Jag recenserar ju en del hållbara produkter mellan varven, och läser en hel del recensioner och omdömen om allt från ansiktskrämer till elbilar. Man vill ju bilda sig en bra uppfattning om vad som finns där ute på marknaden, helt enkelt. Det är även av den anledningen jag själv gärna recenserar produkter, det vill säga för att bidra en del till kunskapsbanken om vad som finns tillgängligt och hur man upplever att produkter/tjänster funkar.
Däremot har det slagit mig på senare tid att vi ofta tycks vara lite väl hårda mot ekologiska/hållbara/”miljövänliga” produkter. En recension av en deo? Jovars, den funkade fint tills man gick till gymmet och då svettades man. Ansiktskräm? Funkade fint tills det blev -35 grader ute, då blev man torr i ansiktet. Elbilen? Jo då, rullar på bra men räckvidden är inte oändlig.
Överdrivna exempel till viss del, men ändå. Ni hajar nog vart jag vill komma? Istället för att bara testa och recensera en ekologisk och naturlig deo så går man all in och tror att man recenserar superdeodoraten som kommer ta bort svetten för alltid och som automatisk planterar ny regnskog – och uppfyller den inte kraven så får den inte så bra betyg. Det man bör göra är såklart att gå in för att recensera allt precis som om det vore vilken produkt som helst, givetvis. De flesta av oss som nästan uteslutande köper ekologiskt/naturlig/hållbart/vad det nu må vara, gör ju inte det enbart för att produkterna är bättre än konventionella produkter. Vi gör det ju för att det inte är ett alternativ att köpa produkter som är skadliga för människa och miljö. Många av produkterna ÄR ju faktiskt mycket bättre än de konventionella alternativen, medan andra inte håller måttet eller funkar precis lika bra som en konventionell variant. Förbrukningsvaror är oftast lättare att snabbt bedöma (blir mitt hår rent av schampot när jag följer anvisningar på flaskan?), medan sällanköpsvaror blir svårare, exempelvis kläder (jag skrev ju lite HÄR om hur hållbart hållbart mode egentligen är), eftersom de slits med användande oavsett varifrån de kommer och vad de är gjorda av. Sällanköpsvaror upplever jag ofta har en bättre kvalitet än konventionella dito – men mycket beror också så klart på att man med all säkerhet är mer rädd om en dyr, ekologisk, vara, än en billig slit-och-släng variant. Ett par jeans som är en storlek för små (min egen specialitet) kommer dock alltid spricka i sömmarna förr eller senare, oavsett hur fin kvalitet de har från första början.
Det jag vill komma till är att vi är lite för hårda mot (miljömässigt) bättre och schysstare produkter. Vi behöver bedöma dem på samma sätt som vi bedömer en konventionell produkt, och lägga ytterligare värderingar därhän. Ett schampo ska tvätta rent håret och behöver inte vara en mirakelprodukt – för vår prio är ju såklart att köpa och använda sådant som har snällare innehållsförteckningar, bättre produktionsvillkor och så vidare. Det är helt enkelt inte meningen att en hållbar produkt nödvändigtvis SKA hålla i en hel livstid, eller att ekologiska grönsaker ska hålla varenda förkylning på avstånd, eller att det naturliga schampot ger dig en bättre hårkvalitet. Anledningen till att vi väljer att konsumera hållbart är ju för att göra helheten så mycket bättre – inte väga varenda enskild produkts för och nackdelar till förbannelse.
Jag minns när jag läste en recension på Harley Davidsons första prototyp på elmotorcykel. Hur coolt som helst! Jag gillar motorcyklar och skulle mer än gärna lära mig att köra. En elmotorcykel låter ju då som ett perfekt alternativ för mig – och jag upplevde recensionen som översvallande bra. Den gick rätt fort, axade snabbt, var rätt snygg och så vidare och så vidare. Det enda som upplevdes som ett problem var att en eldriven hoj givetvis inte hade det där distinkta motorcykelljudet. Vissa kommer se avsaknaden av ljud som en stor nackdel, andra som en fördel – men poängen är att det egentligen inte spelar så stor roll. Det var en motorcykel som gick på elmotor och den funkade ju riktigt fint! Poängen med en motorcykel är ju att fritt ta sig fram på vägarna – inte att väcka hela grannskapet så fort man ska iväg (enligt mig, såklart. Jag är övertygad om att en del motorcyklister inte håller med mig här).
Ibland tappar vi kärnan när vi går in på detaljer – och även om detaljer många gånger är riktigt roligt och i vissa fall oerhört viktigt, så får man inte glömma helheten. Som med det mesta som har med hållbarhet att göra. Det är när vi fått med fler människor på tåget (bokstavligt talat!) som vi kan se till att verkligen satsa på produktutveckling på en helt ny nivå.
Hur ser ni på saken? Döms hållbara produkter för hårt? Eller upplever du att vi är för mjäkiga mot dem?