Under kategorin ”Beginners Guide” tänker jag skriva inlägg som är enkla ”så här kan man göra”- guider för olika områden inom att leva grönt. Anledningen är att man, när man väl är i full färd med något, ibland glömmer bort att vissa är precis i startskedet. Tanken är att man genom dessa inlägg ska få enkel information om val man kan göra, hur man kan tänka och vad man ska välja bort. Allt som borde platsa i inlägget som jag själv inte tagit upp föreslår jag att ni andra ekorävar slänger in bland kommentarerna!
Vi börjar med mat!
- Väl i mataffären är det lätt att bli smått förvirrad – så många olika märken, miljömärkningar och alternativ. Ur miljösynpunkt anser jag att man bör välja enligt följande:
1. Ekologiskt och närproducerat. KRAV eller EU-märket (KRAV-märkningen innehåller även djuretiska krav, vilket EU’s märkning inte gör).
2. Ekologiskt och Fairtrade.
3. Ekologiskt.
4. Närproducerat.
- Att äta vegetariskt är ur miljösynpunkt helt suveränt, då köttindustrin är en enorm miljöbov. Om du inte är vegetarian föreslår jag att några måltider i veckan byts ut mot vegetariskt. Det behöver inte alls vara svårt – pannkakor! Grönsaksgrytor/soppor! Vegotacos! Gör det enkelt för dig, börja inte med att göra hemmagjorda kikärtsbiffar om du är van köttätare helt enkelt. Googla vegobloggar för inspiration.
- För er som äter kött och fisk är det ekologiskt kött och hållbar fisk som gäller. För fisk, kolla in Naturskyddsföreningens lista på vilka fisksorter som är okej, och låt bli resten. För kött, köp ekologiskt. Jag vet att det är ruggigt dyrt med ekologiskt kött, men alla som har en frys kan passa på att köpa ekokött när det är på väg att gå ut ur datum och har nedsatt pris, och sedan frysa in det. Ekologiskt kött (och andra ekoprodukter) från andra sidan jordklotet ÄR bättre ur miljösynpunkt än konventionellt närodlat, hur galet det än kan låta. Annars när det gäller kött kan man köpa direkt av jägare.
- Frukt och grönt är en djungel. Här gäller också ekologiskt först och främst, men ännu viktigare är att inte köpa mer än du behöver. Är det något man ofta får kasta pga att det blivit dåligt så är det just frukt och grönt. Väl i mataffären tycker jag att man köper efter behov: ska du baka en kaka som innehåller banan kan du med fördel plocka de bruna bananerna som ingen annan vill köpa. Ska du använda paprika i en gryta så kan du ta en som är lite mjukare utan att det påverkar din maträtt. Plocka de enskilda bananerna som inte sitter i en klase, av någon anledning vill ingen köpa just dem. Gå efter säsong, Naturskyddsföreningen har bra säsongslistor. Många grönsaker, exempelvis zucchini och paprika, är bra att frysa in. Hacka dem i bitar, in i fryser, och plocka sedan fram när du ska ha dem i en paj/gryta eller liknande.
- Mejeriprodukter köper jag enbart ekologiskt. Utbudet är stort, så det gäller bara att undvika de icke-ekologiska alternativen. Svenska ekologiska havreprodukter, såsom havremjölk och havregrädde är bra alternativ om du inte kan/vill äta mjölkprodukter. Havregrädde är till och med bättre än matlagningsgrädde, skär sig inte och för de som behöver minska på intaget av animaliska fetter är det ett riktigt bra alternativ som dessutom är prisvärt.
- Det är inte helt lätt att hitta ekologiskt bröd. Men man kan alltid köpa ekologiska bakprodukter och göra sitt eget!
- Sojaprodukter, antingen vegetariska rätter, sojamjölk eller liknande, rekommenderar jag att man enbart köper ekologiskt. Många företag skövlar regnskog för att kunna odla sojabönor, så det är viktigt att ha koll på företaget man handlar från!
- Två märken att hålla koll på är Saltå Kvarn och Kung Markatta. Fina ekologiska produkter av hög kvalitet, förgyller vilken måltid som helst! Bör finnas i alla mataffärer.
Saker att undvika:
- Vatten på flaska. Jag räknar även in läsk här, en helt meningslös produkt. Smaksätt kranvattnet istället!
- Rödlistad fisk. Speciell varning för jätteräkan!
- GMO-produkter. Jag yrar lite om GMO här, men bilda dig en egen uppfattning om GMO och lyssna inte allt för mycket på mig.
- Produkter med ett överflöd av tillsatser. Vart tog näringsämnena vägen? Mats-Eric Nilsson har skrivit några riktigt bra böcker om mat ur denna synvinkel, spana in dem!
- Produkter som är helt ur säsong. Det är inte normalt att kunna äta allt året om! Satsa på svenskodlat eller från Europa.
- Godis. Visst ska man få gotta sig ibland, men det finns ingen näring i godis och det är mestadels bara tillsatser. Vill du äta gott: köp riktig glass, riktig choklad eller baka något gott av alla ekologiska råvaror du har hemma.
- Ägg från burhöns. Om du reflekterar över deras tillvaro kommer du aldrig mer kunna äta burägg med gott samvete, och det är lika bra det. Köp ekologiska ägg från frigående höns som fått gå UTOMHUS!
- Icke-ekologisk palmolja. I Asien skövlar man stora skogsområden för att istället odla palmoljeträd. Inte okej!
Hur man börjar med ekologisk och medveten matkonsumtion:
- Så fort du behöver köpa nya basvaror (mjöl, socker, olja, pasta osv) köp ekologiskt. Prisskillnaden är marginell, och om du ”byter ut” lite i taget kommer du inte märka det i plånboken.
- Passa på att köpa eko när det är bra erbjudanden.
- Läs på! Det finns en uppsjö av böcker, bloggar och hemsidor som hjälper en om man vill göra bättre val!
14 comments
Hej!
Jag uppskattar verkligen din sida och får dina inlägg via e-post.
Vänliga hälsningar
Vad kul att höra! :)
Suverän lista.
Jagkan tänka mig att det känns som ett stort steg att handla eko om man aldrig gjort det förut. Men jag tror på att byta ut en sak i taget…kanske de man äter oftast, de som det är minst prisskillnad på…och de som man tycker gör allra störst skillnad.
Jag köper eko av nästan allt men vurmar ändå mer för vissa saker. Har listat mina topp-tre här: http://regnavdagar.blogspot.com/2011/11/om-du-fick-kopa-bara-tre-saker.html
Superbra topp tre- lista! Vindruvor är ju verkligen en mardröm, förstår precis hur du känner när du ser folk mata sina barn med dem! Galet! Banan, vindruvor, potatis och kaffe brukar ju ligga i topp angående produkter man bör köpa eko, det är ju ett bra ställe att börja på!
Kanoninlägg! Verkligen en bra guide för nybörjare.
Personligen hade jag satt säsongsbetonad mat något högre upp eftersom vissa matvaror behöver vi verkligen inte äta året runt. Det är nyttigt för oss att gå och vänta på den nyplockade (helst från egna rabatten eller balkonglådan) rabarbern eller jordgubbarna på vårkanten istället för att importera långväga matvaror som tappat sin smak.
Helt rätt, säsongsbetonad mat ÄR verkligen viktigt! Tror dock det är svårt för gemene man att vänja sig av med att kunna äta allt året om, men jag tror det kommer på köpet när man väl börjar byta ut produkter. Extra bonus för att varor som är i säsong alltid är billigare OCH mycket mycket mycket godare!
Vilken bra idé! En sak till (som dock går in under både ekologiskt och mat utan tillsatser) är att inte köpa light-produkter. Oftast är deras innehållsförteckning mycket längre än den vanliga produkten för att det krävs massa tillsatser för att få samma konsistens. Bäst är ju självklart ekologiskt, men om det inte finns så ska man åtminstone försöka undvika onaturliga light-varianter.
Helt rätt, lightprodukter är ju en mardröm i sig! Ingen god smak och bara tillsatser, det klarar man sig gärna utan! Hellre äter jag lite mindre av den vanliga ”feta” varianten än att vräka på med light!
Vilket genomarbetat och bra inlägg! Tycker du fått med det mesta.
Kul att du tycker det är bra! Det är så svårt att försöka samla alla tankar och idéer, speciellt när det gäller mat då det både är så stort och ofta väldigt kontroversiellt, folk vill ju inte gärna bli tillsagda om vad de ska äta (ÄVEN om de följer alla möjliga konstiga bantningskurer..)
Idag har jag skrivit om en ”tankekedja” man kan använda för att konsumera mer hållbart (docm gäller det inte mat, men tyckte ändå det passade in här).
Bör väl understryka att det inte är din blogg jag syftar på längre upp i samma inlägg (det är lyckobackens närmare bestämt och jag har förståss sagt det rakt och ärligt direkt till dem också så det är inget nytt under solen där).
http://regnavdagar.blogspot.com/2011/11/kan-man-shoppa-sig-till-en-battre-miljo.html
Jättebra och tänkvärt hade du skrivit! Jag håller med dig angående att det inte går att ”ekokonsumera” sig till en bättre planet, principen är ju att konsumtion enbart ska ske när det BEHÖVS och DÅ kan man välja marknadens bästa alternativ. Men inte bara köpa eko därför att det är eko, då är vi ju tillbaka i samma konsumtionshets som tidigare!
Jag läste precis om det här inlägget efter ditt senaste inlägg i Beginnes Guide: Elektronik. Tack för jättebra tips, jag försöker att laga mat av det som redan finns i skåpen hemma, man har alltid MYCKET mer än man tror. Ibland blir det lite oväntade kombinationer, men det funkar. Nu köper vi närproducerat och ekologiskt men sparar ändå mer pengar än tidigare pga att vi använder av det som redan finns hemma innan det hinner bli dåligt.
Oväntade kombinationer är alltid spännande! :) Ibland får man ju faktiskt in en fullträff.
Jag håller helt med om att man faktiskt sparar pengar även om man köper dyrare mat (eko etc), allt handlar ju om att faktiskt använda det man köper och ta hand om det. Mat liksom prylar, det är verkligen samma visa oavsett!
Kul att du gillade tipsen! :)