Trött på prylar #6: Köksutrustning
Med köksutrustning snackar vi maskiner och kastruller/stekpannor (eftersom det är jag som bestämmer). Hur mycket saker står egentligen oanvända i skåpen?
- Stekpannor: 1 stor, 1 liten, möjligtvis en wokpanna om du använder den ofta. Hur mycket mer stekpannor får du plats med på spisen? Plättjärn är undantaget, men liksom med wokpannan bara om du använder den ofta. Behöver du köpa nytt: satsa på gjutjärn istället för teflon (ur miljö- och kemikaliesynpunkt). Bra stekpannor kostar några kronor, tro mig som köpte en väldigt billig vilket jag sedan fick ångra.
- Kastruller: jag tänker mig att tre storlekar är alldeles lagom att ha, liten – mellan – stor. Någon extra uppsättning behöver rimligtvis inte krävas, det brukar hänga på att man ska diska efter sig så klarar man sig bra ändå.
- Ni som har väldigt många kastruller och stekpannor hemma – kolla igenom skåpet ordentligt. Hur många lock äger ni som faktiskt inte hör till någon existerande kastrull?
- Tips för trångbodda där skåputrymme saknas: förvara kastuller och stekpannor i ugnen. Jag får plats med 3 kastruller + en ungsform + 2 stekpannor i en normalstor ugn. Kom ihåg att ta ut dem innan du drar igång ugnen bara..
- Ugnsformar kan vi ju lika gärna rensa ut också. Här kan det rimligtvis krävas max 3 olika storlekar, och därmed max 3 ugnsformar.
Om vi tar och övergår till maskiner då:
- Vad är essentiellt för dig? För min del klarar jag mig inte utan kaffebryggare, micro, stavmixer och elvisp. Dessa används dagligen, förutom elvispen som dock används effektivt i perioder av bakning. För min del kan våffeljärnet och brödrosten lika gärna försvinna, men den elektroniska apelsinpressen är ganska trevlig. Avvägningar! Får du plats med allt?
- Grundprincipen bör rimligtvis vara en sak av varje sort. Mer än så är bara onödigt.
- Maskiner som används extremt sällan, till exempel våffeljärnet som hos de flesta bara ser dagens ljus på våffeldagen – är den verkligen en nödvändig skåpvärmare? Gör dig av med den eller ät våfflor oftare!
- Själv äger jag ingen vattenkokare, efter en incident med vattenkokare i plast + varm spisplatta. Jag dricker inte té särskilt ofta så jag klarar mig fint utan (även om det är väldigt miljösmart att koka upp vatten i vattenkokare och sen hälla i kastrull).
- Den där toastmaskinen man roade sig med sent nittiotal/tidigt tvåtusental, när använde du den senast?
- Ta hand om de maskiner du har! Avkalka kaffebryggaren, rengör alla maskiner noga, torka ur micron etc. så håller de längre och känns både fräschare och roligare att använda.
Denna typ av köksutrustning kan vara värd att lägga lite pengar på, för med rätt vård håller den länge (både kastruller och maskiner). Jag har extremt mycket köksutrustning av diverse slag, och känner mig taggad på att rensa ut lite! Vet att det står en mixer i källaren som ska ges bort, liksom en sprillans ny och fin kastrull som ska få bytas ut mot den gamla och dåliga jag har framme.
Överflödet skänks med fördel till secondhand, om det inte är så slitet av sopsorteringsrummet vore en bättre plats.
En insikt som jag kom fram till senast idag är att mycket köksutrustning av alla de sorter känns nödvändig så länge diskhon är full. Om man diskar minst en gång om dagen har man så det räcker och blir över – dom där extra prylarna används ju ändå aldrig!