Vicky Robin – Your Money or Your Life
Den här boken har jag hört om lite här och var, och beställde äntligen hem den när jag fick ytterligare ett tips på den från Early Retirement Extreme. Jag kastade mig över boken – och sträckläste den. Nu läser ju jag mycket och ofta, men det skall erkännas att det är inte varje dag jag fullkomligt slukar en amerikansk non-fiction bok om privatekonomi och livsstil.
Den första tanken som slog mig ganska snart efter att jag börjat läsa var: varför i hela fridens namn läste jag inte den här boken för flera år sedan?
I korta drag handlar boken om att förändra ens syn på ekonomi och pengar, samt att ställa sig själv frågor om hur man vill spendera och hur man vill leva sitt liv. Vill du jobba 8-17 måndag till fredag, tills du blir 65, eller har du något annat mål med ditt liv? Liksom ERE, så handlar det om att man HAR möjligheten att spara pengar och leva på avkastningen och därmed KAN man förändra sitt liv – eller snarare ägna sitt liv åt andra saker än förvärvsarbete. Boken består av nio steg (väl beskrivna av Jonas, så jag går inte in djupare på dem, länken går till sammanfattningen så att ni hittar alla steg i programmet), som är ganska tidskrävande men viktiga om man önskar förändra sin ekonomi och sina livsmål. Jag har ännu inte påbörjat själva programmet som boken består av, men jag tänker definitivt göra det så snart som möjligt.
Och vad har en bok om privatekonomi med den här bloggen att göra, kan man undra? Jo, faktum är att det handlar om att bromsa och säga ifrån till den evinnerliga jobbmentaliteten som baseras på att ju mer man jobbar – desto mer tjänar man – desto mer kan man konsumera. Inte bra för miljön alltså. Boken förespråkar miljövänlighet till viss del, genom medveten konsumtion och att man tar hand om sina ägodelar och själv lär sig att hålla efter dem. En specifik mening lyder att ”så länge du jämför dig med andra kommer du aldrig bli nöjd/aldrig ha tillräckligt” – en viktig tanke att ta åt sig.
Det kan ju tyckas konstigt att någon som jag är intresserad av att i framtiden slippa förvärvsarbeta då jag utbildar mig till att kunna jobba med mitt största intresse – miljö. Faktum är att jag aldrig kommer släppa miljön eller möjligheterna till att jobba med den, men OM jag skulle spara tillräckligt med pengar för att slippa jobba så skulle ju det i sin tur ge mig möjligheten att istället volontärarbeta med viktiga frågor som jag annars inte skulle kunna ägna min tid åt då jag ju behöver tjäna pengar för att kunna överleva.
Själva programmet som boken går ut på har funnits sedan 1970-talet och därmed finns det många ”real life” berättelser från människor som har följt programmet och därmed förändrat sina liv. Även om man inte är intresserad av att sluta arbeta så är boken trots det viktig att läsa då den ger en verktyg att förändra sin syn på ekonomi och jobb, och kan göra att man därmed ser sin situation annorlunda – och kanske blir lyckligare på köpet.
Eftersom programmet eftersträvar finansiellt oberoende är det många som tänker att man, om man är finansiellt oberoende, är lika rik som Bill Gates och aldrig behöver tänka på pengar och att man kan köpa vad man vill. Men så är det inte. Oberoendet uppstår när avkastningen på ens sparade/investerade pengar uppgår till den månadskostnad man har för att överleva – och leva bra. Tillexempel så skulle jag idag leva ett riktigt bra liv om jag fick in 10 000 kronor i månaden. Det skulle täcka hyra, räkningar, mat och nöjen. Siffran som funkar för en själv är något boken hjälper en att räkna ut.
Anledningen till att jag verkligen gillar den här boken är för att den lovar inte guld och gröna skogar och den säger heller inte att det kommer gå lätt som en plätt. Man är sitt eget redskap i att förändra sitt liv. Och jag kan ju bara ställa en fråga till mig själv: vill jag ha pengar på banken så att jag kan göra det som känns viktigt för mig, under mitt liv? Ja, det vill jag. Och om detta kräver att jag sänker mina levnadskostnader (tex att jag slutar konsumera onödiga saker) och börjar spara pengar så är det något jag är villig att göra.
Ställ er själva följande fråga: vad skulle jag göra med mitt liv om jag inte behövde vara på jobbet fem dagar i veckan?
Your Money or Your Life är läsvärd och ett viktigt redskap för förändring. Jag kommer framöver återkomma till hur programmet funkar för mig, men det kommer dröja så min situation för stunden är en rätt dålig start på programmet (eftersom min huvudinkomst är CSN – min skuld ökar ju varje månad..). Just nu har jag flera vänner som vill låna och läsa boken, och jag tänker dessutom tvinga min ena bror att läsa den – för SÅ bra är den.