Det hör ju inte till vanligheterna att jag receptbloggar, men jag har två recept som är vegovarianter av klassisk vardagsmat och som är så jädra bra. Jag återkommer till dem mest hela tiden: superenkla att laga, perfekta till matlåda/frysa in och smakmässigt funkar de garanterat lika bra oavsett ålder (det vill säga: inga konstiga ingredienser eller smaker). Överkomligt bra prismässigt, och går att göra nästan helt ekologiska. Sen kan man ju få tycka att jag är smått galen som delar denna typ av recept mitt i sommaren när alla tycks vilja äta en fräsch sallad, men det struntar jag i.
Världens bästa (soja)korv stroganoff
Stroganoff är ju hur gott som helst, och med sojakorv slipper man vanlig korv + blir asgott. Jag kör dessutom havregrädde istället för vanlig matlagningsgrädde, vilket är så mycket bättre när man gör tomatbaserade maträtter eftersom grädden och tomaten då aldrig skär sig med varandra!
Du behöver: 1 påse sojakorv, 1 förpackning passerade tomater, 1 förpackning havregrädde, typ 4 matskedar tomatpuré, 1 gul lök, salt och peppar.
Gör så här: hacka och stek löken i olja. Skiva upp sojakorven efter smak (låt den tina lite för annars är det nästan omöjligt att skära i den) och släng ner med löken. Fräs en stund, tills korven fått lite färg. Ös i passerade tomater, havregrädde, tomatpuré (här kan man ha i ännu mer om man vill ha mer tomatsmak) och lite salt och peppar (jag har peppar på ALLT). Låt puttra på låg värme en stund, och servera sen med ris.
Världens bästa och enklaste matlåda, går att frysa in utan konstigheter. Blir 4-5 portioner.
Spaghetti & quornfärssås med fetaost
Okej, jag har ingen aning om hur jag kom över det här receptet från första början. MEN, det är den bästa ”köttfärssåsen” jag ätit i hela mitt liv. Så-himla-god. Fast jag är också av åsikten att allt som innehåller fetaost är lite bättre än sånt som inte innehåller fetaost.
Du behöver: 1 påse quornfärs, 1 paket fetaost, 1 kartong havregrädde, typ 4 matskedar tomatpuré, massor med ketchup, salt och peppar.
Gör så här: stek färsen i olja, och när den börjar bli bra så öser du i havregrädden, smular ner fetaosten, drar i så mycket tomatpuré och ketchup du känner för, saltar och pepprar, och sen låter du puttra på låg värme en stund. Koka spaghetti och servera sen med mer ketchup för quornfärssåsen i sig blir inte så himla tomatig. Blir 4-5 portioner och går utmärkt att frysa in. Matlådeguld!
Disclaimer: mitt val av just sojakorv och quornfärs är av den enkla anledningen att jag 1) gillar sojakorv men avskyr quornkorv, och 2) gillar quornfärs men ogillar sojafärs. Så ta det du tycker är bäst helt enkelt, det är helt och håller en smaksak och gör varken till eller från för recepten i sig.
Bild: Pawel Rekas / Unsplash