Lovande nyheter dök upp här i veckan, då EU Kommissionen föreslår att man skärper lagstiftningen gällande plastpåsar samt lägger på avgifter, för att förbättra miljön.
Siffrorna är ju smått galna, vi EU-medborgare gör av med hisnande 100 miljarder plastkassar och plastpåsar varje år, varav en stor del hamnar i havet eller i naturen.
”Engångskassar som bara används en gång men sedan finns kvar i naturen i hundratals år har blivit en symbol för ett samhälle som inte lever i enlighet med den här planetens begränsningar. Jag hoppas vi kan åstadkomma en ändring av attityderna” – miljökommissionären Janez Potocnik.
Snittet i EU ligger på att vi använder runt 200 plastpåsar/plastkassar om året. Svenskarna ligger på 100 stycken, portugiserna 500 och länder som redan infört lagstiftning (Irland, Danmark och Finland) ligger på FYRA engångskassar per person/år.
Men om man vill göra skillnad innan en eventuell lagstiftning då?
- Ha alltid en tygpåse i handväskan eller i bakfickan. Funkar lika bra till matvarorna, vinflaskorna eller klädinköpen.
- Tacka alltid nej till påsar i en storlek som du vet att du inte kommer kunna använda för till exempel hushållssopor. Typexempel är små sladdriga påsar eller små ”platta” påsar man får när man köper just små saker (smink är ett bra exempel).
- Jobbar du i butik? Gör som jag och fråga kunden om hon behöver en påse. Normalt frågar man ju om kunden vill ha en påse, och vi människor tenderar till att vilja ha saker som vi blir erbjudna, det spontana svaret är JA. Frågar man instället om kunden behöver en påse, så upplever åtminstone jag att kunden reflekterar över frågan och ofta tackar nej därför att det man köpt får plats i en annan påse eller i väskan.
- … och så gör vi alla en kraftansträngning och plockar upp påsar som andra kastar på marken, så att dessa slipper hamna i naturen där de tar en evighet på sig att brytas ned.