Månadstemat för The Sustainable Society nu i september är – tadaa – kläder! Ett inte så ovanligt tema för Ekoenkelt, men desto viktigare för nu får jag ju försöka tänka lite nytt. Så varför inte gå ’back to basics’ och snacka om klädintresse. För det får man INTE ha om man vill leva hållbart, vara rädd om klimatet, naturen, miljön eller människor. Kläder är helt enkelt inte något man får intressera sig för alls, och här behöver vi ju inte ens snacka ur ett hållbarhetsperspektiv: är du det minsta intellektuell ska du ju inte heller intressera dig för kläder. Det är ytligt, fånigt, onödigt, kvinnligt..
Ja! Titta där: mode är tätt sammankopplat med kvinnor och kvinnors intressen, och därför får det sitt ”dåliga rykte”. Det här är ju spännande ur en historisk synvinkel, för så har ju givetvis inte alltid varit fallet. Här finns massor att läsa för den som är intresserad, jag har däremot inte tänkt gå in allt för mycket på detta just nu.
Vad är ens mode? Saxat från Wiki:
Mode, (latin: modus), betyder sätt, fason, rytm, mått, gräns; något som är förenligt med tidens rytm och smak, alltså det som är modernt. Ordet används framför allt, men inte uteslutande, beträffande kläder (klädstil). Jämför stil, trend och subkultur. Mode speglar den rådande tidsandan och dess ideal. Det kan ta sig uttryck i kläder, arkitektur, målarkonst eller musik.
Mode är en del av kulturen, och är ett sätt för oss att uttrycka oss, att passa in i sammanhang eller för att tillhöra en gemenskap – eller för den sakens skull, sticka ut från resten av gruppen. Mode har gjort enorma avtryck under historiens gång (Modevetenskap som akademiskt ämne är fantastisk intressant: det är historia, religion, feminism, ekonomi, politik – allt.), och fortsätter göra så än idag. Och man har alltid hackat på mode. Modekarikatyrer är inte direkt något nytt, och plagg man inte gillade på medeltiden påstod man drog till sig djävulen så att folk slutade bära dem. Det har helt enkelt alltid funnits någon som varit redo att klaga på dig om du burit något de ansett vara fel.
Den här avskyn mot mode är spännande tycker jag. När jag började plugga Modevetenskap på Universitetet var det nästan som om de flesta i min omgivning på riktigt fnös åt mig (jag menar, jag hade ju sysslat med RIKTIGA ämnen innan; kriminologi, miljö, stadsplanering). Det är ett nedvärderat ämne, intresse, sysselsättning osv – vilket är så himla trist.
I den omgivning jag rör mig i idag – där det blandas både mode- och miljöfrågor – upplever jag att kritiken i mångt och mycket är riktad mot att man blandar ihop mode och konsumtion. Överkonsumtion. Dåliga förhållanden. Ja, ni vet.
Mode har i sig ingenting med det att göra. Överkonsumtion, låga priser och dåliga arbetsvillkor hör till alla konsumtionsvaror, men mode i sig är kultur. Det är hur du vill visa upp dig för andra – eller kanske smälta in i mängden. Det betyder fantastiskt nog att du som är modeintresserad kan få fortsätta vara det, och du kan fortsätta experimentera på otaliga sätt utan att det behöver vara negativt för människa och miljö.
Köp ekologiska och klimatsmarta material. Köp second hand. Byt med vänner och bekanta. Sy om saker. Laga det som går sönder. Gör om det som du tröttnat på. Ta hand om det du har. Mixa och matcha. Testa något nytt. Supporta företag och designers som bryr sig om människor och miljö. Låt dig inspireras av modefoto, stylingknep, vad det än må vara. Bär sånt du älskar.
Och du – om du är totalt ointresserad av mode så är det också helt okej!
Om jag finge välja bland den brokiga massa böcker som kommer ut hundra år efter min död, vet ni vilken jag skulle ta?…Nej, jag skulle inte ta en roman i detta framtida bibliotek och inte heller någon historisk bok, ty i den mån den innehåller något av intresse är den också en roman. Min vän, jag skulle helt simpelt välja en modejournal för att se hur kvinnorna klär sig ett sekel efter min bortgång. Och dessa klädtrasor skulle säga mig mer om framtidens människor än alla filosofer, författare, predikanter och vetenskapsmän.
– Anatole France
-
- _______________________________________
Veckans Eko: Finns det något som heter hållbart mode – egentligen
Naturligt Snygg: En hållbar modefavorit: Nygårds Anna
Slow Fashion: En text om kläder jag verkligen vill att du ska läsa
Husligheter: 3 hållbara sätt att bygga din garderob på
Annas Kemtvätt: 9 fördelar och 1 nackdel med att köpa kläder second hand
Ekomorsan: Så blir du en Ecofashionista
Emmas Vintage: 17 snabba modetips till en miljösmart garderob