Bernard och Bianca – två som hade koll på det där med att resa miljövänligt.
I maj ska jag ut och flyga en sväng, till London med några kollegor, och sen i augusti ska jag iväg igen då jag blivit bjuden av mina föräldrar på en resa till Rom. Jättekul tycker jag som älskar att resa och som inte varit iväg någonstans på två år.
Men. Flyget är ju en helt ENORM miljöbov med rejäla utsläpp. Jag kan tänka mig att försaka mycket av det människor i allmänhet tycker är en rättighet/ett nöje för miljöns skull (och det mesta gör jag med glädje!) men just resor är min Akilleshäl. Eller, mer specifikt: flygresor. Jag åker sällan bil men tar gärna tåget inrikes, men flygresor gör ju att man kan ta sig längre sträckor och är svåra att utesluta helt.
Sen vill man ju knappt prata om hur extremt dyrt det är att åka tåg, speciellt om man jämför med flyget.
Det rekommenderas ju att man, när man väl ska flyga, åker längre sträckor och är borta en längre period. Och det är ju inte riktigt vad mina weekendresor inom Europa är.
Så vad gör jag?
Många klimatkompenserar flygresor. Att handla med utsläppsrätter och liknande tycks ha blivit en väldigt lukrativ bransch, och jag har under min utbildning inte hört mycket gott om dem utan snarare tvärtom. Hela idén med att kompensera för något dåligt man gör är rätt bisarr. Ungefär som om man åt ett svenskt ekologiskt äpple till varje kilo kött så bidrar man ju till ekologisk produktion och därmed gör inte köttätandet något? Riktigt så krasst kanske man inte ska se det, men jag är övertygad om att många förblindas av hela ”kompensationskarusellen” och kompenserar med några slantar här och var istället för att skära ner på flygresorna eller minska på andra miljöbelastande aktiviteter i sitt dagliga liv. Däremot lutar det för min del åt följande två alternativ, för något vill jag ju göra:
Hos Naturskyddsföreningen kan man köpa utsläppsrätter där både utsläppsrätten och bidrag till Naturskyddsföreningen inkluderas. Dom säljer utsläppsrätter för att de ska ”låsas in” och inte användas för att på så vis bidra till att minska de tillåtna utsläppen. Utsläppsrätterna säljs inte för att kompensera för faktiska utsläpp från, till exempel, resor. Ett mycket bra alternativ tycker jag, när SNF köper industrins rättigheter till utsläpp och låter dem ligga oanvända.
Ett annat alternativ jag tänker mig att är att köpa några tallar eller björkar från Naturarvet. Genom att köpa träden tillåts dem stå kvar under hela sin livstid (och sen blir träden död ved och hem till otaliga insektsarter). Fördelen med det här alternativet är ju att träd binder koldioxid och på så vis gör sitt bästa för att motverka växthuseffekten, samtidigt som gammelskogen får stå kvar och husera djur- och växtarter i en skyddad miljö.
Inget av alternativen är ju någon räddning för hela flygandet, långt därifrån. Det dåliga samvetet lättas kanske lite av att man bidrar till något positivt – men samtidigt är också det dåliga samvetet något bra, för det innebär ju att man är medveten.
Sen kan man ju skippa det där med att fylla resväskan med shopping. Been there, done that – och inte blir man gladare för det. Att försöka äta lokalproducerat mat är också en idé (vilket jag absolut antar betyder att jag får leva på pizza under hela Italienvistelsen!). Man får helt enkelt göra det bästa av en dålig (men väldigt trevlig) situation! Eller så gör jag som den här killen nästa gång och cyklar från Stockholm till Singapore.
(Resetidningen Vagabond har några artiklar att läsa om miljö och resande)