Dag 1 & 2 hittar vi här, och dag 3 här.
Idag ligger alltså fokus på mat. Och mat är ju gott, och för det mesta näringsrikt och trevligt. Jag som äter mycket ekologiskt och alltid vegetariskt samt ofta veganskt plockar många pluspoäng på matsidan. Men en del i utmaningen ligger i att även äta närproducerat, vilket är desto svårare.
Vissa saker är så naturligt att köpa närproducerat/svenskt att jag inte begriper varför det finns andra alternativ i mataffären. Morötter tillexempel. Och honung. Varför ska jag behöva köpa honung från Brasilien förpackad i plastflaska när det till exempel finns utsökt honung från Julita i Sörmland förpackad i glasburk som är perfekt för återanvändning? Det här övergår mitt förstånd.
Många gånger är det lite svårt för mig med närproducerat, speciellt då jag inte äter potatis utan håller mig till pasta samt miljöboven ris. Och mängden kaffe jag dricker ska vi inte ens tala om…
Närproducerat innebär ju också att man tvingas (vilket är bra!) bli lite mer kreativ i köket för att kunna äta säsongsanpassat. Faktum är att vi inte BEHÖVER äta bananer i december. Vi kan äta annat och klara oss precis lika bra ändå. Själv tänker jag börja laga rotfrukter i ugn som tillbehör till måltider – något jag aldrig lagat så om någon sitter på ett smaskigt recept får ni gärna dela med er! Ofta funkar ju rotfrukter året om i Sverige, och det bör även tilläggas att vitkålen, som går att odla året om, förr i tiden kallades ”fattigmansmedicin” då den är fullspäckad med nyttigheter.
Om man klickar sig in på min kategori ”mat” hittar man de inlägg jag publicerat om ”frukt och grönt som är i säsong”. Nu till oktober tror jag minsann att det är dags för en ny omgång.
Har ni några lokala matfavoriter att dela med er av? Bästa säsongsanpassade receptet? Och ni Stockholmare som hänger här – någon butik i stan jag inte vill missa?