Äntligen dags för Veckans Ekoutmaning nummer 12! Släng som vanligt in en kommentar om hur ni själva väljer att tackla utmaningen eller om ni har några speciella tankar eller funderingar kring den, länka tillbaka till inlägget från era bloggar (och släng gärna in en länk bland kommentarerna så att fler hittar till era inlägg!) eller använd hashtagen #veckansekoenkelt på Instagram & Twitter.
Vecka #1: Gräv där du står (i köket) hittar ni här. Det är aldrig för sent att haka på redan från start! Diskussion och tips rullar vidare i kommentarsfältet; chips av potatisskal och listor på kylskåpet med vad som gömmer sig i kyl- och frys är bara några av tipsen för att inte glömma bort allt ätbart och dessutom ta tillvara på det man har.
Vecka #2: Tänk efter före (för allt blir sopor till slut) hittar ni här. Även här rullar ju diskussion och tips vidare bland kommentarerna.
Vecka #3: After Work & Chill hittar ni här. Helt klart den lataste utmaningen som kommer dyka upp, och sett till kommentarerna så var den rätt älskad alltså, hehe.
Vecka #4: Hejdå huvudvärken! hittar ni här. En av de svårare utmaningarna, men som givetvis har lett till intressanta diskussioner bland kommentarerna.
Vecka #5: These Boots Are Made For Walkin’ hittar ni här. Att ställa bilen är ju nått som väcker känslor åt alla håll och kanter, alltid intressant!
Vecka #6: It ain’t over until it’s, well, over hittar ni här. Där snackar vi om att göra slut på produkter man bunkrar hemma och försöker satsa på att göra slut på dessa under de kommande veckorna.
Vecka #7: Älskade tvättstuga! hittar ni här. Där snackar vi föga förvånansvärt om tvättmaskiner, tvättråd och allt som hör till.
Vecka #8: Less is more hittar ni här. Att rensa ut lite prylar som hör sommaren till och som det är guldläge för någon annan att införskaffa begagnat just nu!
Vecka #9: Dokumentärfilmsmys! hittar ni här. Bästa lata utmaningen: bara att lägga sig en regnig kväll på soffan och se en berikande film!
Vecka #10: Tillbaka till ruta 1 hittar ni här. Tio veckor in i utmaningen går vi tillbaka ett steg och ser om vi verkligen fixade alla de tidigare utmaningarna så som vi hade tänkt oss.
Vecka #11: Planerad konsumtion hittar ni här. Vi blickar framåt lite och ser till att noga gå igenom eventuell kommande konsumtion – vad behövs till hösten? Varför? Lämnar du utrymme för spontanköp?
_______________________________________________________________________________________________________
Veckans Ekoutmaning #12: Välj vego!
Denna vecka återgår vi till maten – men inte som under vår första vecka där vi fokuserade på att äta ur skafferiet, kylen, frysen och så vidare för att se till att inget blev gammalt. Nä, den här veckan ska vi äta vegetariskt! Jag tänker dock inte gå in allt för djupt i varför vegetariskt är mer klimatsmart än en kosthållning som är baserad på kött, för ni har ju alla hört otaliga argument sen tidigare.
Varför man väljer att äta vego varierar så klart – vissa gör det av djurrättsskäl, andra av klimatskäl, eller så är man som jag som är lite mittemellan de tidigare alternativen men som heller inte var superförtjust i kött (enkelt att sluta då). Vill man prompt fortsätta äta kött vet ni att det finns 3 goda råd att följa: 1) ät mycket mindre kött än tidigare, 2) ät främst viltkött, och 3) välj ekologisk kött om vilt inte finns att tillgå.
Som icke-köttätare finns det ju många olika sätt att gå: vill man äta mjölkprodukter? ägg? eller bli vegan? käka fisk ibland? äta vegetariskt större delen av tiden men inte helt avstå kött? Man sätter ju många stämplar på folk beroende på hur och vad de äter, och jag tänker inte kasta ur mig några pekpinnar om hur just DU bör göra. Välj själv något som funkar för dig, och som är bättre än vad du gjorde innan. Mina grundråd för en schysst kosthållning ur ett klimatperspektiv är följande:
- Ät inget kött alls, eller extremt lite kött. Välj då vilt eller ekologiskt.
- Ät inget, eller mindre, fisk och skaldjur, och välj bland de sorter som inte är utfiskade eller i riskzon.
- Ät mindre hel- och halvfabrikat, och försök göra mycket mer själv från grunden.
- Prioritera att köpa ekologisk oavsett matvara.
- Ät upp maten! Matsvinn vill vi inte vara med om.
- Ät mer i säsong.
- Prioritera restauranger som fokuserar på ekologiskt, närproducerat, vegetariskt och säsongsbetonat.
Men åter till utmaningen – att käka vego hela veckan! Jättelätt för alla som redan är vegetarianer och veganer, så till er kommer det en specialutmaning längre ner i inlägget. Grejen med vegetarisk mat är att det inte alls är krångligt, svårt, icke-mättande eller vad för myter som spridits som gör att man kanske backar från att äta vego. Eftersom jag själv är lakto-ovo-vegetarian tänker jag utgå från min egen synvinkel: men vill man plocka bort mjölk- och äggprodukter ur kosten funkar det kalasfint att exempelvis ersätta mjölkprodukter med havrealternativ.
Det allra enklaste sättet att börja äta mer vegetariskt är att å ena sidan laga mer av de rätter man redan brukar äta som inte innehåller kött. Spenatsoppa, pannkaka, mozzarellapaj – ja, du vet ju själv vad du brukar laga som är fritt från kött! Å andra sidan är det även superenkelt att byta ut köttet på tallriken mot vegetariska halvfabrikat som exempelvis quorn- och soja-produkter eller Oumph (eller något annat från det fantastiska utbud det idag finns av frysta vegetariska och veganska alternativ!). Svårare än så behöver det inte vara när man är helt ny på vego, eller vill äta mer vego men känner att man varken har tid eller ork att laga andra grejer.
Om du sen dessutom ser till att välja vego under alla de tillfällen du käkar ute på lokal under veckan, så är utmaningen klar sen. Jag tänker inte krångla till det mer än så – välj bort kött och gör det enkelt för dig med maträtterna du lagar! Då har du kommit en bra bit på vägen mot en mer vegetarisk kosthållning och kan börja experimentera med roligare recept vid ett senare tillfälle.
Redan vegetarian eller vegan?
Grymt! Din utmaning blir då att bjuda köttätare på en riktigt god vegomiddag – eller dela ut en massa schyssta recept till de som du vet äter alldeles för mycket kött eller som är sugna på att börja laga mer vego!
Jag börjar med att bjussa på ett recept på korv stroganoff, vilket är den enda klassiska husmanskosten jag gillar och som är så jädra enkel att laga vego! Bonus att de flesta ingredienserna är superenkla att hitta ekologiska (och inget är dyrt).
Du behöver:
- 1 gul lök
- Svartpeppar och salt
- 1 förpackning sojakorv
- 1 burk/kartong passerade tomater
- 1/4 tub tomatpuré
- 1 kartong havregrädde
Hacka lök, och hacka upp korven i så stora bitar som du vill ha. Stek lök och korv. Häll på passerade tomater och havregrädde (bästa med havregrädden är att den aldrig skär sig i tomatbaser!). Pytsa i tomatpuré efter smak – man kan även dra i lite ketchup om man vill ha redig tomatsmak. Jag brukar överdriva med tomatpurén och det blir alltid asbra. Salta och peppra lite, och låt puttra en stund på låg värme. Servera med ris – räcker till fyra rediga portioner! Funkar utmärkt att frysa och ha som matlåda.
_____________________________
Dela gärna med dig av ditt bästa/enklaste/godaste vegorecept bland kommentarerna!
Och plz – håll god ton: den här utmaningen handlar inte om att konvertera hela världen till veganer, och är heller inte skriven ur ett djurrättsperspektiv, så kommentarer ur den synvinkeln undanbedes. Jag vill inte ha nån urspårad konversation likt de man kan se i miljögrupper på FB, tack. Ur min synvinkel blir det bara pekpinnar och ger en sjukt opepp stämning för de som vill börja äta mer vego. Men dela gärna med dig av hur du väljer att tackla utmaningen, vilka recept du väljer att laga eller vem du tänker bjuda hem på middag!