Ska man äta onyttigheter som inte bidrar till ens kost i form av näring utan bara för att det är ruskigt gott, så har ju jag länge proklamerat att dessa grejer definitivt ska köpas eko (eller göras själv). Så hur glad blev inte jag när det ringde på dörren och ett bud lämnade ett pressprov med KRAV-märkt glass? Himmelriket! Jag älskar glass, och dessutom satt jag och finslipade min B-uppsats när det ringde på dörren = jag förtjänade verkligen glass. Så nu har jag ätit på tok för mycket glass under en period för att ge er den ultimata glassgenomgången nu lagom till sommaren!
Den enda glassen i lådan som jag inte ätit något av är en Moccaglass från Lejonet & Björnen, då jag + kaffeglass = urdålig kombination (kaffe funkar endast från bryggaren för min del). Lejonet & Björnen är dock en favorit sen tidigare (deras chokladglass är så bra!), så jag ser moccaglassen som fin bjudglass istället. Och sorry för att ni inte får en bättre glassbild än den rakt ner i kylbagen – jag blev så exalterad av all glass att det här med bilder gick mig helt förbi!
Ekologisk glass, eller med andra ord: sommarens viktigaste recension:
Artisanglass
En ekologisk gourmetglass från Steneby, med utvalda svenska råvaror – och med en nedbrytbar förpackning! Smaken var cremefraiche svarta vinbär, och ingredienslistan var ju hur enkel som helst: mjölk, creme fraiche, socker, svarta vinbär, äggula och arrowrot – där varenda ingrediens var eko! Den här var riktig god. Krämig utan att bli särskilt tung eller stabbig, kändes lyxigt hemmagjord, och inte alls så ”fet” i smaken utan påminde mer om sorbet än gräddglass i den känslan. Även om den inte var tung, så var den så smakig att jag var nöjd med den lilla byttan. Perfekt som efterrätt eftersom man inte behövde äta så mycket för att känna sig grymt nöjd, och funkar fint varma sommardagar på grund av sorbetkänslan.
Änglamark
Ekologisk gräddglass med smak av kolamandel. Sött och salt – bra blandning då ingenting tar överhanden. Mycket lättäten, varning för att den slinker ner allt för lätt. Älskar de små bitar av rostad mandel och kolakrisp som finns i glassen. Nästan uteslutande ekologiska ingredienser. Kan helt klart gå in som ny favorit!
AlvestaGlass
Med smak av ”himmelsk röra”. Nästan uteslutande ekoingredienser även här. Alvestaglass jobbar med närproducerade ingredienser. En himmelsk röra är helt enkelt smörkolaglass med chokladsås – helt klart en av de sötare varianterna i det här gänget, men den blir inte sliskig pga att chokladsåsen är rätt rejäl och verkligen smakar choklad (och inte socker). Den här funkar utmärkt i strut, kan jag tänka mig – och ack vad lätt den slinker ner. Vill inte berätta om hur få dagar det tog mig att äta en hel liten (hejdå beach2016!). Smakmässigt tänker jag mig att den här funkar lika bra för både barn och vuxna, och är nog den glassen i det här sällskapet som är absolut mest barnvänlig.
Sänkdalens glass
En polkaglass, även här nästan uteslutande ekoingredienser, och närproducerat dessutom. Söt! Polkagrisar blir ju alltid väldigt söta, så den lilla burken räcker utmärkt för att stilla sötsuget. Jag trodde den skulle bli för söt, men icke! Hur god som helst, riktigt krämig. Blir väldigt pepp på att prova andra smaker från Sänkdalen, då polka inte är mitt förstahansval även om den här var riktigt riktigt god.
Pipersglace
Hallonsorbet, och även här nästan bara ekoingredienser. Dessutom är den laktosfri. Extremt svalkande, den här är perfekta för stekheta dagar i solen. Grymt bra konsistens, blir riktigt krämig när man väl börjar äta, så den känns inte alls så ”isig” som vissa sorbeter kan bli i konsistensen, även om den svalkande effekten fortfarande är isig! Riktigt god smak, söt men inte för söt och med tydlig hallonsmak. Perfekt när man ligger och dör av värmeslag på en gräsmatta nånstans!
____________________________________________
Ja, ni hör ju. Jag gillar glass! Utbudet av ekologisk glass går ju verkligen inte av för hackor, och det är kul att det finns en så bra blandning mellan ”äta tills man storknar”- glass och lyxigare mer smakrika efterättsglassar. Så skäms inte alls över sommarens tilltänkta glasskonsumtion, är min rekommendation! Nu är det slut på glass i min frys och det känns lite sorgligt, men också bra för formen.