Oj oj! Glömde helt bort att det var onsdag igår, men här kommer ’trött på prylar’ endast en dag försent!
Trött på prylar #11: Porslin
Nu ska vi rensa mer i köksskåpen! Med porslin räknar jag även in bestick, glas, decilitermått etc. Det vill säga, allt som befinner sig i köket som inte faller in under kategorin köksutrustning (eftersom vi redan klarat av den biten!).
- En bra utgångspunkt är: hur många kan jag ha på middag hemma samtidigt? – och – Hur många har jag generellt hemma på middag samtidigt? Om du kan bjuda hem 12 personer, men tycker det känns lite överdrivet att ha tolv av allting i köksskåpen, så behöver du inte oroa dig. Är man stora sällskap kan man ju istället äta någon form av plockmat eller liknande som inte kräver stora mängder porslin, liksom att man enkelt kan låna bestick eller liknande till de tillfällen som kräver mer.
- Är du som de flesta andra och har ”finporslin”, ”finbestick” och så vidare? Jag skrev om mina finbestick här, i och med att jag gav bort mina vardagsbestick och började använda finbesticken. Att saker bara ligger och väntar på de där fina tillfällena är sorgligt: gör vardagen fin istället! Här hemma serveras vin i kristallglas när de vanliga vinglasen tagit slut. Sakerna är ju till för att användas!
- Var realist: hur mycket av varje sak behöver du? Till exempel så dricker de flesta i min familj och bland mina vänner kaffe. Några enstaka föredrar té, vilket gör att jag har större behov av fler kaffekoppar än tékoppar. Sen kan man ju dessutom vara så smart att man har universalkoppar som funkar till det mesta!
- Var kreativ: kan de där muggarna utan öra användas till efterrätter? Eller kanske till plockmat, så att man inte behöver ha miniskålar?
- Var återigen realist när det kommer till dina behov: hur många kaffeburkar har du? En? Då lär du inte behöva mer än ett kaffemått.
Till själv rensningen då!
- Ge bort allt som är helt och rent till närmsta välgörenhetssecondhand.
- Gjorde du misstaget en gång i tiden att börja ”samla” på en särskild serie glas eller porslin? Hälsa din familj att du inte längre gör det, så slipper du få onödiga dyra glas i present i fortsättningen.
- Känner du någon som snart ska flytta hemifrån? Fråga om dom vill ha ditt överflödiga porslin!
- Det finns inte något som säger att man måste hålla någon form av enhetlig design i köksskåpen. Själv tycker jag det är charmigt när folk har enbart udda kaffekoppar! Ha kvar det du själv gillar och gör dig av med resten.
- Dubbletter av saker man inte behöver dubbletter av (jag tänker mig decilitermått, vispar, smörknivar etc) kan man skippa. ’
- Porslin som ligger nedpackat i lådor i förråd och liknande är porslin man uppenbarligen inte har användning för.
- Gör dig av med allt kantstött som du aldrig använder just därför att det är kantstött.
- Hur ligger det till med glasen? Om ni aldrig någonsin dricker whiskey hemma behöver ni antagligen inte en uppsättning whiskeyglas. Själv har jag inga ölglas därför att jag föredrar att dricka min öl direkt från flaskan – men skulle det krisa kan man ju alltid hälla upp ölen i ett vanligt dricksglas.
Hur tänker man hållbart i köket?
- Satsa på redskap i metall eller trä. Plast blir förr eller senare sunkigt, lämnar rester i stekpannorna och är väldigt lätt att råka smälta (jag har smält en hel del grejer..).
- Satsa på förvaringslådor/burkar och matlådor i metall eller glas, av samma anledningen som redskapen. Håller en evighet så man behöver sällan eller aldrig byta ut, och risken för att få i sig gifter från plasten minimeras.
- Har du små plastpåsar som du lägger matvaror i? Skippa dem och kör på små lådor istället som kan fylla samma funktion. Hellre plastlådor som kan användas igen och igen än engångsplastpåsar. Men givetvis är det bättre om man kan få tag i rejälare förvaring (vilket dock inte är helt lätt).
- Använd det du har! Tåls att sägas om och om igen – men saker som bara blir stående eller som blir ständigt utbytta är helt värdelöst. Det har ju trots allt krävts naturresurser för att tillverka det du har, så se till att det kommer till användning!
- När du ska köpa nytt; spana in secondhand eller köp saker vars kvalitet du trivs med. Köp bara saker du faktiskt har användning för och sluta impulshandla fina små skålar eller vad det nu må vara.
Att rensa ut i köksskåpen är ju perfekt såhär i vårstädningstider, då kan man ju passa på att torka ut ordentligt samtidigt. Ett bonustips till alla som liksom jag saknar diskmaskin: ju mer saker du har i skåpen – desto mer sällan diskar du (man tar ju ständigt en ny kaffekopp istället för att återanvända frukostkoppen). Och det här är helt klart negativt: jag föredrar att diska några enstaka grejer än en överfylld diskho.
Att ha lite mindre saker och dessutom bra ordning på dem är helt klart att föredra när man bor litet, men även om man har öppen förvaring i köket. Mycket prylar ger ju ett rörigt intryck, och i köket brukar man ju kunna stöka ner så det räcker och blir över ändå.
Som bonusmotivation till att rensa lite kan vi ju tillexempel ta en flytt. Kommer du troligtvis flytta inom de kommande fem åren? Tycker du det är roligt att packa ner glas och porslin i flyttlådor? Om svaret är JA på första frågan och NEJ på andra, så gör du dig själv en tjänst genom att rensa ut allt överflöd!