Kul att så många var pepp på det här med Veckans Ekoutmaning! Och en extra bra poäng som dök upp i kommentarerna: att det ska bli kul att se hur olika bloggare tar sig an utmaningen. Så släng in en kommentar till erat inlägg (om ni skriver ett) här sen, eller använd hashtaggen #veckansekoenkelt på instagram / twitter (jag kunde inte komma på något roligare som ändå var lite unikt, så ni får hålla till godo med fantasilös hashtag!). Då kan alla hitta till varandras inlägg/bilder/kommentarer och se hur vi alla tar oss an samma utmaning men på olika sätt.
Och vart ska vi börja? Jo – i köket. Eller närmare bestämt i kylskåpet, skafferiet och frysen. Det är dags för
Veckans Ekoutmaning #1: Gräv där du står (i köket)
Jag har blivit lite extra besatt av matsvinn på sistone, och det är ju helt galet att ens tänka på att varje enskild individ i Sverige kastar runt 50-60 kilo mat varje år. Då har vi ju inte ens räknat in vad mataffärer, storkök, restauranger, odlare och så vidare kastar – svindlande siffror, helt enkelt. Och grejen med matsvinn är ju inte att vi kastar ut mat som har varit fullt ätduglig och därmed förlorar en massa pengar i plånboken när vi måste köpa nytt – matsvinnet har ju klart mer långtgående konsekvenser än så. Allt vi äter är en del av livsmedelskedjan, och det vi väljer att äta påverkar hela livsmedelsproduktionen, landskapet, naturen och även våra medmänniskor. Komplext? Skoja inte. Enligt FN:s klimatpanel står jordbruket idag för runt 14% av världens utsläpp. Inte allt för illa, eller hur? Mja, det är ju tyvärr lite missvisande siffror, för här har man inte räknat in användningen av fossil energi, vilket ju är rätt dumt då jordbruk och matförädling och alla andra instanser i livsmedelskedjan använder en hel del fossil energi, och det är till allt från traktorer och maskiner till produktion av konstgödsel.
Så innan vi ens börjar prata om vad man ska äta, vad man ska köpa och hur man ska göra med sin mat, är det viktigast att börja med grunden: sluta kasta det du köper hem, oavsett vad det är du köper. För inte bara har den här maten haft en påverkan under sin resa genom livsmedelskedjan – den fick inte ens göra någon nytta och bli uppäten! Jag tror att en av de viktigaste grundstommarna i en hållbar livsstil är att värdesätta allt vi äger, köper, eller på annat sätt använder: det ska svida lika mycket oavsett om man kastar ut en rutten frukt eller ett par favoritjeans som har gått sönder. Att värdera alla resurser lika högt gör att vi är lite mer måna om dem.
Veckans utmaning är alltså helt gratis, och troligtvis så sparar du några kronor på köpet. Det enda du behöver addera är en gnutta fantasi eller förmågan att googla bra: för den här veckan ska vi käka upp det som redan finns hemma. Utmaningen består såklart i att inte behöva köpa någon ny mat på resten av veckan! Lite av ett högtflygande mål, för vissa färskvaror kommer ta slut, du kanske precis har tömt frysen, eller så ska du ha en middagsbjudning på lördag där du helst inte vill servera gamla frysta grönsaker och quinoan som har stått i skafferiet alldeles för länge. Men försök göra så gott du bara kan, och lägg prion på att göra slut på så mycket mat hemma som möjligt! Att kompletteringshandla för att kunna nyttja maten som ligger långt bak i frysen är såklart okej – vårt mål den här veckan är att se till att inget där hemma ligger och blir för gammalt innan vi hinner äta upp det. Givetvis blir utmaningen extra tuff när vädret är så himla fint och allt man vill göra är att köpa nått gott för att slänga på grillen – eller bara köpa glass för alla pengar man har.
________________________________________
Mitt personliga förhållningssätt till den här utmaningen blir faktiskt lite att köra på som vanligt – jag lever på en tajt budget just nu och har därmed blivit jäkligt duktig på att inte slösa på något alls. Jag har slutat handla en massa frukt och grönt när jag ”storhandlar” eftersom de ofta hinner bli för dåliga innan jag hinner äta dem – ett ständigt problem för singelhushållen. För mig är det alltså tvärtom, det vill säga mer ekonomiskt att småhandla till specifika middagar, än att bunkra bra och billigt direkt. Men i kylskåpet gömmer sig just nu zucchini, tomater och bladspenat som behöver ätas upp de närmsta dagarna, en burk oliver som jag inte riktigt minns när jag köpte och som därför nog mår bra av att konsumeras snarast, en halv halloumi och lite annat smått och gott. I frysen gömmer det sig framför allt frysta bär och grönsaker som bara samlar mer is för varje dag som går, och i grönsakslådan ligger det några gula lökar som har fått grön blast och alltså behöver hackas upp och frysas in för att kunna användas senare.
Jag är ju dessutom en mästare på matlådor, och just nu blir det lite småplocksvarning på matlådorna: lite av varje som behövs ätas upp, från lite olika delar av kostcirkeln. Fungerar kalasbra när man är på jobbet, och lunchrasthungrig som man är så äter man upp precis allt som finns i matlådan, oavsett hur väl det passar ihop eller ej. Perfekt!
Några tips:
- Ös inte upp för mycket på tallriken eller i matlådan till att börja med. Det är lättare att frysa in/ställa in i kylskåpet från respektive kastrull, än att försöka ta hand om det som har blivit kvar på tallriken.
- Det mesta (ja, nästan allt) går att kasta ner i en gryta, soppa eller pasta.
- Hacka upp och frys in sådant som inte kommer hinna gå åt. Det mesta kan frysas, och var lite förutseende och frys in i portionsförpackningar så att du slipper tina upp för mycket sen.
- Kasta inte något bara för att ”det blev så lite kvar”. Utnyttja små burkar och andra kärl, och spara tills nästa måltid, oavsett hur pyttelite som var kvar. Innan du vet ordet av har du massor med gott småplock att göra en hel lunch av.
-> Vilka är era bästa minska-matsvinnet-tips? Hur långt in i frysen behöver ni gräva för att få tag på allt som behövs ätas upp? Udda matvaror som blir svåra att göra något med? Eller går allt att slänga på grillen nu i helgen?