Under kategorin ”Beginners Guide” tänker jag skriva inlägg som är enkla ”så här kan man göra”- guider för olika områden inom att leva grönt. Anledningen är att man, när man väl är i full färd med något, ibland glömmer bort att vissa är precis i startskedet. Tanken är att man genom dessa inlägg ska få enkel information om val man kan göra, hur man kan tänka och vad man ska välja bort. Allt som borde platsa i inlägget som jag själv inte tagit upp föreslår jag att ni andra ekorävar slänger in bland kommentarerna!
Vi börjar med mat!
- Väl i mataffären är det lätt att bli smått förvirrad – så många olika märken, miljömärkningar och alternativ. Ur miljösynpunkt anser jag att man bör välja enligt följande:
1. Ekologiskt och närproducerat. KRAV eller EU-märket (KRAV-märkningen innehåller även djuretiska krav, vilket EU’s märkning inte gör).
2. Ekologiskt och Fairtrade.
3. Ekologiskt.
4. Närproducerat.
- Att äta vegetariskt är ur miljösynpunkt helt suveränt, då köttindustrin är en enorm miljöbov. Om du inte är vegetarian föreslår jag att några måltider i veckan byts ut mot vegetariskt. Det behöver inte alls vara svårt – pannkakor! Grönsaksgrytor/soppor! Vegotacos! Gör det enkelt för dig, börja inte med att göra hemmagjorda kikärtsbiffar om du är van köttätare helt enkelt. Googla vegobloggar för inspiration.
- För er som äter kött och fisk är det ekologiskt kött och hållbar fisk som gäller. För fisk, kolla in Naturskyddsföreningens lista på vilka fisksorter som är okej, och låt bli resten. För kött, köp ekologiskt. Jag vet att det är ruggigt dyrt med ekologiskt kött, men alla som har en frys kan passa på att köpa ekokött när det är på väg att gå ut ur datum och har nedsatt pris, och sedan frysa in det. Ekologiskt kött (och andra ekoprodukter) från andra sidan jordklotet ÄR bättre ur miljösynpunkt än konventionellt närodlat, hur galet det än kan låta. Annars när det gäller kött kan man köpa direkt av jägare.
- Frukt och grönt är en djungel. Här gäller också ekologiskt först och främst, men ännu viktigare är att inte köpa mer än du behöver. Är det något man ofta får kasta pga att det blivit dåligt så är det just frukt och grönt. Väl i mataffären tycker jag att man köper efter behov: ska du baka en kaka som innehåller banan kan du med fördel plocka de bruna bananerna som ingen annan vill köpa. Ska du använda paprika i en gryta så kan du ta en som är lite mjukare utan att det påverkar din maträtt. Plocka de enskilda bananerna som inte sitter i en klase, av någon anledning vill ingen köpa just dem. Gå efter säsong, Naturskyddsföreningen har bra säsongslistor. Många grönsaker, exempelvis zucchini och paprika, är bra att frysa in. Hacka dem i bitar, in i fryser, och plocka sedan fram när du ska ha dem i en paj/gryta eller liknande.
- Mejeriprodukter köper jag enbart ekologiskt. Utbudet är stort, så det gäller bara att undvika de icke-ekologiska alternativen. Svenska ekologiska havreprodukter, såsom havremjölk och havregrädde är bra alternativ om du inte kan/vill äta mjölkprodukter. Havregrädde är till och med bättre än matlagningsgrädde, skär sig inte och för de som behöver minska på intaget av animaliska fetter är det ett riktigt bra alternativ som dessutom är prisvärt.
- Det är inte helt lätt att hitta ekologiskt bröd. Men man kan alltid köpa ekologiska bakprodukter och göra sitt eget!
- Sojaprodukter, antingen vegetariska rätter, sojamjölk eller liknande, rekommenderar jag att man enbart köper ekologiskt. Många företag skövlar regnskog för att kunna odla sojabönor, så det är viktigt att ha koll på företaget man handlar från!
- Två märken att hålla koll på är Saltå Kvarn och Kung Markatta. Fina ekologiska produkter av hög kvalitet, förgyller vilken måltid som helst! Bör finnas i alla mataffärer.
Saker att undvika:
- Vatten på flaska. Jag räknar även in läsk här, en helt meningslös produkt. Smaksätt kranvattnet istället!
- Rödlistad fisk. Speciell varning för jätteräkan!
- GMO-produkter. Jag yrar lite om GMO här, men bilda dig en egen uppfattning om GMO och lyssna inte allt för mycket på mig.
- Produkter med ett överflöd av tillsatser. Vart tog näringsämnena vägen? Mats-Eric Nilsson har skrivit några riktigt bra böcker om mat ur denna synvinkel, spana in dem!
- Produkter som är helt ur säsong. Det är inte normalt att kunna äta allt året om! Satsa på svenskodlat eller från Europa.
- Godis. Visst ska man få gotta sig ibland, men det finns ingen näring i godis och det är mestadels bara tillsatser. Vill du äta gott: köp riktig glass, riktig choklad eller baka något gott av alla ekologiska råvaror du har hemma.
- Ägg från burhöns. Om du reflekterar över deras tillvaro kommer du aldrig mer kunna äta burägg med gott samvete, och det är lika bra det. Köp ekologiska ägg från frigående höns som fått gå UTOMHUS!
- Icke-ekologisk palmolja. I Asien skövlar man stora skogsområden för att istället odla palmoljeträd. Inte okej!
Hur man börjar med ekologisk och medveten matkonsumtion:
- Så fort du behöver köpa nya basvaror (mjöl, socker, olja, pasta osv) köp ekologiskt. Prisskillnaden är marginell, och om du ”byter ut” lite i taget kommer du inte märka det i plånboken.
- Passa på att köpa eko när det är bra erbjudanden.
- Läs på! Det finns en uppsjö av böcker, bloggar och hemsidor som hjälper en om man vill göra bättre val!