Nu var det ett tag sen jag senast gjorde Beginners Guide, som då handlade om mat. Idag snackar vi elektronik, ur flera olika perspektiv: miljömässigt, minimalism/frivillig enkelhet samt medveten konsumtion.
Med elektronik åsyftar jag allting som behöver batterier eller som man kopplar in i eluttaget med jämna mellanrum.
- Regel nummer 1: använd slut på saker. Ett stort problem idag är den ständiga prylhetsen, viljan att hela tiden ha det senaste. Titta på valfritt avsnitt av ”Lyxfällan” och se vart det kan leda rent ekonomiskt. Ur en miljömässig synpunkt är det vidrigt, elektronik innehåller tungmetaller och kemikalier och resursslöseriet är enormt.
- Allt som behöver batterier (i mitt hushåll endast TV-dosan, faktiskt): byt till laddningsbara batterier. Och släng slutkörda batterier i närmsta batteriholk. En batteriladdare med tillhörande batterier kostar inte många hundralappar.
- Dra ut kontakten. Även om elkostnaden inte är något bekymmer för just din ekonomi, så är det ändock ett resursslöseri.
- Reparera gärna istället för att byta ut. Tyvärr är det ofta väldigt dyrt att reparera elektronik, men kan vara värt att kolla upp.
- Återvinn gammal elektronik. Med tanke på mängden tungmetaller och kemikalier som finns i elektronik behöver den tas om hand på rätt sätt. Låt inte din gamla elektronik hamna på en soptipp i Afrika!
Medveten konsumtion gällande elektronik är rätt enkelt: köp bara det du behöver (som alltid!). Om du behöver köpa nytt, se hur du kan minska den totala mängden elektronik (även intressant för minimalister). Idag använder jag min telefon som: telefon, väckarklocka, äggklocka, bärbar musik, för att kolla internet, läsa tidningar/böcker (ibland) etc. Vilket gör att jag inte längre har kvar saker såsom iPod med mera. En pryl räcker gott och väl för många ändamål!
- Kökselektronik kan man bli lite pepp på att kolla över genom att läsa det här inlägget.
- Gällande belysning, så kommer det två riktiga gamla klassikertips: släck och använd miljösmarta lampor.
- Rannsaka dig själv: vad behöver du för elektronik, och vad kan du klara dig utan? Själv vet jag att den dagen min teve går sönder så tänker jag i första taget inte köpa någon ny. Det är inte för alla – men nog finns det elektronik hemma som du vet med dig inte är nödvändig att ersätta den dagen prylen i fråga går sönder.
- Ta hand om dina prylar så håller de längre! Rensa datorn, damma och dammsug, köp skydd till telefonen, ha inte digitalkameran liggandes löst i väskan så att linsen blir repig etc.
- Det finns vissa, lite diffusa, miljömärkningar på elektronik. Läs på ordentligt om dessa innan du köper nytt och se ifall alternativen passar dig. Själv kan jag alldeles för lite om elektronik för att kunna säga vare sig det ena eller det andra om märkningarna, men däremot vet jag att det inte finns någon universell ”skitbra-för-miljön-märkning”, dock finns det schyssta märkningar på vitvaror men som oftast syftar mer på att de är energisnåla.
För att återknyta till att det är ett enormt resursslöseri att köpa ny elektronik:
För att producera en dator, som väger några enstaka kilon, går det åt 1,8 ton naturresurser. Läs gärna den meningen igen. 1,8 TON resurser. Till exempel 1500 liter vatten, 5300 kWh energi, 240 kg fossila bränslen och 22 kg kemikalier. Så när du väl behöver nytt: försök hitta begagnat (väldigt lätt idag i och med överkonsumtionen av ny och häftig elektronik) eller köp kvalitet som du vet kommer funka för dig i många år framöver. Köp långsiktigt!
- Om du inte redan har sett The Story of Electronics så är det dags:
- Att ladda batterier med solcellsladdare är ett bra alternativ som är värt att kolla upp för den som är intresserad. Idag finns solcellsladdare som laddar allt från telefoner till datorer utan problem.
- Men grunden i hållbart elektronikanvändande är fortfarande enkel: se över dina behov, undvik att köpa nytt och ta hand om det du redan har.