Nytt år – nya utrensningar? Eller så kanske du är helt ny på det här med enklare livsstil och behöver den där första knuffen i rätt riktning? Den som är intresserad kan läsa en väldans massa om minimalism/frivillig enkelhet under den kategorin i högerspalten, men om man bara känner att man vill rensa ut lite – kanske början på resan mot ett enklare liv – så är nedanstående lista en skön kickstart.
Vad som egentligen är grejen med utrensningar är olika från person till person. Det känns som om jag dagligen stöter på nya definitioner, och allra senast hittade jag den här som tilltalade mig väldigt mycket: ”Att ta bort det överflödiga från våra hem uppmuntrar oss att ta en titt på de mer utmanande, ofta dolda, sakerna som också komplicerar våra liv: skulder, stress, mentalt ’clutter’, och så vidare. Men ofta börjar det med fysiska ägodelar”. Att äga färre saker spar tid och gör att det känns lite lättare – både fysiskt och mentalt. Själv tycker jag även att utrensningar har stort värde om man försöker nå en mer hållbar konsumtionsnivå – om man är duktig på att rensa ut finner man inte lika stort glädje i att överkonsumera då det ju innebär att man fyller igen alla de utrymmen man precis (eller – under lång tid jobbat hårt med att) rensat ut.
När man börjar från början med att rensa ut, eller kanske haft ett längre uppehåll, är det rätt lätt att man känner sig överväldigad av alla prylar eller får kämpa med emotionella värden i materiella ting. Så enklast är att starta med lite allt möjligt som generellt inte är ”så viktiga”.
Mitt tips till den som är sugen på att börja/fortsätta rensa ut, är att plocka 1-2 grejer ur varje punkt nedan, och sedan skriva upp antalet prylar man rensat ut någonstans (kanske en anteckning i telefonen eller i kalendern). För när det känns som om man fortfarande drunknar i ägodelar kan det vara skönt att gå tillbaka och se att man faktiskt har rensat ut 10, 20, 50, eller 100 prylar redan.
Kickstarta utrensningen:
1) Kläder du inte använder
Kläder är ett så enkelt ställe att börja på, eftersom de flesta av oss har väldigt mycket men tenderar till att enbart använda samma saker gång på gång. Skänk bort jeans som inte passar, kasta strumpor med hål i, etc. etc. Trångt med pengar i januari? Sälj på Tradera eller liknande sajter!
2) Skräplådan
En klassiker. Det behöver inte vara en låda, helt enkelt bara det där stället där allt som inte har en egen plats men som kan tänkas vara ”bra att ha” tenderar sig till att samlas. Det är ofta övermäktigt att ta itu med hela lådan – börja med att plocka ut 1-2 grejer som du inte kan minnas allt varför du sparat på. (Tips: hela lådan brukar vara fylld med enbart sådana saker).
3) Ensamma saker
Helt enkelt – om prylen i fråga behöver en annan pryl för att vara funktionell, och du saknar partnerprylen, då är det läge att hiva ut. Kassettband utan kassettspelare. CD-skivor utan CD-spelare. Matlådor som förlorat locket. Ensamma strumpor som inte kan matchas om.
4) Utlästa böcker/filmer du sett
De där utlästa böckerna som egentligen inte var så bra, och DVD-filmerna som du tittat på och inte älskade. Du lär inte läsa om dem/se om dem, så de kan lika gärna säljas/ges till en vän/ges till secondhand. När man väl börjar rensa ut i de här kategorierna kan man få iväg en hel del – och då de tar upp en del plats får man snabbt effekt hemma i hyllorna.
5) Extra porslin/köksprylar
Omaka kaffekoppar med reklamtryck? En ensam tallrik som ändå aldrig används? Dubbel uppsättning av soppslevar? I köket gömmer sig alltid en enorm mängd överflöd. Sälj eller ge bort, och slipp svära över att det är trångt i köksskåpen nästa gång du ställer in allt nydiskat.
6) Andra människors grejer
Det slår aldrig fel – det lyckas alltid ligga något hemma som egentligen hör till någon annan. Något har blivit kvarglömt, eller så kanske du har rensat ut något som du tänker att du vill ge till en vän? Ta itu med det direkt: be folk hämta upp/lämna ut till folk, så får du det ur världen.
7) Trasiga saker
Allt det där som du tror att du ska laga/återanvända till något annat syfte. Om det inte har hänt det senaste halvåret, eller om du vet med dig att du inte är typen som lagar/DIY, ut med det.