Efter så oerhört många veckor av IN:UT- listor här på bloggen har nog de flesta insett att böcker är min stora last här i livet. Jag jobbar med böcker, jag har böcker som absolut största intresse och hobby, och banne mig ingenting slår en riktigt bra bok. Men jag gillar även böcker rent estetiskt, och vill därmed ha dom i mitt hem. Så hur upprätthåller man ett intresse som bottnar i att man konsumerar något när man vill vara så miljövänlig man bara kan?
Först och främst har jag blivit bra på att köpa böcker på Second Hand. De allra flesta människor läser bara en bok en endaste gång och sen kanske den hamnar på Myrorna – vilket är suveränt, det är ju en skam att kasta böcker. Att köpa begagnat innebär ju att produktionen redan skett och att produkten i fråga faktiskt inte kan skada miljön en gång till, så länge den som köper den begagnade varan inte slänger den på tippen det vill säga. Bokbörsen handlar jag också mycket ifrån, och jag försöker alltid hitta kurslitteratur begagnat, eftersom det oftast är böcker som man bara läser under en kort period och sällan plockar upp igen.
Jag säljer och skänker bort böcker jag inte längre vill ha kvar (mest på grund av platsbrist). Främst säljer jag kurslitteratur, och bortskänkta böcker har i nio fall av tio redan blivit läsa av mina föräldrar innan jag skickar dem vidare. Är böcker i schysst skick lämnar jag dem till second hand, och är dom väldigt slitna hamnar dom i Skolans Byteshylla där någon får ta dem gratis. Min mamma jobbar på ett behandlingshem för ungdomar, så där hamnar alla ungdomsböcker jag läser.
En av grundbultarna i detta köpande/säljande/skänkande där böcker får nytt liv gång på gång är att man är rädd om sina böcker. Till pocketböcker använder jag nästan alltid genomskinliga plastskydd vilket gör att boken är som ny när den väl är utläst. Böcker är ju också extra fantastiska för att det är så enkelt att låna ut till vänner, låna av vänner och därmed låta samma bok få många många läsare! Man får heller inte förglömma att man lika gärna kan låna alla sina böcker på biblioteket (som väl måste vara en av de miljövänligaste och smartaste idéerna någonsin?).
När man väl köper en sprillans ny bok så är följande ett faktum: inbundna böcker och kartonage håller bättre. Men pocketboken, med sitt smidiga format, är ju en ny favorit hos bokläsarna. Förutom att skydda sin bok med plastskydden jag nämnde (vi på Pocketshop säljer sådana för humana 8kr styck) kan man även köpa böcker som redan i produktionsledet är bättre för miljön. Det finns många förlag som faktiskt har ett gediget miljöarbete, och för att nämna någon så har Bonnier och Månpocket vad de kallar ”klimatsmart pocket”: FSC-märkt papper, klimatkompenserad samt att försäljningen av dessa böcker stöder WWFs arbete.
Annat roligt med böcker är att fulla bokhyllor i ett rum isolerar från både kyla och oljud, ett estetiskt tilltalande sätt att minska isoleringskostnader och elräkningar. Och har jag ens nämnt att böcker är fulla med kunskap och verklighetsflykt?
Det finns garanterat många sätt att göra sin favorithobby mer miljövänlig. Hur har du själv gjort, och vilka idéer har du?