Vi snackar ju sällan kött-/fiskkonsumtion här, vilket faller sig rätt naturligt då det var många år sedan jag själv åt animalier. Men det betyder ju inte att det inte finns saker att diskutera!
Sitter och tentapluggar inför onsdagens salstenta i Naturresurshushållning och läser just nu om fiskfarmar. Odlad fisk har ju sina fördelar – det är många här i världen som har fisk som sin huvudsakliga proteinkälla och att odla fiskar kan vara en lösning på matproblemen. Dessvärre innebär den odlade fisken många problem, mycket på grund av stort antibiotikaanvändande (som sedan går ut antingen i haven eller i kropparna på de som äter fisken) men också då odlade fiskar smiter och därmed kan påverka vilda fiskar, ofta med sjukdomar.
Men – det absolut mest intressanta med fiskodling är proteinet. Många fiskar vi odlar är köttätare (eftersom vi i väst nästan enbart efterfrågar den typen av fisk) vilket ju givetvis innebär att de vill äta annan fisk (fiskar är svåra att tvinga på en vegokost bestående av sojabönor jämfört med kreatur). De tio typer av fisk som är de vanligaste att odla kräver i genomsnitt 1.9 kg vildfångad fisk för att kunna producera 1kg odlad fisk. Riktiga köttätare till fiskar kräver mellan 2.5-5 gånger mer fiskbiomassa som föda än vad som blir producerat.
Karpar är de fiskar som kräver minst omvårdnad och minst tillförsel av mat och liknande, vilket gör dem till ett bättre alternativ just när det gäller odlad fisk. En fisk som är vanlig att äta i Asien men som inte är lika lätt att få tag på här hemma.
En rätt okej lösning på problemen vore om alla som åt fisk valde att äta fisk från botten av näringskedjorna, dvs växtätande fiskar som inte kräver några större mängder protein för att själva växa upp och kunna bli matfiskar för människan. Att odla den typen av fisk vore mer hållbart, men även om den odlas redan idag så går denna typ av fisk till att bli fiskmjöl/fiskolja som man sedan matar rovfiskar med.
I lördags var det ju Anti-scampidagen, också en odlad fisk som ställer till stora problem. Att ni har slutat äta scampi tar jag för givet, men hur ser det ut med annan fisk? Fångar ni själva? Köper odlad? Har ni minskat er konsumtion av fisk? Och den enormt komplexa frågan – hur tror ni själva att man måste göra för att kunna ha ett hållbart fiske världen över? (om detta tvistar de lärda..)