Min pappa fick nyligen veta att han hade diabetes typ 2, vilket förvisso är en tråkig nyhet men jag tvivlar inte ett dugg på att det kommer gå bra med allt.
Det jag däremot är upprörd på är informationen från sjukvården.
Dom rekommenderar lightprodukter. Och snackar sötningsmedel – där de säger att aspartam kan man minsann använda (bland många andra!). Så när man får diabetes skall man alltså övergå till att äta konstgjord och cancerframkallande mat fylld med kemikalier? Rekommendationerna slutar inte ens där, jag minns knappt allt jag läste då det mesta förvånade mig något så oerhört. Det enda vettiga de rekommenderade verkade vara att äta grönsaker, sluta med nikotin och börja motionera (så som vi alla borde göra, helt enkelt).
För mig låter inte det här med sötningsmedel och lightprodukter särskilt sunt alls. Därmed försöker jag hitta en massa bra och naturliga alternativ som varken påverkar diabetesen negativt lika lite som det påverkar övriga kroppen och miljön. Och det, kan jag lugnt säga, är väldigt svårt. Så om det är någon av er gröna människor därute som har koll på diabetes och vet vad som är bra att stoppa i sig, så får ni gärna tipsa mig!
25 comments
Jag skulle rekommendera att läsa Matrevolutionen. Här står det en hel del om den och man ska också kunna läsa första kapitlet: http://www.kostdoktorn.se/matrevolutionen/
Tyvärr handlar ju matrevolutionen om LCHF-kost. Ur miljösynvinkel är det rent ut sagt skrämmande, men ännu värre är ju stackars hjärnan som behöver en dos bra kolhydrater om dagen för att kunna fungera. Nu låter jag sjukt negativ – men jag är på riktigt skrämd av alla som äter LCHF-kost! Att minska kolhydratintaget är förvisso sunt, men allt i lagom mängd liksom. För diabetiker tänker jag mig att GI-kost är bättre då det tar längre tid för maten att omvandlas till sockerarter i magen.
Men det är en djungel att behöva byta kost av hälsoskäl!
Trots att min mamma har diabetes (typ 1) så har jag tyvärr inte så bra koll. Men det nya naturliga sötningsmedlet stevia kanske kan vara något? Tror inte att det ska påverka blodsockret.
Jag trodde också Stevia kunde vara något tills jag såg kommentaren lite längre ner här i inlägget! Attans att allt sötningsmedel ska vara fuffens..
Jag hade inte heller hört det innan. Typiskt att allt ska ha en baksida!
Ja, det känns som om man borde ha vant sig vid det här laget! Alla produkter kanske borde ha en varningstext där det står ”kommer antagligen visa sig vara livsfarligt”…
I studier har grönt te visa sig ha samma effekt på diabetespatienter som en halvtimmes motion. Det är INTE en ersättning för motion men är alltså väldigt väldigt bra särskilt om man har diabetes. Enda tipset jag har tyvärr men GI-kost är ju bra generellt för att få en jämn insulinkurva :)
Bra tips! Jag har vidarebefordrat till pappa som nu lovat att dricka grönt te på kvällarna! :) Grönt te verkar ju förövrigt vara bra till precis allt, man borde nog dricka det oftare själv.
Hej! Jag beställer hem matkassar från Family Food (ett Habo-företag som ligger utanför Jönköping). När vi har pratat med andra som också har påsarna, har vi fått berättat om personer med diabetes som har ätit dessa påsar som nästan har kunnat sluta ta sitt insulin för att de har mått så bra! Maten är tydligen väldigt bra sammansatt näringsmässigt och dessutom ekologisk så långt som möjligt. Så detta kanske kan påverka så att din pappa mår bättre om han kan få hjälp av någon duktig dietist.
Efter övertygning från min sida köper han allt mer ekologiskt, vilket jag själv tror är en riktigt bra början. Dietist ”får” man ju via sjukvården, tyvärr är ju inte alla dietister lika uppenbart bra som de som gör din matkasse!
Hej! Det man ska göra är att hålla sig undan det snabba sockret som gör att blodsockret rusar upp, de som har diabetes har inte förmågan att producera tillräckligt med insulin för att kompensera detta. Svårt kanske om man äter mycket socker men jag tror att det är det enda rätta; minska eller helt utesluta socker och motionera så man håller vikten och hälsan. Min svärmor fick diabetes typ 2 och läkarna ville att hon skulle börja medicinera, det var dock inte hon så sugen på så hon provade att lägga om sin kost ist och blev vegan och uteslöt allt socker, även frukt och så med för högt sockerinnehåll. Hon mår nu prima och har lyckats få ner sina värden på en bra nivå och äter idag inga läkemedel.
Hoppas det går bra för din far!
Heja svärmor! Skönt att slippa medicinering! Biverkingslistan som tillhörde pillrena var ju rent ut sagt skrämmande. Pappa känner sig helt övertygad med att sluta med socker helt, då han ändå aldrig varit något sockerätare. Förövrigt blev han väldigt peppad av att höra att det går att klara sig utan medicin bara genom kost och motion! :)
Någonstans i mitt huvud ringer en klocka som säger kanel! Vet inte mer dock…
Jag googlade – och visst har du rätt! Kanel är en riktig mirakelkur! Pappa låter dock hälsa att han inte gillar kanel men att han tänker prova att äta lite varje dag ändå för att se om det hjälper honom! :)
Låter som att du är på rätt spår med GI-tänket. Grunden med bra mat vid diabetes är ju vanlig mat som är nyttig för alla. Genom att använda fullkornsprodukter istället för raffinerade produkter blir blodsockerkurvan inte lika brant. Det är också viktigt att äta regelbundet, t.ex var 3:e timme. Beroende på hur mycket kvarvarande insulin-produktion kroppen har, varierar behandlngen. Första steget är kost och motion, vid otillräcklig effekt brukar man därefter ta hjälp av ett läkemedel i tablettform, t.ex Metformin. Dessa kan ökas och även kombineras med andra tablett-alternativ. Insulin-behandling blir som regel aktuellt först vid otillräckligt behandlingsresultat av de förstnämnda åtgärderna. Att använda light-läsk vid enstaka tillfällen, t.ex om man inte vill avstå helt från att dricka läsk, är bättre för blodsockret än vanlig läsk, och risken för negativa effekter vid sådan liten konsumtion torde vara minimal. Håller dock med i sak om att man bör undvika konstgjorda produkter. T.ex om man vill äta något sött (fika, godis) är det bättre att ta det i samband med måltid än på fastande mage, för att undvika rekyl på blodsockret. Sen är det ju himla jobbigt att hålla någon sorts perfekt kost, så det bästa är nog att försöka göra någon/några små förändringar och faktiskt kunna hålla dom, än att gå på någon diet. Typ sluta med sockerbitar i kaffet, kanske byta ut bullarna i förmiddagsfikat mot bär och kesella. Hoppas det går fint för din pappa!
Ja, vi har också kommit fram till att om man prompt vill ha en kaka så tar man den ihop med maten, liksom om man vill dricka vin eller liknande. Som det är nu behövs ingen insulinbehandling mer än piller som man får direkt (men som man inte behöver äta senare när blodsockret är på en bra nivå hela tiden), och målet är givetvis att slippa medicinering i så stor utsträckning som möjligt!
Och en perfekt kost är ju tyvärr omöjlig om man vill må mental bra, kan jag tycka. Flera mindre förändringar och sen är man på god väg!
Tack, jag tror det kommer gå riktigt fint det här! :)
Hej!
Min första kommentar på denna blogg, som för övrigt är GRYMT BRA! Jag har blivit så inspirerad att mitt projektarbete på gymnasiet kommer handla om en tidsperiod av köpstopp, just för att belysa de eskalerande om ohållbara utvecklingen av samhället. Tack!
Så, din pappa. Själv har jag inte diabetes men jag har ADHD vilket gör att jag vill hålla mitt blodsocker på en jämn nivå för att undvika hyperaktivitet (jag vägrar medicin). Mina tips är att använda agavesirap och stevia.
Eller helt enkelt vänja sig av med sötsaker, då de faktiskt inte är till någon som helst nytta för kroppen. Det finns så sjukt mycket god mat man kan äta istället!
Stor kram från en glutenfri vegan som nu blivit konsumtionskritiker
Detta var lite läskigt!
Jag har själv inte fått någon diagnos, men jag har gjort en utredning och har klara drag av ADHD. Samt att jag är vegan och heter Paulina, vilket gör att många kallar mig Pau.
Lite off topic, men tyckte att det var ett litet roligt sammanträffande :D
Pau – kul att du gillar bloggen! Ditt projektarbete låter riktigt spännande, önskar att jag hade gjort något liknande i skolan! Om du kommer fram till några intressanta resultat får du gärna höra av dig till mig och du vill dela något särskilt här på bloggen! :)
Paulina – haha, det här var faktiskt lite läskigt! Jag stötte på en person som var helt galet lik mig till personlighet etc för några år sen på nätet, man blir verkligen chockad! :)
Hej.
Skulle dessvärre inte rekommendera NÅGON att äta Stevia… Bara en sådan sak som att många utav ursprungsbefolkningen i Sydamerika, använde Stevia som preventivmedel, och absolut inte som ersättning för socker, säger ju ganska mycket…
Hjälp! Tack för infon, har inte stött på den någonstans tidigare. Usch och fy, Stevia kommer inte på tal igen.
Åh, jag skulle också gärna vilja veta. Min mamma har diabetes typ 1 och jag har verkligen ryst när hon plockat fram en illgrön fun light som ser så totalt kemikaliespäckad ut. Det ska bara vara light light light och det tycker jag inte alls är så himla bra.
uh, fun light får man rysningar av. Himla tråkigt tycker jag att det bara rekommenderas lightprodukter – det finns ju så mycket annat som inte heller påverkar blodsockret nämnvärt! Kika bland kommentarerna här så får du lite tips från andra kloka läsare!
Hittade hit via Harmoni i hemmet, tänk att det finns fler med samma tänk, underbart! I bland kan jag känna mig som en outsider, åtminstone där jag bor. Vad gäller diabetes så är jag ingen expert men jag tror att många av våra nuvarande ”folksjukdomar” däribland diabetes beror mycket på hur vi lever och vad vi äter. Läs på lite vad Sanna Ehdin säger, kanske kan du hitta något bra där. Fråga Gabriela, jag såg att du länkade till henne, hon kanske har några goda råd att komma med, hon har hjälpt mig där sjukvården har gått bet. Om man nu inte vill avstå från socker har jag läst att björksocker ska vara bland det bästa alternativet, agavesirap är också ganska ok. Kanske kan du låna och läsa boken Kärnfrisk familj, den handlar ju inte specifikt om diabetes men man får definitivt en insikt om kostens betydelse. Hoppas några av tipsen kan hjälpa dig.// Karin – en ekovän.
Hej Karin, kul att du hittade hit! Visst blir man glad av att hitta likasinnade? :) Vi är många fler än vad vi tror, även om man känner sig ensam ibland..
Ja, diabetes har verkligen blivit en folksjukdom. För pappas del låg det i släkten (vilket också gör att jag måste hålla ett öga på mig själv) men givetvis kan man göra mycket genom att leva bra! Gabriela var ett bra tips, hon har hjälpt mig också (med en så enkel sak som en perfekt olja att smörja in på stramande ärr, någon som sjukvården inte begrep sig på alls)!
Björksocker är jag lite inne på, måste prova att baka med det samt kolla upp hur blodsockret påverkas. Tack för tipsen!