Hur hållbart är hållbart mode? Om vi bortser från schyssta material och schysst produktion? Det här är en spännande fråga tycker jag, som står där på bilden ovan i vad som ser ut som en mycket medveten pose men som egentligen bara är jag som rättar till hatten samtidigt som självutlösaren bränner av. För grejen med hållbart mode – i alla fall de märken som jag jobbar med – är att de är av bättre kvalitet än fast fashion. Det är liksom en del av konceptet. Men håller grejerna i all evighet?
Nja. Visst, en vegetabiliskt garvad skinnväska som man tar väl hand om kan definitivt bli arvegods. Men en t-shirt som man använder flera gånger i veckan? Eller ett par jeans man alltid bär på jobbet? Nä, sorry to disappoint – dom kommer inte hålla i all evighet. Tar man hand om dom så kommer de hålla länge, men inte hela livet med största säkerhet.
Och det är lite poängen också, kan jag ibland känna: saker är till för att levas i. Mina t-shirtar skulle hålla mycket längre om jag aldrig stoppade ner dem innan för jeansen så att knappar/gylf/bälte inte gnagde hål i dem. Jeans och klänningar skulle hålla mycket bättre om jag inte bara helt sådär apropå råkade gå in i något vasst eller råka svaja in i en stenmur eller fastna i något eller ja, fan, precis vad som helst som man gör ibland av misstag. Spiller kaffe. Kramar ett kladdigt barn. Snubblar på en gräsmatta. Fastnar med ett halsband i en stickad tröja. Eller min egen främsta kombo: fastnar i kardborreband när man bär strumpbyxor. Och ibland lyckas man köpa ett jädra måndagsexemplar som har produktionsfel som pajar direkt.
Saker händer, och så är det bara. Därför kommer inte kläder hålla i all evighet, och det är okej. Tar man hand om dom kommer de hålla lite längre och lite bättre, och dessutom vara snyggare under en längre period. Men tillslut har saker och ting gjort sitt. Samtidigt vill jag passa på att hylla riktigt bra kvalitet, för även om det såklart slits med tiden eller kan råka ut för alla ovan nämnda olyckor, så finns det faktiskt en anledning till att kvalitet kostar lite lite mer: det håller bättre. T-shirten jag bär på bilden är min eviga favorit ’v tee’ från Kowtow. Det var ett av de första varumärkena jag tog in till Ecosphere. Så för typ två år sedan började jag bära den där svarta t-shirten, och det har jag gjort en sisådär 3-4 gånger i veckan sen dess. Den tvättas jämt och ständigt, den är med på jobbet, på krogen, på stan, på semestrar. Och den ser ut precis som den gjorde för två år sedan när jag glatt började bära den. Fortfarande helsvart, fortfarande samma passform. Är det värt 600 kronor jämfört med en 50 kronors tee som kanske vrider sig i första tvätten? Ja. Är det dyrt? Ja. Är det värt det när man räknar på pris-per-användande? Ja.
Så vad är min slutsats? Det hela är mycket förvirrande. Men vill man ha hållbar produktion och hållbara material så får man faktiskt allra oftast en riktigt hållbar kvalitet på köpet. Man får dock inte tro på någon utopisk kvalitet för precis allt – meningen är ju att grejerna ska användas och levas i. Men har man tur får man om många många år lämna in ett plagg till secondhand som man vet kommer kunna hålla många år till. Och det är rätt fint.
Kalasbra tips för att få egentligen vilket plagg/sko/accessoar som helst att hålla lite längre:
- Följ alltid tvättråden.
- Var sparsam med torkskåp och torktumlare.
- Tvätta inte i onödan – vädra hellre!
- Smörj in, impregnera, torka av och putsa upp skor och väskor.
- Häng, vik och förvara saker så att de inte tappar passformen.
- Det finns inget dålig väder, men däremot dåliga kläder: regnjackan passar bättre i oväder än en mockajacka, till exempel.
Kalasbra tips för att verkligen känna att man maximerar användandet av sina kläder:
- Använd dom precis när och hur du vill, och ryck på axlarna över sånt där som händer som gör att saker går sönder, får hål i sig eller drabbas onödigt slitage. Det är ju meningen att sakerna ska användas. Kolla om du kan laga, eller kanske använda ändå.