För ett tag sedan fick jag ett mail av en läsare som hade lyckats klura ut att vi faktisk var kollegor, arbetandes i olika städer. Vi mailade lite fram och tillbaka och det visade sig att Kristina höll på med ett års köpstopp, som faktiskt tog slut igår. Nu har hon knåpat ihop en text om sina tankar kring köpstoppet som ni andra kan få ta del av! Superkul (och intressant) tycker jag som själv inte gjort något stort köpstopp! Läs och låt dig inspireras!
Kristinas år med köpstopp
1 april förra året bestämde jag mig för att sluta shoppa. Det var en mängd faktorer och känslor som ledde fram till det beslutet, jag kände mig stressad och trött på något obestämbart sätt, och framför allt pank! Jag hade funderat ett tag över denna oroskänsla i kroppen och kunde inte riktigt komma på vad jag skulle göra åt det. Träna mer, sova mer, äta bättre, börja sticka, vad? Från någonstans i mitt bakhuvud mindes jag att jag hade läst om en köpstoppsbok (Ann-Christin Grammings ”Köp inte den här boken”), gick och lånade den på biblioteket och vips gick det upp ett ljus! Det var en radikal förändring jag behövde, och varför inte testa detta med köpstopp!
Haha, ska jag köpstoppa! var min nästa tanke. Jag! Jag som är en shopaholic av rang, som gärna köper en ny tröja här, en klänning där, varför inte ett par örhängen och ett nagellack, en bok, en tidning och en kaffe latte på det! Men jag bestämde mig för att försöka. Jag har alltid varit en person som har en massa planer och idéer men som aldrig genomför dem, och hur tråkigt är inte det. Så nu jävlar! Mitt mål var att ha köpstopp på allt med undantag för förbrukningsvaror som mat och medicin och tågresor hem till familjen (vi bor inte i samma stad). Sen började jag fundera på mina laster (take away kaffe, nagellack, böcker och produkter från Body Shop) och hur jag skulle få det under kontroll. Jag började skriva dagbok. Hämtade inspiration från all slags litteratur som berörde ämnet och hur mycket bloggar som helst om miljö, konsumtion och frivillig enkelhet. Ur allt jag har läst har jag hittat inspiration men även självförtroende att fortsätta med det här projektet. Det som var förvånansvärt lätt att sluta handla var kläder, nagellack och annat krimskrams som billiga smycken etc. På något sätt var det liksom bara att låta bli, jag som förut har känt mig ”ägd” av hela konsumtionskulturen. Det svåraste har varit att inte handla take away mat eller gå ut och äta, eftersom både jag och min sambo är hopplösa kockar (ungefär som the Swedish chef är jag hemma i köket) men jag har ändå minskat det radikalt!
Självklart har det inte alltid varit en dans på rosor. Vid flera tillfällen har jag känt mig så trött på köpstoppet, risig och urtvättad och med ingenting att ta på mig. Vilket inte alls är sant då jag har hela garderoben full! I augusti, då det hade gått fyra månader på köpstoppsåret, fick jag en ”uppenbarelse”. Jag såg en tjej på stan med jättesnygg stil, rufsig knut, leggings, svart klänning med blixtlås i ryggen och converse och jag tyckte hon var så snygg och cool och kände mig så tråkig i jämförelse. Sen insåg jag att jag skulle kunna återskapa den looken med kläder jag redan hade hemma och att ”rufsig knut” ändå är min standardfrisyr. Och SEN insåg jag att jag ändå inte skulle känna mig snygg för att det inte var NYTT! AHA! Det är alltså i det NYA det SNYGGA sitter i mitt huvud – helknäppt! Det är ju idén om att snyggt = nytt och vice versa som gör att man hamnar i köpspiralen och ”köp dig snygg” = nej tack! Eller ja, jag vill säga nej tack men har tyvärr inte alltid det självförtroendet. Även om jag emellanåt känner mig tilltufsad när jag lufsar runt i samma jeans och tröja dag ut och dag in kände jag mig ändå MER osäker förut ang. utseende etc. Vilken paradox!
Ju mer tiden gick desto mer inser man hur mycket allt hänger ihop: konsumtion, tid, pengar, miljö, hälsa. Globalisering. Feminism. Hur tidspress och stresskänslor är så sammanlänkat med konsumtion – hur hade man någonsin vetat det?! Så många nya känslor, å ena sidan skönt att inte tänka på shopping, blandad med mer odefinierade känslor av skörhet, alla nya tankar som snurrade i huvudet, frågan vad håller jag på med nu igen?
Nu det har gått ett år kan jag konstatera att det har varit det bästa beslut jag tagit. Rent ekonomiskt har jag verkligen fått ordning på ett sparande och börjat bygga upp en buffert men det jag är mest tacksam för är det ”själsliga”, den frihetskänsla detta har gett mig. Det må låta flummigt men jag känner mig just fri. Mindre stressad, lugnare i kropp och själ och mer fokuserad. Och all tid det har frigjort! Tid som jag förut spenderade i affärer eller tid som gick åt att fundera på mitt nästa köp har jag istället kunna lägga på träning, läsning, att ligga på soffan och göra ingenting, att på riktigt fundera ut vad jag tycker är viktigt här i livet, etc. Allt detta har vuxit fram ur själva processen. Att få kontroll över min ekonomi och mitt shoppingbeteende hade kanske gått fortare än ett år, men alla tankar och idéer, nya värderingar och ett nytt medvetande – det har tagit tid att växa fram och implementeras hos mig. Jag har svårt att se att jag någonsin skulle kunna gå tillbaka till mina gamla shoppingvanor men jag är så tacksam för just dessa nya tankemönster, det är de som kommer hjälpa mig hålla mig på banan. Från att ha varit ett Köpstopp med stort K, ett riktigt PROJEKT, är det nu mer ett ”way of life” – och jag mår så mycket bättre!
Fem snabba tips för dig som funderar på köpstopp eller vill minska din konsumtion – detta är det som har hjälpt mig i alla fall men alla är vi ju olika :) :
- Hämta inspiration: låt dig inspireras av andra som köpstoppar, böcker, bloggar etc.
- Avsluta alla nyhetsbrev du får på mail och sms från diverse företag och plocka ur alla klubb- och kundkort ur plånboken. Undvik butiker så mycket som möjligt (tipstack till Ann-Christin Grammings bok, Köp inte den här boken).
- Låt dig inte nedslås av tillfälliga svackor! Upp på hästen igen! Gå tillbaka till din ursprungliga inspiration för att hämta nya krafter.
- Se över alla fasta kostnader, har du ett gymkort du aldrig använder, höga elräkningar, ett dyrt mobilabonnemang – jämför priser och teckna nya avtal (och säg upp gymkortet du kanske kommer börja använda ”snart”!!!)
- Spara alla kvitton på en månad och gå igenom dem, vad har faktiskt tillfört något användbart och vad är slentrianköp? Har du gått in i en butik för att köpa en sak och kommit ut med tre produkter till? Fundera på vad det är du köper och varför. Vad är ett behov? Analysera ditt köpbeteende – du kommer få syn på en massa intressanta mönster, och då har du något att jobba med. Att bli medveten om vad man köper och inte köper, bara det är halva drivet i köpstoppet.