Jag går ut med ett hårt statement nu: sluta förvara dina prylar! Sluta organisera dina prylar!
Nu får man dock missförstå mig rätt – det finns grundläggande förvaring som vi alla behöver både för estetikens och sinnesrons skull (och framkomligheten i hemmet) och det är grymt bra att organisera sina prylar så att man vet vart allting finns, och inte riskerar att köpa dubbletter, till exempel. Jag var en gång i tiden rätt besatt av grym funktionell förvaring. Och till viss del är jag fortfarande det, herregud, jag lever ihop med ett företagslager, så ordning och reda och välplanerad förvaring är ledord i mitt liv (och kartonger i hallen). Men jag börjar ärligt talat drivas lite till vansinne av att SÅ mycket skrivs om förvaring just nu. Missförstå mig rätt: jag bjuder gärna på lite tiny living- förvaringstips från min egen lägenhet framöver, för det är alltid lärorikt att se hur någon annan som bor pyttelitet löser viss typ av förvaring.
MEN. Om du för femte gången på ett år sorterar och organiserar i köksskåpen så har du med all säkerhet mer prylar än vad du behöver. Och om du kan lyckas köpa hem elva olika förvaringslösningar på ett år, om det så är lådor eller korgar eller vad det nu må vara, så är inte förvaringsmöjligheterna problemet. Det är prylarna!
Jag vill minnas att jag tidigare skrivit om att rensa ut förvaring i samband med att man rensar ut annat, och det här är ju en viktig poäng att ta upp igen: om du har en tom låda så kommer du fylla den med något. Jag tror vi fungerar så vare sig vi vill eller inte – för det finns alltid något att stoppa ner i en låda. Alltid. Och om man lurar sig själv med extremt många olika förvaringslösningar samtidigt som man rensar ut – ja, då lär man få behöva rensa snart nog igen, för det fylls på med prylar när man minst anar det.
Allt handlar ju egentligen om balans. Har man lagom med prylar så finns det plats för allt, och man kan fokusera på ”stora” eller ”nödvändiga” förvaringslösningar. Här räknar jag in, lite slarvigt och rätt minimalt: garderoben, bokhyllan, köksskåpen/lådorna och typ hatthyllan. Lite småförvaring skadar aldrig, som den där lådan med accessoarer, lådan till någon förbrukningspryl eller vad det nu är som man använder och behöver förvara (när man inte använder grejerna, alltså).
Det var som när jag flyttade nu senast. Man tenderar ju till att flytta med sig förvaringslösningar, oavsett sort, eftersom man tror att ens nya boende kommer ha samma krav som ens gamla. Jag hade en liten rottingkorg över som jag placerade lite snyggt i lägenheten – i den här korgen skulle jag ha sånt som man använder mellan varven men som jag inte hade plats för någon annan stans. Efter många om och men var det ENDA jag hittade att lägga i korgen en extra laddsladd till mobilen. Det enda! (Tro mig – jag letade efter saker att lägga i korgen en liten stund innan jag insåg hur bisarrt det var). Det är skönt att veta att allt jag äger i prylväg får plats i mitt hem, att allt har sin egen plats och att jag inte behöver ägna tid åt att organisera bland mina egna ägodelar bara för att få dem att rymmas. Den som har hängt med länge på bloggen vet ju mycket väl att så inte alltid har varit fallet (ex. ”Min historia”).
Att sluta förvara och organisera innebär ju så klart att man behöver rensa ut sitt överflöd, och sen bara ha det som behövs. Bra att komma ihåg är ju att det här inte är en raksträcka till ett ”clutter-free life” utan stök – stöka ner kan man göra ändå. Det som retar upp mig lite är alla förvaringslösningar som köps för att täcka upp behovet av att förvara 1) nyinköp man troligtvis inte alls behövde, och 2) överflödet man har som man inte använder.
Några tips om förvaring:
- Ha färre platser att förvara saker på. Byt ut förvaring under tiden/efter du rensat ut, så att du inte kan förvara ett överflöd igen. Exempelvis en mindre korg till filtarna än den stora du hade innan du rensade ut hälften.
- Satsa på förvaring som är funktionell för DIG. Jag själv behöver ingen avancerad förvaring för smink och hudvård – så mycket grejer har jag inte, att jag inte hittar dem i en neccessär eller i badrumsskåpet. Jag äger däremot mycket böcker och behöver förvaring för dem – det är funktionellt och användbart för mig.
- Allt behöver inte ha bra förvaring. Vissa saker behöver faktiskt inte förvaras alls. Själv har jag alltid min dator framme, eftersom jag använder den så otroligt mycket. Den står på köksbordet, och om vi ska sitta flera runt bordet så kan jag bara flytta på datorn. Handväskan jag använder för stunden behöver inte heller någon förvaring; den följer alltid med ut, och kan stå precis vart som helst när jag är hemma.
- Att kombinera förvaring och inredning brukar vara en riktigt bra idé: typexempel är att fylla en korg med värmeljus och låta stå någonstans där den gör sig bra – passar utmärkt i Sverige vintertid när många ljus eldas, och man slipper rota runt i skåp och lådor. Att lägga några böcker under en blomkruka eller trava filtar & kuddar på hög (som ni ser på bilderna) är också bra idéer. Kreativiteten vet egentligen inga gränser: det är sällan man faktiskt behöver förvaringen om man kan inkorporera prylarna i sitt dagliga liv!
Med det här sagt vill jag bara konstatera att bra förvaring är helt underbart, så länge man inte går till överdrift. Att låta sig inspireras av ex. inredningsbloggar är aldrig en dum idé – men innan du köper hem ny förvaring och innan du organiserar om för att få plats med grejer: se över huruvida det är mängden prylar som är problemet, och inte bristen på förvaringsutrymmen.
(jag vill också poängtera att som med så mycket annat är det alltid lite klurigt med barn och deras grejer: ni som kan tala av erfarenhet får gärna ge en synpunkt på hur ni resonerar kring förvararing – och utrensning! – av barnens saker).
(bilder från Pinterest)