Det här med att veta vilka produkter man ska undvika när man går i butiker kan vara smått omöjligt ibland. Speciellt med tanke på att det är så mycket skit man inte vill få med sig hem: palmolja, GMO, djurtestat, dåliga arbetsvillkor, och så vidare i all oändlighet. Oftast får man lita på sitt sunda förnuft, men det är inte så enkelt alla gånger då företag tenderar till att mygla och ha divisioner av sin verksamhet som är bra, medan andra är det sista man vill lägga sina pengar på.
Så, hur gör man när man vill rösta med plånboken? Jo, man laddar hem den här fantastiska appen som jag hittade: Buycott heter den, och finns till både Apple och Android (och är gratis).
Det man gör är att man väljer vilka ”causes” som man tycker är viktiga. Förvisso skulle man kunna välja precis alla, men frågan är om man kommer hem med något alls från mataffären då.. Jag har till exempel startat med följande kampanjer:
- End Animal Testing
- Protect the Bees
- Say No To Monsanto
- Promote Sustainable Fishing
- Say No To Palm Oil Products
- Corporations Lobbying Against Climate Legislation
- Save Sharks
Dom här sju kampanjerna leder fram till 857 företag/märken som jag ska undvika. För att få reda på lite mer kan jag trycka på ett av företagen och se varför jag ska undvika. Body Shop finns i listan över företag jag ska undvika, och när jag trycker där ser jag att jag och företaget har två konflikter: ”End Animal Testing” och ”Say No To Palm Oil Products”. Vad nu? undrar man, då vi ju vet att Body Shop inte har djurtestade produkter. Det stämmer förvisso – men Body Shop ägs av Loréal, som i andra delar av sitt företagande testar på djur. Den här informationen ser man inte, utan man får gå in på kampanjen i fråga och läsa på (speciellt bland frågor&svar samt kommentarer) för att få en tydligare uppfattning om varför ett varumärke blivit ”buycott”. Sen är det ju upp till en själv om man vill köpa Body Shops produkter för att premiera det som faktiskt är BRA, även om man inte tycker Loréal som helhet är ett bra företag.
Flera av er kommer bli förvånade över de företag som dyker upp på listan, då många är naturliga/ekologiska och förespråkas av många. Problemet tenderar till att ligga i att många (skönhetsföretag) blivit uppköpta av marknadens jättar, och som sagt så är det upp till var och en att välja om man vill köpa en bra produkt som finns hos ett dåligt företag. I det långa loppet kan ju ens pengar då gå till verksamheter som man inte stödjer, men å andra sidan kanske företaget mer och mer går över till ”bra” verksamhet om man enbart köper vettiga produkter.
Man kan dessutom välja hur ”starkt” man vill stödja en viss kampanj. Beroende på detta får företagen olika färger, också baserat på hur många olika konflikter man har med dem. Kategorierna med vad man kan välja på är många: LGBTQ Rights, Human Trafficking, Animal Welfare, Environment etc etc.
Blev det lättare att handla? Nja, snarare tvärtom. Men för mig är det viktigt att veta vart mina pengar går, och jag vill åtminstone ha möjligheten att göra ett aktivt och påläst val. Vissa produkter jag handlar regelbundet VET jag är bra, så för mig kommer Buycott vara användbar för de där produkterna eller företagen som jag redan nu är osäker på, eller som jag överraskat ser i listan över företag jag inte borde handla från. Man kan också blippa produktens streckkod för att se om den hamnar under ens bojkottningar.
Läs mer på Buycotts hemsida, och ha appen redo nästa gång du ska spendera pengar!