Jag har länge tänkt skriva ett inlägg om BCI-bomull, men inte kommit mig för. Helt plötsligt blev det extra aktuellt i och med Gina Tricots omtalade reklamfilm/musikvideo (vi skrev om den på Continuation Magazine och länkade dessutom en del bra blogginlägg om saken, så missa inte att spana in artikeln + blogginläggen). Hela grejen med BCI-bomull att det inte är helt tydligt för konsumenten vad i hela fridens namn som pågår.
Själv kom jag i kontant med BCI första gången för typ 1,5 år sedan, när Mud Jeans, ett jeansmärke jag funderade på att ta in hos Ecosphere, visade sig börja byta ut sin ekobomull mot BCI-bomull. Varför? frågade jag och fick en rejäl uppläxning i organic vs. ecological av en agent (jag tänker inte ens gå in på vansinnet i det han försökte övertyga mig om). Sen blev det helt tyst när jag påpekade att jag var miljövetare, och jag hittade K.O.I. istället som kör GOTS-certifierat.
Men för att få någon klarhet i vad BCI-bomull var för något då agenten mest snackade runt ämnet med en dos skitsnack på toppen, var det ju rätt lätt att googla: http://bettercotton.org är hemsidan, och BCI står helt sonika för Better Cotton Initiative. Det är en hejdundrande massa företag och organisationer som ligger bakom initiativet, och för egen del ryggade jag tillbaka när jag såg H&M, IKEA, GAP och så vidare bland namnen. Stora företag som tjänar pengar på att sälja många saker för en billig peng = varningsklockor börjar ringa. Såhär står det bland annat om själva ”Better Cotton Standard System”:
Luddigt? Ja. Bättre att kika in på ”Production Principles and Criteria”:
Det är här man börjar klia sig i huvudet. Det de gör ovan att är snacka om delar av processen mot att ta sig mot certifierat ekologiskt och fairtrade, fast ändå INTE ha som mål att ta sig dit. BCI har istället som mål att skapa en förbättrad arbetssituation för bomullsodlare, öka kunskapen om biologisk mångfald och minska användande av insekts- och gödningsmedel samt vatten. Och det ÄR bättre än konventionell bomull, eftersom BCI är en lite bättre bomull. Det betyder dock inte att den är BRA – den bästa bomullen är certifierat ekologisk och fairtrade (och det betyder ÄNDÅ att det gått åt en massa vatten eftersom bomullsplantage älskar vatten).
Problemet som uppstått med BCI, i min mening, är att många – ALLT för många – företag bytt från att ha riktig ekologisk bomull och istället övergått till BCI. Det är inte en bra utveckling. Dessutom har jag stött på en del företag som är jäkligt otydliga i sin kommunikation om BCI-bomullen, citatet nedan är saxat från Monkis hemsida (Monki ägs av H&M om du inte redan hade koll på det):
HUR kan man sätta rubriken ”Organic cotton” och sen lite otydligt i texten brygga över till att man använder BCI eftersom supply & demand inte riktigt samstämmer idag? Den vanliga konsumenten kommer ju läsa rubriken och sen nöja sig med det, punkt slut. Sen står det såhär på en jacka jag går in och kollar på:
Betyder det att Monki inte enbart använder BCI utan även ekologisk bomull? Eller tror Monki att BCI är ”typ” ekologiskt? Jag hittar inga svar på hemsidan, för det enda som står om bomullen är det som jag saxade ovan. Hur ska konsumenten kunna haja vad de köper (och vad får de för svar om de frågar personalen i butiken)? Hur man väljer att kommunicera kring materialet spelar enorm roll. IKEA, som också använder BCI-bomull, gör det jäkligt mycket bättre:
Ingenstans står det något om ekologiskt, utan det står enbart ”mer hållbar” – vilket ju faktiskt är helt korrekt. BCI är inte BRA, men det är LITE BÄTTRE än ”vanlig” bomull. Skillnaden i kommunikation mellan IKEA och Monki är ett så ypperligt exempel på hur man antingen kan berätta vad man använder (även om ”hållbart” är att ta i en hel del enligt min åsikt), eller försöka sig på lite greenwashing.
Kontentan av BCI-bomull:
- Den är ABSOLUT INTE ekologisk och/eller fairtrade
- Den är LITE BÄTTRE än konventionell bomull
- Den är MYCKET SÄMRE än ekologisk bomull
- Kan man kalla BCI-bomull för hållbart? Svar nej.
Mitt bästa råd till konsumenten är att aldrig bara lita på materialbeskrivningen på en produkt, utan också gå in och läsa ”om oss/om material” eller vad det nu kan stå på vissa webbshoppar osv. Där brukar man kunna luska fram lite mer information om vad det faktiskt är man köper. Och köp inte BCI-bomull om du faktiskt har andra alternativ. Köp certifierad ekologiskt eller köp second hand. Givetvis behöver vi ju förändra hela bomullsproduktionen till en ekologisk sådan, och BCI kanske är en bit på vägen. Men tyvärr är jag också rädd för att BCI kan påverka så att fler väljer att odla enligt BCI istället för att gå över till ekologisk odling, vilket i så fall skulle slå bakut och påverka negativt istället.
Plus: anledningen till att många också slog bakut på Gina Tricots reklamfilm var bland annat att nån på marknadsavdelningen tydligen missat historielektionen om kolonialismen.. Sen är det också så att stora kedjor/företag vars affärsidé är att sälja MÅNGA saker BILLIGT av ibland tveksam kvalitet för att göra stor vinst ALDRIG kommer kunna bli hållbara. Punkt slut.