Digitalisera klimatsmart: Böckerna
Jag fortsätter på temat att digitalisera klimatsmart, och det här inlägget kan jag glatt meddela är i samarbete med BookBeat (som bjuder på ett schysst erbjudande längre ner i inlägget!), vilka även är en av orsakerna till att jag lyckats digitalisera stora delar av min bokläsning!
För så är det: jag älskar böcker. Jag har jobbat i bokhandel. Jag snittar normalt sett ungefär fem böcker i veckan. Läsning är det bästa jag vet. Och någonstans i tonåren blev jag med åsikten att ”bara inbundna böcker är riktiga böcker”. Sen blev jag vuxen och började sälja pocketböcker, varpå jag snabbt ändrade mig till att ”pocketböcker räknas också som riktiga böcker”. Men vad händer då om man som jag läser vansinnigt mycket?
Jo: man samlar på sig en jäkla massa böcker. Man köper en jäkla massa böcker. Till slut svämmar lägenheten över av böcker, och nya ges ju ut hela tiden = måste köpa fler! Måste ha på lagret för TÄNK om jag hinner läsa ut alla böckerna innan jag köper nya? Ni hör ju vilket osunt beteende det blir. Bibliotek har för mig inte varit aktuellt för jag ”vill läsa i min egen takt” (vilken ju dock är en rätt snabb sådan då jag knäcker ett gäng böcker varje vecka..).
Min resa in bland digitala böcker började med att jag ville läsa om en gammal bokserie som jag älskade, men där jag hade lånat ut (tappat bort?) mina exemplar. Jag köpte dem som e-bok i ren panik sent en kväll, och insåg att det gick precis lika bra att läsa på iPaden. Jag började sen köpa viss kurslitteratur som e-böcker eftersom de ofta blir lite billigare vilket alla studenter uppskattar. De har jag läst via mobilen, och javisst: det gick lika bra det!
Men ljudböcker.. Jag har ju noll koncentrationsförmåga! Kommer aldrig fixa att lyssna koncentrerat på en story! Tji fick jag: det tog mig lite tid innan jag insåg ljudbokens enorma fördel, det vill säga att jag kan lyssna och göra andra saker samtidigt. Man kan lyssna på ljudbok och diska, men man kan inte läsa pocketbok samtidigt som man diskar. Man kan gå till jobbet och lyssna på ljudbok, men man blir garanterat påkörd om man försöker gå och läsa ”vanlig” bok samtidigt. Jag har de senaste veckorna gått och lyssnat på Stephen Fry’s fantastiska inläsning av Harry Potter (som jag givetvis redan läst alldeles för många gånger!), vilket å ena sidan är skönt just nu när jag är lite extra jäktad (det är som balsam för själen att höra sina favorithistorier) och å andra sidan har jag fått friskt luft och motion eftersom jag promenerat till jobbet istället för att ta tunnelbanan.
Så hur har jag då gjort för att digitalisera mitt bokläsande?
Jo: jag kör på BookBeat i mobilen, vilket gör att jag hela tiden bär runt på en bokhylla som innehåller fler böcker än jag någonsin kommer hinna att läsa. BookBeat har ju även en hel del e-böcker om man inte vill lyssna hela tiden, vilket jag uppskattar så att man kan variera sig en del. Sen köper jag i den mån det är möjligt kurslitteratur som e-böcker (om de inte finns som ljudbok såklart, extra win och faktiskt gångbart när man läser litteraturvetenskap). Och sen fuskar jag ibland med någon enstaka pocketbok, framför allt mer udda böcker som sällan dyker upp som ljud- eller e-bok.
Vilken är klimatvinsten då?
En rätt gedigen mängd böcker som inte behöver tryckas i pappersformat för att sedan stå och damma hemma hos mig. Här snackar vi allt från papper, tryckfärger, transporter och gud vet allt som sparas in. Jag läser och lyssnar på utrustning (det vill säga min mobiltelefon) som jag redan äger av andra orsaker, vilket gör att jag inte behöver köpa någon ny teknik för att kunna bli digital i mitt läsande.
Sen kan jag inte låta bli att se två ytterligare vinster jag gör:
Ekonomisk vinning
En prenumeration på BookBeat kostar 169:- i månaden. Det är billigare än att köpa en enda nyutgiven inbunden bok. Och jag kan lyssna/läsa så mycket jag hinner med, och dessutom lyssna offline ifall jag inte har nätuppkoppling. Detsamma gäller de kursböcker jag köper som e-böcker, de är lite billigare än en fysisk variant.
Minimalistiskt
Det är ju vansinnigt minimalistiskt med digital läsning! Om vi bortser från att jag i framtiden inte kommer behöva köpa extra bokhyllor till alla mina böcker som ska samsas med mig i lägenheten, så blir det en annan typ av frihet att ha böckerna i mobilen. Jag ska ut på långresa i januari och ska enbart resa med handbagage: jag har tänkt packa en enda fysisk bok (en tjock rackare) för de tillfällen jag vill läsa när elektroniken inte kan finnas till hands. Resten kör jag digitalt, vilket gör att jag först och främst ens har möjligheten att resa lätt utan stort bagage, och dessutom har all världens valmöjligheter jämfört med om jag tagit med mig några enstaka fysiska böcker.
___________________________________________________________________________________________________
Om någon hade sagt till mig för några år sedan att jag skulle gå och lyssna på ljudböcker så hade jag skrattat, och nu älskar jag det. Jag hinner klämma in ljudböckerna på ett helt annat sätt än vanliga böcker, vilket gör att jag lyckas läsa en hel del trots att jag har ont om ledig tid. Jag lägger mycket mindre pengar på böcker. Jag behöver snart ett par nya jeans i en mindre storlek på grund av att jag envisas med att promenera mer för att få mer lyssningstid. Det går alltså att lära gamla hundar att sitta!
Och eftersom jag slagit mig i slang med BookBeat får alla ni läsare en gratis månad med BookBeat! Ange koden ”ekoenkelt” så kickar erbjudandet igång och ni har en månad av så rackarns många böcker att ta itu med att det är galet. Observera att erbjudandet enbart gäller för nya prenumeranter! Klicka HÄR så kommer ni till BookBeat och kan aktivera er månad.
En prenumeration är även en grym julklappsidé: minimalistiskt, klimatsmart, helt utan storlekar eller smakpreferenser att ta hänsyn till: istället för att ge bort en bok så ger man bort en hel värld av läs- och lyssningsupplevelser! (Jag gav min pappa en ljudboksprenumeration för ungefär ett år sedan, och han har slutat prata i telefon för ”folk stör honom när han lyssnar på böcker”. Bra grej ändå!)
Som den boknörd jag är måste jag ju också ge er lite boktips utifrån BookBeats utbud nu när ni alla får möjligheten att lyssna! Det här blir en salig blandning, så håll i hatten och se till att få lite egentid i december att lyssna på dessa godbitar:
- Neil Gaiman – Oceanen vid vägens slut > Magisk. Som en saga för vuxna.
- Stephen King – Att skriva: en hantverkares memoarer > Lika delar lektion i skrivandets konst som biografi. Bör läsas av alla som har minsta skrivintresse (eller som jag: är maniskt besatt av Stephen King).
- Hugh Howey – Ull > Dystopiska romaner är verkligen min grej, och Ull är fantastisk. Är det inte också nått med hållbarhetsintresse och dystopiläsande? Det är som om vi vill vara förberedda på eventuella kriser?
- Karin Bojs – Min Europeiska familj > viktig läsning då det än idag finns människor som vill skilja på vissa människor från andra på vansinniga grunder. Vi är alla släkt någonstans.
- Ashlee Vance – Elon Musk > biografi om mannen bakom Tesla, en väldigt intressant person (och förhoppningsvis en av de som räddar oss från fossilt beroende för transport)
- Gunnar Lindstedt – Svart Jord > denna ska jag ta itu med snarast, ett reportage om jordbruket och dess utmaningar för framtiden.
- Joris Luyendijk – Simma med hajar > den här har jag bloggat om tidigare, och jag säger det igen: det är sjukt viktigt att sätta sig in i bankväsendet och hur det funkar idag. Skrämmande men nyttigt.
- Micael Dahlén – Nextopia > intressant läsning om ”förväntningssamhället” och hur vi hela tiden strävar efter nästa grej. Ett måste för den aspirerande minimalisten!
_________________________________________________________________________________
Bilder: Mohammad Metri + Konstantin Dyadyun / Unsplash