Tiden går fort – idag är det White Monday igen!
Jag har en svag känsla av att ni minns det från förra året. En motreaktion mot Black Friday och den överkonsumtionshysteri det innebär. Jag tänkte ta upp frågan ur 3 perspektiv idag: konsumentens påverkan, småföretagets upplevelse – och en väldigt kort utläggning om begagnat. Eller ja, frågan och frågan – det blir lite raljerande om allt möjligt men med Black Friday som bakomliggande tanke och hur i hela fridens namn vi ska nå en mer hållbar konsumtionsnivå.
Konsumenten
Jag tycker mig allt oftare höra att konsumentmakten inte är så viktig. Den spelar inte så stor roll. Vilket jag vill hävda är SKITSNACK och kommer från de som är livrädda att förlora kunderna om det faktiskt är så att kunden tänker till och väljer annorlunda. Klart att era val i butiker spelar en ENORM roll, även om den märks mer för ett väldigt litet företag. Men ett kort exempel: 100 kunder väljer att handla hos mig istället för hos någon stor klädkedja. De lägger 1000kr var på ett plagg. För mig är det 100.000kr i omsättning – mycket pengar! Som kanske inte märks hos den där stora kedjan på samma sätt som det gör hos mig. Men dessa 100 kunder kanske sen blir 200 kunder. Eller 20.000 kunder. Då börjar det svida rätt rejält i dagskassorna hos dom som tidigare haft dessa kunder. Medan det för ett litet företag som mig skulle kunna innebära att jag skulle kunna anställa fast personal, kunna erbjuda studentrabatt, kunna ordna mer events och grejer för kunderna där vi kan fokusera på annat än just konsumtion. Småpotatis för den som omsätter miljarder, stora pengar för den som aldrig kommer omsätta miljarder.
VART och VAD vi lägger våra pengar på spelar stor roll. Jag kan lova att varenda företag ni någonsin handlat hos har listor som visar hur mycket de sålde för igår, förra året, året innan det osv. När ni försvinner från de där listorna så märks det. Att därför säga att konsumentmakten inte spelar någon roll, är något man gör för att få er att tro att den inte existerar så ni behöver därför inte bry er om hos vem ni handlar.
Men alla vi konsumenter har, oavsett vad vi köper, också ett ansvar för själva produkten när den är i vår ägo. Att liksom ta hand om den – tvätta rätt, laga, vårda, inte missköta och så vidare. Det handlar ju inte om att bara återvinna på rätt sätt när den dagen är där, utan att försöka förebygga själva återvinnandet i sig genom att kunna använda sina grejer så länge som möjligt. Med ett från början bra och genomtänkt inköp och sen att faktiskt ta hand om grejerna, så blir hållbarheten extra bra. Lätt att säga och ibland svårare att göra, men riktigt viktigt!
Småföretaget
Black Friday är mer eller mindre ett hån mot företag i min storlek. Små enmansföretag med någon enstaka timanställd – jag fattar liksom inte reklamen som möter mig i tunnelbanan just nu. ”Upp till 80% rabatt!”. Va? Den typen av rabatt är en ren förlustaffär, jag kan lika gärna dela ut pengar till kunderna från min egen plånbok som att göra något sådant. Klimatpåverkan av Black Friday är en sak med all överkonsumtion den bidrar till, men hållbarheten för företag behöver vi också prata om. Det är orimliga erbjudanden som butikerna lockar med. Försäljningen för någon som mig handlar ju om att betala leverantören för produkten, betala skatteverket, betala hyra och grejer för driften, och få nån krona över till lön. Ett erbjudande med sänkt pris gör att det första som stryks är min lön. Och sen kan man ju inte stryka så mycket mer – skatteverket blir jättegriniga om de inte får pengar, hyresvärden blir också grinig, och leverantörerna blir griniga. Jag kan omöjligt konkurrera med Black Friday-företagen. Samtidigt blir jag nästan lite avundsjuk på dem, för jag fattar ju varför de gör det: november är en svår månad för de flesta företag, och ett extra tillskott i kassan av något hysterisk erbjudande är nödvändigt för de flesta.
Med det sagt har jag ju trots allt både erbjudanden och rea mellan varven, något som i dagsläget är nödvändigt. I en perfekt värld skulle jag inte behöva det, men när man växer och försöker nå en stabil nivå behövs lite erbjudanden ibland. Å ena sidan för att lagret inte kan vara hur stort som helst (dyrt och blir ju mer svårsålt ju längre tiden går) och å andra sidan händer det allt för ofta att man behöver få in snabba pengar för att kunna betala andra eftersom försäljningen svänger så jäkligt.
I en perfekt värld finns det ingen rea för att utbud och efterfrågan går jämnt ut. Dit tror jag nog aldrig att vi når, men med tiden blir man lite skarpare i sina inköpsvanor och sina kunders smak = färre grejer som ”blir över” och behöver reas.
Begagnat
Åh, jag ska verkligen skriva ett långt inlägg om secondhandindustrin framöver, jag sitter ju på en rätt matig uppsats från den tiden då jag undersökte det lite närmre. Konceptet är så tudelat, samtidigt så positivt och negativt. Men för att göra en väldigt lång historia väldigt kort: anledningen till att det finns ett sånt fantastiskt utbud på second hand idag är för att vi handlar för mycket och dumpar vårt överflöd där.
I en perfekt värld? Då hamnar bara barngrejer (dvs växer snabbt ur grejer) och dödsbon på second hand. Typ.
Det ska ju inte finnas sprillans nya grejer där. Det betyder ju att någon köpt något nyproducerat, tröttnat mer eller mindre direkt, och sen bara dumpat det i närmsta second hand-butik. Inte hållbart.
Däremot behöver grejerna fortfarande användas, vilket gör att hållbart att handla i dessa butiker. Men ju mer som hamnar där, desto mer överflöd har vi ju. Och hur bra det än är att handla begagnat, så förändrar det inte tillverkningsindustrin. Oavsett om du köper möbler eller kläder begagnat, så måste vi ju också in och förändra direkt från början – in i dessa smutsiga industrier och se till att det blir bra redan från start. Därför behöver vi handla nyproducerade saker från varumärken som tillverkar på ett etiskt och hållbart sätt – så att de kan få konkurrera ut de som bara smutsar ner.
__________________________________________________________
Ni hajar – ett komplext ämne. Och komplexa ämnen, som klimatkrisen, har sällan enkla lösningar. Vi behöver göra väldigt mycket, stort som smått, samtidigt. Och ett snurrigt blogginlägg på det också.
Det är därför väldigt kul att se något så egentligen enkelt som initiativet White Monday växa sig så stort så snabbt – vi har börjat tröttna på överkonsumtionen, på dessa hysteriska nyhetsbrev som just nu fyller allas inboxar, på att ingen verkar göra något för att rädda ett trasigt klimat. På whitemonday.se hittar ni ett gäng företag, privatpersonen och influencers som lyfter frågan på olika sätt. Det finns cirkulära erbjudanden, även om målet inte är att bli nån form av ”hållbar Black Friday”. En liten motreaktion mot hysterin helt enkelt, som växer sig lite större för varje människa som blir en del av det.
(Black Friday-bild från Omni).