Att blogga om hållbarhet är fantastiskt roligt. Och rätt krävande. Men mest roligt.
Jag får mellan varven en del mail från personer som vill komma igång med att blogga om miljöfrågor, hållbar livsstil, eller vad det nu må vara. Jag har full förståelse för att det kan kännas lite läskigt att starta, speciellt om man vill blogga om lite mer personliga tankar, åsikter och göromål. Bloggarna har ju blivit business – och det är sjukt kul!
Mina främsta tips till den som är sugen på att börja blogga om hållbarhetsfrågor/hållbar livsstil/vad som helst:
- Blogga via WordPress. Tro mig, jag har testat alla varianter genom åren. WordPress kan vara lite klurigt ibland, men är så värt det i längden. Det finns dessutom en WordPressgrupp på Facebook där vänliga själar hjälper till med alla möjliga olika problem man stöter på, om man är som mig och kan nada om kodning och allt som rör datorer men ändå vill peta i saker och ting.
- Har du råd, satsa direkt på webbhotell och egen domän. Kostar inte allt för mycket per år. Är du osäker på hur långvarig din bloggbana kan tänkas bli, kör på vanlig bloggadress tills du blivit varm i kläderna.
- Skriv om det som ligger dig varmt om hjärtat. Det är enda sättet att få det att bli roligt! Jag började blogga om hållbarhet eftersom jag behövde ventilera mig. Ingen i min omgivning var intresserad, och eftersom jag ibland lider av lite hybris tyckte jag att någon borde vara intresserad av att läsa mina tankar. Ett gäng år senare är min blogg en av de största i sin nisch – det är rätt coolt!
- Jag tycker inte man ska vara orolig över sitt ”sätt” att skriva, huruvida det tilltalar folk eller ej. Man hittar rätt snart ”sin” röst, som gör det å ena sidan roligt att skriva, och som å andra sidan tilltalar läsare. Det är en vanesak – när jag går tillbaka och läser vissa tidiga inlägg från många år tillbaka är det nästan så att skämskudden kommer fram. Aja baja för stavfel och särskrivningar dock. Gör inte som jag och publicera direkt utan att korrläsa först…
- Det tar TID att få många läsare. Och många läsare är inte alltid vad man behöver sträva efter heller – jag tycker att utbytet jag har med alla er som kommenterar här är mer värt än när besöksstatistiken slår i taket. Men man får också bli sjukt glad över många besökare, för hur man än vänder och vrider på det blir besöksstatistiken till viss del ett kvitto på att det man gör är uppskattat. Vad som är många besökare för en blogg är dock kraftigt varierande: bloggar man nischat, som jag gör, kan man inte räkna med några 200.000 läsare i veckan direkt. Man får utgå från sig själv och vad man själv ser som bra, mycket, växande osv. Om man bara fokuserar på bra innehåll som man själv tycker känns givande så är man på god väg.
- Man svarar alltid på kommentarer. Det är sunt förnuft, som att erbjuda sin plats på tunnelbanan till gamla eller sjuka eller vem som helst som behöver en sittplats mer än dig. Men främst är det kommentarerna som är det mest givande som finns med bloggen – några av de bättre konversationerna jag har haft i mina dagar har jag haft i kommentarsfälten. Man behöver inte svara inom fem minuter – men man tar sig banne mig tid att svara på i stort sett allt. I stort sett det enda jag själv inte svarar på är när kommentarer väldigt uppenbart bara försöker promota egen blogg/hemsida/whatever utan att verka ha tagit del av bloggen/blogginlägget.
- Man spammar inte andra med sin bloggadress. Uuuh vad man ser det här på framför allt riktigt stora bloggar – där hamnar kommentarer i stil med ”Snyggt! Min modeblogg hittar du på mode.bloggning.se” – så trist. Typiskt icke-givande kommentarer som inte gör en enda människa glad.
- Men man länkar till andra. Inte länkutbyten – oj, vad jag ogillar länkutbyten. Jag tror man vinner i längden på att skita i allt vad länkutbyten heter, och istället fokuserar på att länka till innehåll man själv gillar och som man tror att ens läsare uppskattar, och att man länkar till bloggar osv som man gillar. All länkning som kommer från hjärtat är så jäkla guld värd, det kan vilken bloggare som helst skriva under på.
En viktig aspekt om man vill blogga om just miljöfrågor och liknande, är att inte ta lätt på fakta. Jag har lite räkmacka där – jag är ju rätt välutbildad i området. Är man inte det, och därmed inte känner sig helt trygg i vissa faktabitar, påståenden, eller vad det nu må vara: läs på och lär dig mer, eller fokusera på det som du faktiskt kan och vet. Av sagda anledning bloggar jag sällan om recept, då jag inte är nån hejare i köket, och jag bloggar aldrig om hemmagjord hudvård, för jag kan ingenting och vill inte riskera att nån blandar ihop något som går och blir dåligt ett dygn senare. Det finns många som förvrider fakta – ”chemtrailfolket” är en del av det (här syftar jag till de som tagit den allmänna kemikaliedebatten till helt nya höjder, som påstår att man får cancer av precis allt och som tror man kan bli botad av något som det inte alls finns några belägg för, som exempel. Jag har läst ekotoxikologi, superintressant – där lärde jag mig att det här med kemikalier är mycket mer komplext än vad man tror. Därav påstår man inte grejer som man banne mig inte har belägg för).
Det jag tror tilltalar många i fråga om bloggande kring hållbar livsstil, är hur DU gör, hur DU resonerar, hur DU äter/klär dig/åker på semester/transporterar dig/bor/osv. Fakta, statistik och annat går att hitta på andra håll, och som blogg behöver man inte vara en nyhetskanal (om man inte vill). Det jag personligen alltid har älskat med bloggar är att få ta del av någon annans tankar, någon annans liv. Det är hela kärnan med bloggen, om du frågar mig.
Och – ett superviktigt ämne som börjar bli allt mer aktuellt: reklam, sponsring, samarbeten, vad det nu kan tänkas vara. Det går att tjäna lite pengar på sin blogg. Hurra! Vad roligt – jag hoppas många tar chansen. Det kostar lite att driva en blogg (i pengar) och ännu mer i tid och engagemang. Jag har nyligen gått med i Better Bloggers som är en grym kunskapskälla för allt som rör bloggbusiness – rekommenderas varmt till alla som bloggar. Finns mycket att lära sig om hur man gör och inte gör, ex. med att ta betalt, att inte mygla med sponsrade inlägg osv. Sjukt lärorikt, oavsett vad man bloggar om.
Vilka magiska tips har jag glömt, enligt er andra bloggveteraner?