Vi i västvärlden är ju ökända för att kasta mat. Var tredje matkasse sägs ju hamna i soporna – inte undra på att folk gnäller om att det är dyrt med mat, när dom inte ens hinner utnyttja den innan dom kastar hela kalaset!
Så hur kommer det sig att jag som student har råd att välja så pass mycket ekologiskt som jag gör? Varför kan jag äta massvis med frukt och grönt (som är ack så dyrt enligt den breda massan)?
Enkelt. Jag äter upp. Och skulle det råka vara så att osten eller paprikan börjar se jäkligt tråkig ut, så river jag / tärnar – och fryser in! Perfekt nästa gång man styr upp en gryta eller en paj. Jag planerar vad jag ska äta, så att alla grönsaker hinner användas innan de blir dåliga osv. Att köpa frukt och grönt som är i säsong är en bra idé, för det är ju dessutom bättre för miljön – och för plånboken! Om sista datum på mjölken är nära eller till och med har passerats med en dag eller så, så äter jag mannagrynsgröt till frukost eller så gör jag som idag – pannkakor. Pannkakor är banne mig det ultimata sättet att ta tillvara på matvaror som börjar sjunga på sista versen – mjölk, smör, ägg! Perfekt och gott, säger jag. Att köpa frukt och grönt som är i säsong är ju dessutom bättre för miljön – och för plånboken!
Sen tar jag med mig matlåda till både skola och jobb, det sparar man helt galna summor på.
Slutligen har jag en liten liten hemlis att dela med mig av, det som gör att jag har råd att äta bra: jag köper sällan eller aldrig snacks. Ungefär en gång i månaden köper jag choklad eller glass, och då lyxar jag till och väljer precis det jag är sugen på. Men jag köper aldrig chips, lösviktsgodis, tuggummin eller läsk/kolsyrat vatten. Tomma kalorier som varken gynnar kroppen eller plånboken. Däremot bakar jag gärna något – det blir billigare, man kan själv välja ingredienser (eko!) och man slipper E-nummer. Plus att det är roligare att bjuda på sånt man gjort själv.
Nu ska jag ställa mig och steka pannkakor!