Jag har tidigare skrivit om Early Retirement Extreme (ERE), och efter att ha följt den bloggen ett tag bestämde jag mig för att läsa boken som skulle ge lite mer än vad bara bloggen gör.
Kortfattat handlar ERE om att spara så mycket pengar man kan, leva på avkastningen (alltså finansiellt oberoende), men också om att välja en levnadsstandard och en livsstil som inte kostar mycket ( = ju tidigare kan man gå i pension). Om man lever på 10000 kr i månaden behöver ju ens sparade pengar inte vara så stora jämfört med om man lever för 50000kr i månaden.
Det är grundprincipen, och boken talar om hur man kan göra.
Och vad har det här med hållbarhet och miljö och göra?
Jo, bland annat inspirerade boken till inlägget om onödiga prylar såsom äggkokaren. Men Fisker snackar mycket miljö, att det ska vara hållbart, att saker man äger/köper ska hålla länge, att man ska lära sig att ta hand om och laga sina saker. Även om hans infallsvinkel är sparade pengar så betyder det ju trots allt också insparad miljöexploatering. Hela Fiskers livsstil verkar vara någon kombination mellan frivillig enkelhet och miljömedvetenhet men med ett aktivt pengaintresse, ett tydligt bevis på att man faktiskt inte behöver hoppa av systemet helt bara för att man vill leva enkelt och hållbart.
Boken är väldigt filosofisk av sig, och det är mycket tankar kring samhället och framförallt kring hur vi jobbar och studerar. En intressant tanke han har är just att man studerar för att lära sig något väldigt specifikt, låt säga att man monterar ihop MP3-spelare. Det fanns jättemycket jobb ett tag, men sen försvann MP3-spelaren från marknaden och då står personen i fråga utan jobb, och har svårt att få ett nytt eftersom kunskaperna är begränsade. Fisker tycker att man, både studiemässigt och arbetsmässigt, ska vara en variant av Renässansmänniskan, att man ska kunna en hel del om det mesta. Kan man det, är man alltid ”öppen för förslag” liksom att man kan göra saker själv för att man har en viss kunskap inom området (t.ex. att man bygger sitt eget hus, odlar sina egna grönsaker, lagar den trasiga brödrosten eller byter cykeldäck). Också ett sätt att spara pengar då man inte behöver leja bort de göromålen, men också en större trygghet. Just denna studieinfallsvinkel var skön att höra för någon som mig, som just nu läser ett tvärvetenskapligt program. Innan har jag tänkt att jag kan lite om allt, och vad är det för nytta? Idag inser jag istället att det är den ultimata utgångspunkten för att gå vidare till både jobb och andra studier, och jag kommer istället snäva in mig lite när jag påbörjar min Masterutbildning samtidigt som jag håller utbildningen relativt bred.
Hur som helst, det är en intressant bok men inte helt lättläst. Du som inte läser så mycket på engelska bör istället hålla dig till bloggen där man får mycket bra tips både ekonomisk, gällande frivillig enkelhet, minimalism och mycket annat. Du som är väldigt intresserad av privatekonomi och känner att du inte vill ha ett fast jobb fram tills 65 – läs! Boken finns hos Bokus för 155kr.