Trött på prylar #13: Träningstillbehör
Jisses, redan inne på vecka 13! Snart nog kommer vi inte ha fler prylar att vara trötta på, vilket ju förvisso är jätteskönt. Men den här veckan är vi trots allt trötta, denna gång på träningstillbehör. Jag tänker att vi räknar in träningskläder/skor/väskor men också pilatesbollar, motionscyklar och konstiga träningsapparater man köpt på TV-shop.
Träningskläder/skor/väskor:
- Det här är givetvis beroende på vad man tränar, hur ofta man tränar som hur ofta man har möjlighet att tvätta. Själv har jag ju på senare tid faktiskt handlat en del träningskläder på grund av att jag nu tränar sex gånger i veckan, vilket känns helt okej då träningskläderna verkligen blir använda.
- Oavsett vad man tränar ska skor och kläder vara funktionella och bekväma. Är dom inte det kan jag garantera att dom inte blir använda, för vem vill träna i för små t-shirtar och för byxor som åker ned? Börja rensa ut allt som sitter dåligt och som därför inte används. Ge bort, sälj eller hitta ett nytt användningsområde.
- Att kläderna är gamla och kanske lite tråkiga tycker jag personligen inte gör något. Man MÅSTE inte vara snygg på gymmet, oavsett vad alla träningstidningar säger. Men börjar kläderna sjunga på sista versen kanske dom lämpar sig bättre som myskläder.
- Bra träningsskor är sjukt viktigt. Använd utslitna skor som slit-och-släng skor runt hemmet istället, och skaffa ett par nya om stötdämpningen gått förlorad. Det är inte varje gång jag faktiskt tipsar om att köpa nytt när vi är trött på prylar, men det här är viktigt så att man inte förstör varken fötter eller knän.
- Det räcker med en träningsväska. Anpassa storleken på väskan efter din sport och vad du behöver ha med dig.
Träningstillbehör:
- Om du liksom jag sysslar med en sport som kräver en viss utrustning, så håll den på en minimal nivå. Är man inte elitidrottare behöver man antagligen inte sjutton olika innebandyklubbor/boxningshandskar eller vad det nu må vara. Lagom är bäst – ha så att du kan byta med det som behövs bytas ibland, och ha bara en av resten.
- Om vi går över till hemma-tränings-utrustning så kan jag tänka mig att det finns lite i gömmorna. Antingen har man blivit pålurad maskiner och redskap från TV-shop, eller så hade man någon dröm om att bli en riktigt duktig yogautövare och köpte därmed en massa yogamattor eller kanske pilatesbollar. Spara det som du faktiskt använder, och sälj av resten. Vissa saker kanske du kan använda på gymmet istället för att ha hemma. Det gäller bara att vara väldigt krasst ärlig mot sig själv. Själv vet jag att jag har åtminstone två pilatesbollar nere hos mina föräldrar, som får hamna på någon utrensning framöver.
- Bra att komma ihåg är att man kan träna hela sin kropp utan problem – utan utrustning.
- Ska vi vara riktigt brutalt ärliga så kan man äga all träningsutrustning som finns – använder man den inte så får man inte heller någon effekt. Liksom allt annat i hemmet så gäller det att man använder det man äger, annars tar de bara upp yta och samlar damm.
- Vattenflaskor! Herregud, dom brukar kunna samlas på hög om man tränar en del. En person = en flaska. That’s it.
En intressant aspekt av träning ur miljösynpunkt är gymmet. Många åker bil till gymmet för att springa på löpband eller cykla. När man – egentligen – skulle kunna cykla/springa ute i naturen och på köpet korta ner hela träningstiden då man slipper ta sig till och från gymmet. Försök ta dig till gymmet via benen, cykeln eller med kollektivtrafiken. Har du ett gymkort som bara ligger och skräpar och blir en ångestfylld påminnelse? Börja träna hemma istället eller ta promenader, och lägg de där dyra hundralapparna gymkortet kostar varje månad på att stötta en miljöorganisation istället – klart mycket bättre för samvetet! ;)
Liksom all funktionalitet vi snackar om hela tiden så inbegriper detta givetvis också träning. Satsar man på något som man tycker är roligt och utmanande så 1) går man till träningen, 2) använder man sin utrustning och sina träningskläder.