Äntligen dags för Veckans Ekoutmaning nummer 11! Släng som vanligt in en kommentar om hur ni själva väljer att tackla utmaningen eller om ni har några speciella tankar eller funderingar kring den, länka tillbaka till inlägget från era bloggar (och släng gärna in en länk bland kommentarerna så att fler hittar till era inlägg!) eller använd hashtagen #veckansekoenkelt på Instagram & Twitter.
Vecka #1: Gräv där du står (i köket) hittar ni här. Det är aldrig för sent att haka på redan från start! Diskussion och tips rullar vidare i kommentarsfältet; chips av potatisskal och listor på kylskåpet med vad som gömmer sig i kyl- och frys är bara några av tipsen för att inte glömma bort allt ätbart och dessutom ta tillvara på det man har.
Vecka #2: Tänk efter före (för allt blir sopor till slut) hittar ni här. Även här rullar ju diskussion och tips vidare bland kommentarerna.
Vecka #3: After Work & Chill hittar ni här. Helt klart den lataste utmaningen som kommer dyka upp, och sett till kommentarerna så var den rätt älskad alltså, hehe.
Vecka #4: Hejdå huvudvärken! hittar ni här. En av de svårare utmaningarna, men som givetvis har lett till intressanta diskussioner bland kommentarerna.
Vecka #5: These Boots Are Made For Walkin’ hittar ni här. Att ställa bilen är ju nått som väcker känslor åt alla håll och kanter, alltid intressant!
Vecka #6: It ain’t over until it’s, well, over hittar ni här. Där snackar vi om att göra slut på produkter man bunkrar hemma och försöker satsa på att göra slut på dessa under de kommande veckorna.
Vecka #7: Älskade tvättstuga! hittar ni här. Där snackar vi föga förvånansvärt om tvättmaskiner, tvättråd och allt som hör till.
Vecka #8: Less is more hittar ni här. Att rensa ut lite prylar som hör sommaren till och som det är guldläge för någon annan att införskaffa begagnat just nu!
Vecka #9: Dokumentärfilmsmys! hittar ni här. Bästa lata utmaningen: bara att lägga sig en regnig kväll på soffan och se en berikande film!
Vecka #10: Tillbaka till ruta 1 hittar ni här. Tio veckor in i utmaningen går vi tillbaka ett steg och ser om vi verkligen fixade alla de tidigare utmaningarna så som vi hade tänkt oss.
_______________________________________________________________________________________________________
Veckans Ekoutmaning #11: Planerad konsumtion
Förra veckan gick vi ju tillbaka för att se hur vi låg till med de tidigare utmaningarna, så denna vecka vänder på vi perspektivet och tittar framåt istället! Nu ska vi snacka medveten konsumtion ur perspektivet att verkligen inte handla på impuls – så det är dags att skriva en inköpslista för höst/vinter 2016!
Jag gillar att planera eventuell konsumtion i förväg, å ena sidan för att minska risken för impulsköp. Det vill säga – de där köpen man gör av diverse anledningar (stress? plötslig känsla av behov? tro på att den här nya prylen kommer förändra ens liv? eller att man inte tänkte alls?) och som generellt aldrig blir ett bra köp. Pratar vi till exempel om inredning eller möbler så är det alltid en pryl som verkligen inte hittar sin plats där hemma, och pratar vi kläder så är det banne mig alltid ett plagg som är lite för speciellt – något man helt enkelt aldrig kommer använda för att det inte passar ens egen stil/personlighet. Så är det i alla fall för mig. Impulsköp, oavsett hur billiga grejer man köper, blir alltid dyra i längden eftersom de inte kommer till användning. Å andra sidan så gillar jag att planera min konsumtion så att jag 1) vet att jag köper det som jag faktiskt känner ett behov av, eller att jag köper något som jag verkligen vill ha, och 2) jag kan planera vart mina pengar ska gå så att det jag köper blir lite mer av en långsiktig investering.
Medveten konsumtion handlar ju faktiskt inte heller enbart om att köpa produkter som är vettigt producerade, utan är snarare ett mindset för hur man ska tänka när man väl konsumerar. Jag återkommer till konceptet medveten konsumtion senare i veckan, för fokus idag ligger enbart på att planera sin kommande konsumtion.
Vad saknar du? Vad vill du ha?
Så hur ska man tänka när man planerar vad man eventuellt ska köpa de kommande sex-sju månaderna? Först och främst tycker jag det bästa är att gå tillbaka i minnet och se över vad man har svurit över att man saknar/anser sig behöva byta ut av olika anledningar. Är det kaffebryggaren som läcker ibland, handdukarna som är helt trådiga eller de där svarta jeansen som du faktiskt inte har i garderoben? Börja där, så brukar några klart relevanta saker dyka upp.
Första steget ovan går ju helt enkelt ut på att rannsaka sig själv i jakt på potentiella behov. Skriv upp allt du kommer på! Kryssa sen över de grejer som du känner att du faktiskt inte har ett skriande behov av. Man lyckas alltid skriva upp några sådana onödigheter.
Nästa steg är att reflektera över vad man skulle vilja ha. Rent begär. Inte nödvändigtvis något man har ett skriande behov av, utan bara något man vill ha därför att. För faktum är att man FÅR och KAN konsumera så även om man konsumerar medvetet. Poängen är dock att se till att det man tänker konsumera i den här kategorien är något som man faktiskt kommer ha glädje av (kanske en fantastisk tavla till vardagsrummet?) eller kommer använda, oavsett om man använder slut på det fort eller använder det resten av livet (en grym väska som bara funkar fint på fest, kanske?). Jag tror att om vi begränsar oss till att enbart konsumera på rent behov, så är det ack så mycket lättare att falla in i impuls-shopping-träsket igen, eftersom vi aldrig kan köpa något som verkligen gör oss glada.
Tricket här är dock att se till att det kanske är 5-10 grejer totalt i ”behovskategorin”, och bara en eller kanske på sin höjd två grejer i ”vill ha”- kategorin. Det som hamnar i ”vill ha”- kategorin ska dessutom vara extra noga genomtänkt, så att det du konsumerar verkligen uppskattas och blir använt. (OBS att siffrorna här varierar, framför allt i behovskategorin, från person till person, och från år till år).
_________________________________________________________________________
Hur ser min lista ut?
Ja, vad ska jag konsumera i höst? Jag vet exakt! Förvisso lämnar jag alltid utrymme för att något nytt kan tänkas dyka upp, mest beroende på att saker och ting går sönder när man minst anar det. Och hur väl jag än planerar så är det min inkomst (som ju varierar kraftigt från månad till månad och generellt är väldigt pytteliten) som avgör om jag kan köpa det jag behöver. Men min lista ser ut enligt följande:
- 2 par påslakanset. Jag har svurit över mina påslakan i en evighet nu, men har varit lite för snål för att köpa nya. Mina är slitna, punkt. Jag har haft dem för länge och de har gjort sitt vid det här laget. Så det är bara att börja jakten på nya, fina påslakan som uppfyller alla mina krav. Jag har gett mig själv dispans att det är OK att bara köpa ett nytt set, eftersom mina efterforskningar hittills visar att ingen säljer exakt sådana påslakan som jag vill ha. Jag har aldrig mer än två påslakanset – ett i sängen och ett i garderoben, och så byter man vid tvätt.
- Nya handdukar. Samma visa här som med påslakan – det är slitet. Jag köpte de flesta av de här grejerna när jag flyttade hemifrån, och åren har gjort sitt. 2 badlakan, 2 handdukar – det räcker!
- 2 par jeans. De paren jag har är på väg att gå i bitar – och jag får in ett nytt märke till butiken i höst som jag vet kommer passa mig utmärkt. Jag bär ju i stort sett enbart jeans, så det här är verkligen min största behovsgrej.
- 1 stickad tröja. De senaste åren har jag svurit mig igenom varje vinter på grund av att jag inte har någon varm, snygg tröja.
- Underkläder. Jag behöver både göra en utrensning bland det jag har och fylla på med lite nytt och bra. Tyvärr en ruskigt dyr post, så här fyller jag på varteftersom.
- En ”bänk”. Ja, det här är en sittplats till mitt lilla barbord/köksbord, som å ena sidan gör att jag kan sitta lite bättre när jag jobbar hemifrån, och som gör att fler vänner kan sitta här och äta. Ett behov för socialt umgänge, helt enkelt. Har spanat in en fin träbänk med fårskinnssits, ingen plast så långt ögat når!
- Träningskläder. Liksom mina påslakan och handdukar går jag på sista andningen här – det är riktigt gamla grejer som börjar bli ruskigt utslitna. Jag har dock varken råd eller lust att byta ut allt som behövs på en gång, så min tanke är istället att minska mängden träningskläder i sin helhet.
- En tavla. Den här är lite vansklig i behovskategorin, men den ska ersätta en tavla jag har som gått sönder. Och jag älskar tavlor. Den jag är på jakt efter har dessutom stått på inköpslistan i flera år – så det är dags nu. Jag kompromissar med mig själv och lägger in denna som behov, även om det är ”vill ha”-känslan som är störst.
Det där är vad jag behöver. Vad vill jag ha då? Jag vill ha en vit skjorta som kommer in till butiken i höst. Jag har redan testat den och älskar den. Absolut inte nödvändig, men ett plagg jag vet att jag kommer slita ut tills den trillar av kroppen. Sen vill jag ha en svart kappa, och jag vet exakt hur den ska se ut. Tyvärr har jag letat efter den här kappan i flera år, utan större framgång eftersom ingen tycks tillverka den – men skam den som ger sig!
Sen är jag övertygad om att jag inte kommer köpa allt som står på min lista, lite på grund av kostnaden och lite på grund av svängningar i utbud som gör att jag inte alltid hittar det jag vill ha – och då låter jag hellre bli. Min lista för hösten/vinter nu är längre än vad jag skulle önska, och innehåller mer grejer än vad jag generellt handlar (framför allt när det gäller till hemmet), men det här är ju också vad ett konstant medvetet konsumerande leder till: att allt går sönder/blir slitet samtidigt så att man behöver köpa en hel del nytt på en och samma gång.
Med den här listan i bakhuvudet vet jag vad jag ska spana efter. Jag kan leta fram de bästa produkterna ur ett miljöperspektiv, samtidigt som jag letar efter det som är mest estetiskt tilltalande för mig. Jag har en uppfattning om hur mycket pengar jag kommer behöva lägga ut, och kan budgetera därefter. Och jag känner mig själv så väl att jag inte kommer köpa alla träningskläder jag behöver, och att den där tavlan som jag måste beställa från USA säkert kommer skjutas på framtiden igen, osv osv. Men det är okej – de hamnar på nästa lista, och jag kan hålla mig långt från impulsköpen med min plan ständigt top of mind när jag är på stan.
Brukar ni planera er konsumtion – eller blir det här första gången? Eller blir det köpstopp i höst/vinter? Eller ett ”ofrivilligt” köpstopp mest på grund av att behovskategorin är nollad?