klimatsmart produkt. Och ifall tillverkningsprocessen är så enkel som jag föreställer mig borde ju quornet kunna tillverkas på många olika platser – och därmed kan vi slippa långa transporter och kanske till och med få närproducerad quorn? (all fakta kommer från Camino)
Personligen gillar jag filéer och bitar bäst, för er som inte lagar vegetariskt kan jag meddela att de produkterna lätt ersätter kött/fisk/kyckling i de flesta maträtter. Quornbitar i en gryta av något slag är alldeles perfekt. Bitarna smakar ju i stort sett ingenting så beroende på hur man själv väljer att krydda kan man ordna precis vad som helst med hjälp av dem! Att marinera quornfiléer i olivolja och krydda med de-kryddor-man-odlar-på-balkongen-eller-altanen samt lite svartpeppar och sen slänga dessa på grillen = perfekta sommarmaten! Proteinrikt, fettsnålt och kalorisnålt (för den som räknar..), gott och bra för dem som har för höga kolesterolvärden. Bemärk att quorn innehåller ett äggviteämne – så veganer, vegetarianer som inte äter ägg samt äggallergiker vill nog helst äta något annat!
14 comments
Intressant läsning. Äter inte heller kött men det här var fakta jag inte hade men som är bra att veta då det ofta dyker upp frågor kring vad jag har i matlådan. :-)
Ja, det är alltid samma fascination över de vegetariska matlådorna! Lyckligtvis äter de flesta på min utbildning mer eller mindre vegetariskt så numera slipper jag många konstiga frågor. Men jag vet att när jag jobbade på ICA så var det faktiskt flera av mina dåvarande kollegor som faktiskt provade att tillaga quorn hemma efter inspiration från mina matlådor! :)
Intressant! Jag har funderat på hur klimatsmart och eko quorn egentligen är, glädjande nog så verkar det vara ett bra alternativ. Men köttarom? Låter mycket skumt.
Vi använder bara quornfärs, blev avskräckt från ”fejkfiléer” när vi köpte sojafiléer en gång – uäääk! De kanske inte alls smakar samma, har du nån aning?
Jag tycker inte alls att soja-produkter och quorn ör särskilt lika. Har också dålig erfarenheter av sojafileér, men tycker att quornen är mycket bättre.
Det är inte köttarom i alla deras produkter, lyckligtvis, men ja jag blir också skeptiskt av det! Jag kryddar gärna min mat själv, helt enkelt! :)
Och liksom Jenny skriver så är det en ENORM skillnad mellan soja och quorn! Jag äter bara quornfiléer, och aldrig sojafiléer, medan jag gärna äter sojakorv och fullkomligt avskyr quornkorven! Så det är ruskigt stor skillnad, även inom ett och samma märke. Man får verkligen prova sig fram, ”quornnuggets” kan jag tänka mig går hem hos barn (dom är riktigt goda). Själv så föredrar jag quornfärs framför sojafärs, men sojahamburgare framför quornhamburgare! :D haha, vilken röra det här blev! Jag tror min slutsats är att du nog ska våga prova quornfiléer! ;)
Tack ska ni ha! Trodde framför allt konsistensen är densamma, sojafiléerna var som gummi. Ska nog marinera och grilla ett par quornfiléer i sommar :)
Låter som en bra plan tycker jag! Återkom gärna med vad du tyckte om dem, alltid intressant att höra!
Varför i jösse nam vill man äta fejkat kött om man är vegetarian. Filéer, köttfärs och korv av quorn mm.
Filéer förknippas ju med kött, fisk och fågel. Alltså djur och dess kött/muskulatur. Jag har i alla fall aldrig filéat en paprika. Så man vill tydligen äta något som smakar, luktar och känns som kött i munnen.
Hej! Jag antar att du aldrig ätit quorn då varken smak, lukt eller konsistens går att jämföra med kött. Quornprodukterna jag köper (jag äter inte produkter med köttarom) är totalt smaklösa och kan därför kryddas efter eget önskemål, och konsistensen överträffar alla former av kött. Anledningen till att företaget tillverkar quornet i former som köttätare ”känner igen” är för att det blir enklare för gemene man att ersätta kött i specifika maträtter. Jag föreslår att du testar quorn – en ultimat proteinkälla utan risk för tilltäppta ådror och hjärtinfarkter! (Sen att köttindustrin är största miljöboven behöver jag väl knappt inflika?)
Och nej, som vegetarian vill man inte äta något som smakar eller känns som kött. Jag har personligen aldrig varit särskilt förtjust i kött pga av just konsistens och smak. Provät innan du kritiserar produkten!
Tips: Kolla upp vad det latinska ordet venenatum betyder…
Jag tycker personligen att Quorn smakade gott (med köttarom ;-)) fram till dess att jag lärde mig vad det egentligen är. Problemet med Quorn (för mig) är att det är höggradigt artificiellt. Det är mögel som finns i viss jord, som fått växa till sig i ståltankar. Lägg därefter i ett gäng tillsatser och behandla det till oigenkännlighet.
Att det är ett överbehandlat mögel med tillsatser är väl ok om man vet om det och inte har några problem med det för sin egen konsumtion. Det är ett större problem när det serveras till intet ont anande skolelever i skolbespisningen.
Ett än större problem är att det ger många människor allergiska reaktioner. Allt från lite magont till kaskadkräkningar och livshotande allergisk chock.
Om det sen är klimatsmart betyder mindre för mig. Att äta grus är klimatsmart, men inte särskilt nyttigt eller sunt det heller ;-)
Att quorn är mögel, eller svamporganismer, stör mig inte. Det finns både farligt och ofarligt mögel, och quorn får nog anses tillhöra den senare kategorin. Allergisk chock kan man få av allt möjligt, tomater, jordnötter, ägg och bistick till exempel. Det blir svårt att eliminera allt man kan råka vara allergisk mot.
Däremot blir mikrobiologen inom mig nyfiken på vad man matar quornsvamparna med. Dubblar de sin massa var 5e timma så måste ju något gå in och bidra till den massan. Producerar de själva aminosyrorna till sitt protein från exempelvis någon sockerlösning, eller käkar de någon slags näringslösning med aminosyror? Varifrån kommer matens mat så att säga. Google nästa, tror jag.
Nej, jag undviker helst quorn för att jag, precis som med kött, inte uppskattar smak (eller bristen på smak) och konsistens. Bönor, ärtor och linser däremot, mums! Var person har sin smak. ;-)
(Och ja, jag hoppar på diskussionen lite sent, men jag bläddrar igenom alla intressanta inlägg i arkiven här och kunde inte låta bli att undra… )
Motiverad undran, helt klart! Hittade du något hos google?
Och ja, smaken är olika – själv avskyr jag bönor (tyvärr!).
Och det är lugnt att hoppa på diskussioner sent – jag ser och hör allt som händer på bloggen! ;)
Jag gillar att folk som är pro-kött klagar på att man värmer upp quornen och att det är mögel -.- Man värmer också upp köttet och tillsätter smaker och konsistenser för att få det som man vill. Och jag äter hellre en svampliknande produkt än ett djur.
Jag tycker också att quorn är en trevlig och praktisk produkt. Jag kan inte äta baljväxter för jag har problem med tarmen så jag kör på quorn när jag vill äta miljömedvetet. Vet du om man kan få tag i torkad quorn någonstans? Eller konserverad kanske?
Det går åt så mycket energi att transportera fryst mat så det skulle vara trevligt att kunna köpa quorn som inte kommer fryst. Men det kanske inte finns.