Otroligt vad mycket fina, bra, kloka och inspirerande kommentarer som dök upp på mitt inlägg om att pekpinnar inte hjälper någon av oss när det gäller att leva mer miljövänligt. Som respons på alla de extremt höga krav vissa miljöfrälsta sätter på andra som precis har börjat vägen mot ett mer miljövänligt liv vill jag därför presentera följande lista. Den innehåller 100 saker man kan göra för att leva ett mer hållbart och miljövänligt liv, varje dag. Den blandar högt och lågt, dyrt och billigt och gratis, alla punkter passar inte alla men alla kan med all säkerhet göra flertalet av punkterna – och på så sätt bli lite mer miljövänlig. Ibland med lite eller mycket ansträngning, ibland utan ansträngning alls. Grundprincipen är att varje resa börjar med ett steg – och det faktum att många inte har minsta aning om hur man lever lite mer hållbart, vilket gör att de råd som låter banala för någon som redan är inne i miljösvängen är startpunkter för någon annan.
- Sopsortera och återvinn. Allt.
- Skippa läsk och vatten på flaska, investera i en grym återanvändbar sådan istället.
- Tvätta fulla maskiner – både tvättmaskin och diskmaskin.
- Bli en hejare på matlådor så att du slipper kasta mat. Pajer, soppor, grytor, alternativen är många. Och det mesta går väl att slänga ner i en pasta?
- När du förnyar dina tidningsprenumerationer, välj PDF-format istället för papperstidning.
- Rena ut gammal elektronik därhemma som du inte använder längre. Sälj eller lämna till återvinning -> mycket elektronik och batterier innehåller metaller och andra material som kan få komma till användning igen (då det oftast är ont om dem i naturen + förorenande och energikrävande att ta upp).
- Har du väldigt gamla vitvaror hemma? Då är det nog läge att byta ut. Vitvaror är en av få saker som det är bra för miljön att köpa nytt även om de (väldigt) gamla grejerna inte gått sönder. Satsa på toppmiljöklassade när du köper nya!
- Schysst väder? Torka tvätten ute.
- Väldigt många klädesplagg mår lika bra och blir precis lika fräscha av en rejäl vädring som av en tvätt (vissa mår till och med ännu bättre av att enbart vädras).
- Snabba duschar är bättre än långa varma bad. Även om långa varma bad är bra för själen.
- Har du bil? Utmana dig själv och se hur många resor du kan göra till fots/med cykel/med kollektivtrafik. Hejdå till både dyr bensin och förorenande avgaser!
- … kanske kan du till och med sälja bilen och gå med i en bilpool istället.
- Ät mer vegetariskt. Lite bättre än enbart Meatfree Monday kan du! (Psst. Pannkakor är vegetariskt. Och falafelrulle).
- Välj kött med omsorg. Fisk och vilt har exempelvis mycket lägre miljöpåverkan.
- Försök köpa minst tre ekologiska varor varje gång du är i mataffären. Spana runt – många gånger är det precis samma pris på de ekologiska alternativen.
- Försök hitta det du behöver på secondhand, Rensavinden eller andra alternativ för begagnade grejer.
- När du shoppar exempelvis kläder, möbler och inredning: satsa på bra material av god kvalitet. Välj sådant du vill leva med länge.
- Sluta impulsshoppa. Tänkt långsiktigt och välj medvetet.
- Ha ett köpstopp på en månad eller två för att komma in ordentligt i din tillvaro som medveten konsument.
- Läs en massa bra böcker som inspirerar. Du hittar en del lästips från mig HÄR. Låna sen ut boken till en vän som också behöver inspiration.
- Bli bättre på att lappa och laga saker som går sönder istället för att kasta dem. Kanske har du en vän som är tjenis med sin symaskin eller sin hammare som kan hjälpa dig? Kanske är det du som hjälper någon annan?
- Älska din skomakare och gå dit ofta. Säg hej till förlängt liv på allt från skor till väskor och annat smått och gott.
- Chilla med värmen därhemma och mys runt med sockor och varm tröja istället.
- Skippa det där med att låta saker sitta i i vägguttaget eller stå på standby.
- Behöver du köpa nya kläder? Satsa på ekologiskt, etiskt, fairtrade, kvalitet och klimatsmarta material. Köp det du verkligen vill ha och behöver, även om det är dyrare än icke-eko. Det tjänar du in på bra kvalitet och alla dom där impulsköpen du slutat med (se punkt 18).
- Återupptäck ditt lokala bibliotek.
- Inget rinnande vatten när du exempelvis borstar tänderna. Och alltid snålspolknappen på toan när det är läge för det.
- Mysbelysning är najs, men det behöver man ju inte ha i rum som man ändå inte befinner sig i just nu.
- Peppa och inspirera andra till att göra miljövänligare och mer hållbara val i sin vardag. Visa på fördelarna och var inspirerande – du behöver inte vara domedagsprofet bara för att klimatet ligger risigt till.
- Åk tåg! Se mer av Sverige (eller Europa) under semestern i år.
- Skär ner på godis och snacks. Tomma kalorier ska ju även dom odlas/tillverkas/processas/packas/återvinnas/etc etc.
- Kolla på en massa bra och inspirerande och lärorika filmer och dokumentärer. Du hittar lite lättillgängliga tips från mig HÄR.
- Sluta köpa film på DVD/Blueray. Skaffa ett konto hos nån av streamingtjänsterna istället.
- .. och punkt 33 gäller ju även CD-skivor.
- Tygpåsen är din bästa vän! Säg hejdå till onödiga plastkassar och köp tunnare avfallspåsar istället till hushållssoporna.
- Vin, öl och annan alkoholhaltig lyx är ju härligt. Köp eko (utbudet är ju enormt och inte ens dyrt) och skär ner lite på konsumtionen.
- Skaffa/fixa en bokbytarhylla (eller klädbytarhylla? Fantasin sätter gränserna) på jobbet och ordna på så sätt en liten liten fin bytesekonomi. Står vissa saker och dammar i byteshyllan alldeles för länge? Ge till närmsta välgörenhetssecondhand!
- Verkar datorn eller mobiel ha gett upp hoppet om livet? Sprucken skärm? Lämna in på reparation! Är sällan så fasligt dyrt som man kan tro + klart bättre än att köpa nytt.
- Samla på tips och inspiration från alla grymma ekobloggar därute. Du hittar några av mina länkfavoriter HÄR.
- Byt ut hud- och hårvård samt smink till naturliga och ekologiska alternativ.
- … men använd slut på det du har hemma innan du springer och köper nytt!
- Byt ut städgrejerna mot klimatsmartare alternativ. Tvättnötter är ju min personliga favorit, och såpa kommer man långt på. Man ska inte förakta alla gamla husmorsknep som finns därute. Fråga granntanten om hur man städar med citron, ättika, vinäger och andra skafferivaror.
- Handla mat som är i säsong. Billigare, godare och lägre klimatpåverkan. Win.
- Se över dina investerade pengar. FairFinanceGuide har gjort en bra genomgång som du hittar HÄR.
- Flytta till mindre bostad. Mindre yta att ta i anspråk, att värma upp, underhålla, renovera, städa, köpa möbler och inredning till, etc etc.
- Gör en rejäl utrensning hemma och sälj saker på Tradera/loppis eller ge till välgörenhetssecondhand. Då ökar möjligheten att någon annan köper dina begagnade grejer istället för nyproducerat, och färre resurser tas i anspråk.
- Byt till ett bättre elbolag och satsa på sol, vind och vatten.
- Bli medlem/donera till valfri miljöorganisation.
- Odla på balkongen eller i trädgården. Insekter och fåglar blir väldigt glada, luften i staden blir bättre, ja, fördelarna är många. Har du tid och lust, satsa exempelvis på buskar i trädgården som bin gillar.
- Skriv inte ut saker i onödan.
- Säg nej tack till reklam och gratistidningar.
- Ge bort välgörenhet (exempelvis Unicef, Rädda Barnen och liknande) i present till polaren som redan har allt eller till värden/värdinnan istället för blommor.
- Var lite jobbig och fråga företag/butiker/restauranger om deras miljöarbete och vilka hållbara/ekologiska alternativ de erbjuder. Kunden har alltid rätt!
- Återanvänd massor! Presentpåsar till vin, vadderade kuvert att posta saker i, glasburkar etc. Bunkra dock inte upp för mycket där hemma.
- Storkok! Om du ändå värmt upp spisplattor och ugn kan du lika gärna göra mer mat på en gång. Frys in det som blir extra (men låt svalna innan du stoppar in det i frysen).
- Försök att kontinuerligt byta ut till bättre alternativ när saker går sönder. T.ex. mindre plast, mindre konventionell bomull etc.
- Tro inte att du kan byta ut precis allt därhemma till eko/hållbara alternativ i ett svep. Det kostar. Byt ut vart eftersom saker går sönder eller har gjort sitt – att kasta fullt fungerande saker på tippen bara för att det FINNS bättre alternativ att köpa är inte så smart alla gånger.
- Bli inte stressad över att det faktiskt finns SÅ mycket man kan göra, och så mycket MER man kan göra än det jag skrivit i den här listan. Börja nånstans, och fortsätt framåt. Fråga vänner och bekanta som är duktiga på det här med miljö om råd, eller skriv och fråga mig här på bloggen, eller någon annan ekobloggare. Eftersom vi alla strävar efter en bättre miljö och en mer hållbar livsstil för alla, så hjälper vi gärna till.
Men, nu blev det ju vara 58 punkter?
Ja, jag tänker skylla på skrivkramp. Men fördelen med att det är 42 punkter kvar är att alla som råkar läsa det här inlägget kan fylla på med fler tips bland kommentarerna! Vilka enkla, svåra, billiga, dyra, krångliga, lätta, smidiga, givna eller svårutklurade tips har jag missat?
46 comments
Många bra saker du fått med! Kommer inte på någon fler just nu men har länkat till inlägget… :)
59. Vädra med korsdrag. Få ut all flamskyddmedelmättad inomhusluft utan att släppa ut all fin värme.
Oj vad saker det fanns på listan jag behöver bli bättre på! Tack för påminnelsen!
60. Skapa eget. Ofta kan du själv sno ihop det du behöver. En deo eller ett bröd, en mössa eller en gå bort-present. Mycket kan skapas av det du redan har och med arbetet i åtanke sätter du också större värde på det du sedan har.
61. Tänk igenom dina behov. Du kanske inte måste sminka dig? Eller prenumerera på en tidning. Det mesta går att dra ner på och genomtänkt konsumtion medför också att du kommer fram till vad du verkligen behöver och vill ha.
Vilka toppentips! Ska sätta igång med ett flertal på en gång!
[…] Bloggen ekoenkelt listar idag en mängd basic förslag på hur man kan leva lite mer miljövänligt. Grundläggande, men bra lista. Läs och inspireras! […]
62. Satsa på upplevelser istället för prylar när det vankas födelsedagar och julaftnar. Det är oftast billigare, mer uppskattat och ger möjlighet att umgås med varandra. Pengar finns det hur mycket som helst av, men tid är något som aldrig kommer igen.
63. Försök hitta alternativ till alla engångsprodukter, både i och utanför hemmet. Mikrofiberdukar och tygtrasor istället för hushållspapper och wettex, burkar med lock för att slippa plastfolie, flergångsmuggar istället för engångsmuggar.
64. Skippa flyget till fjärran destinationer och ta tåget till lite närmare platser! Det finns så mycket intressant och sevärt i vår närhet, framförallt den fantastiska natur och historia vårt eget land har erbjuda som bara väntar på att få upplevas.
65. När du häller av kokhett vatten från pasta eller äggkok, häll det på trasan. På så sätt håller den sig fräsch hur länge som helst, och du behöver inte slänga den förrän den börjar falla sönder av slitage. Och dessutom slipper du slösa tid och energi på att koka upp vatten bara för att rengöra trasan.
Vilken imponerande lista!
66. Lägg en tegelsten eller en flaska fylld med grus i vattentanken på toaletten, detta minskar mängden vatten som används när man spolar! Man kan även låta bli att spola när man bara har gjort nummer 1, vill man inte göra så under dagen när man t.ex har gäster hemma kanske man kan göra så på natten i alla fall!
67. Kolla alltid tradera/loppisar/second hand/liknande innan du köper något nytt! Kanske finns just det du ska köpa redan begagnat! Ha detta som tumregel, både i stora köp som dammsugare och små köp som sytråd!
68. Ät mer veganskt! En vegansk kost är ofta mycket miljövänlig!
69. Ha ett ”delat förråd” med dina grannar! Där kan ni lägga saker som inte används så ofta och istället dela på dessa! Borrmaskiner, hammare, stege, även småsaker som tygsprättare kan läggas i detta förråd!
70. Ha ditt sparkonto hos t.ex Ekobanken!
[…] Ekoenkelt listar 100 saker (fast det blev visst 58 and going) som du kan göra för att få en mer m… Många bra tips för den som vill komma igång eller hitta fler saker att förbättra! […]
71. Köp vintageguld istället för nyproducerat om det är nödvändigt liksom. Har läst otroliga siffror som att 10 g rent guld har krävt 20 ton miljöfarligt avfall. Man använder cyanid och kvicksilver när man bryter och MYCKET vatten, det rinner alltså vidare och förgiftar mark och vattendrag. Guld bryts ju i länder med sämre avtal, sämre löner, barnarbete etc. Silver är en smula bättre, det bryter vi ju iaf själva, det är bifynd ofta till annan malmbrytning i Sverige. Men jag säger go vintage! =)
Jättebra tips som tål att påminnas om!
Har ett tips som gäller tvättbara flergångsprodukter för spädbarns/små barns blöjbyten och amning.
72. Använd tygtvättlappar. Går att klippa sönder en gammal t-shirt eller ett lakan och sen ha t.ex. en pedalhink som man lägger dom i tills det är dags att tvätta. Orkar man kan man ju använda tygblöjor.
Vad gäller amning så finns det tvättbara amningsskydd i tyg, Imse Vimse har jättebra!
Både sakerna går ju åt i massor annars om man har en bebis!
73. Använd alltid vattenkokare när du ska koka upp vatten. Du spar både energi & tid! :)
74. Skölj ur dina tomma förpackningar i gammalt diskvatten det sista du gör innan du häller ut vattnet.
75. Välj hellre svenskt ekologiskt mathavre eller liknande istället för ris.
76. Plastbanta.
77. Använd torktumlare & torkskåp minimalt.
78. Kompostera eller se om kommunen tar emot kompost till biogas.
79. Planera veckans middagar & inköpslistan & handla bara det som behövs. Handla inte heller när du är hungrig eller stressad då risken är större för impulsköp. Du spar både pengar & miljö! :)
80. Låt kläder & skor gå i arv. Kanske känner du någon som har just den storlek som dina avlagda kläder & skor är i?
[…] blev jag plötsligt riktigt taggad. Jag läste ett inlägg av Ekoenkelt var hon listar 100 saker du kan göra för att leva ett miljövänligare liv. Listan varierar mellan […]
[…] trillade in en massa fler bra tips på mitt inlägg om 100 saker du kan göra för en mer miljövänlig & hållbar vardag – och i ärlighetens namn fick jag ju skrivkramp efter 58 punkter så det var ju rimligt att […]
Toppen lista. Här kommer lite fler tips:
81. När man köper ljus av alla dess slag kan det vara bra att köpa ljus som inte är i någon förpackning. Ingen plast och i get skräp som ska kastas.
82. Ta en dag i månaden tex. och samla ihop ett gäng grannar och gå ut och plocka skräp i ert närområde, en väldigt god gärning och varför inte avsluta med en kopp fairtrade kaffe!
Toppen Angelica!
Tack för fler tips!
[…] Jag har tidigare skrivit om mat och dess hållbarhet. Om du redan gör allt öven eller inte fastnade för något av tipsen så finns det fler tips här. […]
83. Handla bara svenska varor, det minskar onödiga transporter över hela världen och skadliga utsläpp. Våra svenska varor är precis lika bra som utländska. Helst ska man köpa närodlat och närproducerade matvaror.
84. För er med katter eller små djur/gnagare, det finns ett ekologiskt miljövänligt strö för kattlådan eller buren istället för spån. Gjort på återvunnet papper. Går att slänga med vanliga sopor utan att ska få miljön, och djuren slipper giftiga ämnen.
(Jad använder det själv till både katt och marsvin och är jätte nöjd)
85. Handla i butik istället för online, det minskar utsläppen från transport.
Hej Pernilla! Vilken bra lista!
Här kommer några fler tips.
86. När du duschar: stäng av vattnet medan du shamponerar in håret eller tvålar in kroppen.
87. Ro ut näten när du fiskar med nät, istället för att använda snurran. Motion och miljövinst på samma gång.
88. Gå och cykla korta sträckor. Åk kollektivt.
89. Använd alkylatbensin i små maskiner som röjsågen , gräsklipparen, motorsågen. (Fråga efter vid din närmaste mack). Alkylatbensin är ett sorts ”miljöbränsle”.
90. Undvik sminkprodukter märkta med PE (polyeten). Då innehåller de plast, ofta små plastpartiklar, s.k. mikroplaster som hamnar ut i vattnet, som dagens reningsverk inte kan rena. Mikroplaster är ett stort problem i Östersjön. 40 ton mikroplaster spolas ut i Östersjön varje år.
91. ”Återbruka vatten”. Återanvänd vatten som du kokat ägg i, eller om det blir dricksvatten kvar i någon vattenkanna från något tillfälle. Vattna blommor eller grönsaker med detta.
92. För gamla mediciner till apoteket! Medicinrester blir inte alltid renade i våra reningsverk och hamnar ut i våra sjöar och hav. Stora mängder mediciner spolas ut via toaletter och diskhoar årligen, vilket påverkar det biologiska livet i vattnet.
93. Ät upp matresterna istället för att kasta dem. Blev det bara en liten klick kvar av maten igår, så det inte räcker till en hel portion? Börja middagen med resterna och ät sedan en mindre portion av dagens mat, eller lägg till något mer till den lilla miniportionen, som sallad, grönsaker, bröd, ett kokt ägg osv. Matsvinnet är enormt i Europa.
94. Du måste kanske inte ha den allra senaste tekniken hela tiden? Kanske kan du behålla din telefon, TV, stereo tills den faktiskt inte fungerar längre, eller åtminstone ett år till?
95. Skicka in din gamla telefon och få betalt för den!
Sverige: http://pantaluren.se/
Finland: http://www.kierratakannykka.fi/
96. Undvik engångsartiklar, som pappers- eller plastmuggar och bestick. Be folk ta en egen mugg och bestick med sig i handväskan när ni skall på utflykt.
97. Byt ut 2-taktaren till en 4-taktare.
98. Se till att även avloppet på stugan är miljövänligt.
99. Skaffa solpaneler.
100. Var inte slav under trender. Använd kläderna du har lite mer och lite längre.
101. Tyck om dig själv. Du är vacker precis som du är, också med mindre smink och en naturlig look.
102. Påverka politiker. Berätta vilken utveckling du vill ha och delge idéer.
103. Påverka producenter och företag. Berätta vilken typ av produkter och utveckling du vill ha. Till exempel genom att skicka ett brev.
Angående att plastbanta: Köp trä, rostfritt stål, keramik, porslin och glas, rotting- eller andra ”stråkorgar” istället för plast.
Ett tips som hör samman med Pernillas tips om tygkassar: Ha alltid en eller två tygkassar ihopvikta i handväskan.
Om alla förändrar många småsaker, blir det stor skillnad i slutändan! Tillsammans är vi starka!
Toppen – tack för att du la till en massa grymma tips!
104) Använd menskopp istället för konventionella mensskydd. Det är miljövänligt, bekvämare, billigare i längden och går bra att använda en hel dag på vattenpalatset utan avbrott.
Grymt bra tips Sara!
Jag blev svårt sjuk av menskopp höll på dö
innehåller silicon som är farligt
tygbindor bättre
Jag använder menskopp och det fungerar superbra! Silikonet är inget farligt om det är riktigt silikon, det finns dock färgämnen i vissa menskoppar som inte är bra. Köp en menskopp från ett pålitligt och miljömärkt företag som använder kirurgisilikon och inga färgämnen.
Stoppa bilen som är gammal och ibland droppar motor olja eftersom gassen som släpper ut den här bilen är fullt av diloxid gas eller man kan fixa det.
[…] du leva mer hållbart? Här är en blogg om hur du med små medel kan göra […]
Fråga 8 häng ut tvätten men jag hade det dilemma fåglar skiter så mycket på tvätten hur ska man undvika det inte så lätt
Och fråga vilket är bäst tändstickor eller tändare ?
Fågelskrämma kanske kan funka? :)
Tändstickor eller tändare är inte helt lätt att särskilja ur miljösynpunkt, det är helt enkelt lite hugget som stucket. Eller som Naturskyddsföreningen brukar säga: vad det är man ska tända är viktigare (ex. bra att undvika cigg / smällare än att exempelvis tända ljus!)
Sen när är fisk bättre för miljön? Vi fickar ju sönder haven totalt med många typer av fisktekniker. Snälla klargör vilket typ av fiske man ska välja, eller ta bort fisk.
Annars bra lista!
Fisk är bättre än kött, men givetvis är det ett enormt problem att vi håller på att fiska slut på haven. Hållbart fiske är melodin, helt enkelt. Jag rekommenderar naturskyddsföreningens fiskguide, om man vill äta fisk: http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/gron-guide/fisk-med-gott-samvete
fågelskrämma funkar inte
till och med skaffande en rörelsedetektor skulle flaxa det skiter lika mycket ändå
105
Skaffa ett inlogg hos KIVRA och få din myndighetspost digitalt
Bra tips! Jag har mycket hos Kivra och gillar att de påminner en på mail när man har oläst post = man missar ingenting viktigt!
[…] hur jag skulle ta mig an den här vinkeln: små tricks i vardagen i stil med mitt inlägg om ”100 saker du kan göra för en mer miljövänlig & hållbar vardag” känns alltid som en fin utgångspunkt, men kände att nä, det är mycket roligare att […]
heheheheheheh det här var en bra sida tack :)
Bra lista! Jag skriver ett skolarbete om något man tycker behöver uppmärksammas mer i dagens samhälle. Listan hjälpte mig mycket, tack! Fortsätt med det du gör :)
Vad kul att du fick hjälp av listan! Lycka till med skolarbetet! :)
[…] källsortera ännu ett material, byta ut till lågenergilampor i ditt hem eller göra något av de här 100 tipsen från Ekoenkelt om en mer miljövänlig […]
Pumpa bildäcken! För lågt lufttryck i däcken ger en högre bränsleförbrukning än om de har rätt lufttryck :)
Att arbeta kostar på miljömässigt. Så arbeta mindre och lägg din dyrbara tid på att minska dina utgifter och bli självförsörjande istället.
Superbra inlägg! Finns en del områden som jag behöver bättra mig på… ;)
Du som är så insatt i miljö, skulle du kunna ge mig tips? Jag ska utforma ett informationsmaterial om sortering av matavfall – ett ämne de flesta tycker är tråkigt. Har du något tips om hur man kan ge ett intressant/spännande första intryck, exempelvis för en broschyrs framsida? Uppskattar verkligrn svar!
Åh, svår fråga! Jag är verkligen inte bra på marknadsföring/grafisk design i dessa sammanhang, men tilltalande design + en kombination av fakta och humor tycker jag brukar funka bra om man vill nå ut med något viktigt. Till exempel så kanske man kan fokusera på att tala om någon kul fakta som folk inte har koll på just när det gäller matsortering? Typ ”just det här klassas inte som mat när man sorterar – visst är det konstigt?”. Det får en ju att vilja läsa vidare pga man blir nyfiken!
[…] http://ekoenkelt.se/2015/02/03/100-saker-du-kan-gora-for-en-mer-miljovanlig-hallbar-vardag/ […]
[…] 15 åriga jag lever med krav, press och med en förvirrad och fundersam hjärna. Där idén av att bara vara har blivit som en egen kamp som måste hanteras samtidigt som tyngden av ett jävla matteprov krampar i bröstet. Press och krav som utdelas i skolan och som jag själv bygger upp utifrån andras förväntningar på sig själva. Det blir som att vi tävlar mot varandra i hemlighet. För att inte ska man tävla, men ändå är man inte bra nog. Såklart vet jag att det finns de som inte får gå i skolan, inte kan få rent vatten ur kranen och att modernatur lider av den ökade växthuseffekten. Och det är verkligen hemskt. Världen är verkligen hemsk och orättvis på så många sätt. Men jag försöker hjälpa till för en bättre framtid och jag har ändrat flera av mina val vilket du också borde, här har du tips! […]
[…] 100 saker du kan göra för en mer miljövänlig och hållbar vardag – ekoenkelt […]