Ny månad och nytt tema för The Sustainable Society! Denna gång filosoferar vi kring matsvinn, ett evigt aktuellt ämne då vi svenskar slänger i snitt ett kilo fullt ätbar mat I VECKAN (här räknas alltså INTE saker som skal och ben in). Du hittar tidigare inlägg här: ”Små saker som gör skillnad när det kommer till hållbar livsstil” & ”Res klimatsmart & genomtänkt”.
Men matsvinn alltså: så himla onödigt ur så många perspektiv. Å ena sidan för att matproduktion påverkar både människa och miljö ur flera olika synvinklar, och å andra sidan för att det mer eller mindre är som att stå och kasta sedlar rakt ner i hushållssoporna. Eftersom man generellt kastar ganska lite mat varje gång man kastar, så upplever jag att det kan vara svårt att se sin påverkan – och svårt att se hur stora mängder det till slut blir. Därför är det ekonomiska perspektivet roligare: så låt säga att vi kastar mat för 500 kronor i månaden. Inte allt för mycket pengar, ”bara” 6000 kronor på ett år. Men i min värld finns det bra mycket roligare saker att göra för 6000 kronor än att kasta dem i soporna: spara till något man vill göra, gå på konsert, köpa den där högkvalitativa grejen man verkligen vill ha – eller varför inte köpa lyxigare käk? 500 kronor ”extra” varje månad på mat gör ganska mycket för vardagslyxen. Så, inget mer förhalande, här kommer mina personliga bästa tips:
- Köp bara det du behöver. Ack, vad enkelt det här låter och vad många människor som aldrig lyckas. Mitt eget knep är att 1) bestämma vad jag ska laga, och 2) köpa ingredienser till EXAKT det. No more, no less. Ska jag laga min supergoda vegostroganoff så köper jag inte en säck med gul lök. Jag köper EN gul lök. Behöver jag, låt säga, en halv liter mjölk till en maträtt, så ser jag till att laga dubbelt upp alternativt hitta en till maträtt som också behöver mjölken, så att allt går åt. Köp alltså ALDRIG ingredienser på måfå, om det inte är torrvaror som fixar att stå i skafferiet i flera år.
- MATLÅDOR. Guds gåva till folket alltså, och anledningen till varför jag lyckas med punkt 1 ovan. Gör jag min stroganoff så blir det 4-5 portioner. Jag bor ensam. Då blir det middag + 3-4 luncher. Och inte behöver man äta samma sak flera dagar i rad om man inte vill: in med en portion i frysen, koka mer ris när du väl ska käka upp matlådan, och voilá: inget gick till spillo. Matlådor är även mitt bästa tips för mat som inte blev så god, eller mat man slänger ihop på det man har hemma och därför heller kanske inte blir någon kulinarisk upplevelse: även om det är lite halväckligt så är man ALLTID mer hungrig på jobbet vid lunch än vad man är hemma, plus att man inte kan äta något annat på samma sätt som man kan göra hemma. Bonuspoäng: med matlådor är det lättare att äta mer hälsosamt, och man sparar a shitload of money. Av principskäl äter jag aldrig köpemat till lunch, det är verkligen undantagsfall: vi snackar en handfull gånger om året.
- Heja frysen! Frysen är fantastisk. Där håller ju grejer mycket längre än vad de annars skulle göra. Plus att man kan frysa det mesta. Eftersom jag är bra på att handla det jag behöver och använda allt när jag lagar mat, fryser jag inte in så mycket av förklarliga skäl. Men jag brukar alltid frysa överbliven riven ost, hacka upp lök och frysa in i smidiga ”det här räcker precis till en omgång mat”- portioner och så vidare. Det enda som är viktigt med frysen är att hålla koll på grejerna så att de går åt, för de blir inte roliga om de är frysta för länge. En annan bra sak med grejer man kastat in i frysen (och matvaror generellt) är att nästan allt går att kasta ner i en paj eller en gryta.
Jag gillar att äta god och bra mat, och jag har en väldigt liten budget: men tack vare att jag blivit väldigt bra på att ta tillvara på det jag köper så kan jag lyxa mer utan att det för den sakens skull behöver kosta så mycket. Minskad påverkan på miljön, glad plånbok och mätt mage – bättre än så blir det ju knappast!
Resten av gänget från The Sustainable Society hittar du här nedan:
Evelinas Ekologiska: Så minskar du matsvinnet – 5 enkla tips – Husligheter: 10 sätt att minska matsvinnet hemma – Naturligt Snygg/Hannah: 3 filmer om matsvinn du borde se – Rowan Tree: Minska matsvinnet – att återanvända en purjolök – Veckans Eko: Det är lätt att äta mer miljövänligt – så här gör jag! – Slow Fashion: Det här med att smaka och lukta på mat – Ekomorsan: Så minskar du ditt matsvinn – Annas Kemtvätt: Noll matsvinn med kompostering – Emmas Vintage: 7 busenkla (vegetariska) middagar – utan matsvinn