Den senaste tiden har det svängt runt lite pressnyheter för min del kring mat och dryck, så här kommer en liten sammanställning av senaste nytt (och gott!). Först svängde det in en plastflaska med vatten hos mig från Sodastream med den sköna varningstexten som ni ser på bilden ovan. Tanken är att genom att göra såhär så uppmärksammar man ytterligare att plastflaskor är skit för miljön. Vatten på flaska ger 300 gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten. De har även undersökt vad svenskarna tycker, och 57% procent tänker på miljökonsekvenser när de köper flaskvatten, och 59% skulle vara positiva till en lagstiftning som nu liknar den vi har på plastpåsar, det vill säga att butiker måste informera kunden om plastens negativa påverkan.
Jag kan inte låta bli att tänka på rökförbudet på krogen i det här sammanhanget: vi hade ofta det som exempel när jag pluggade stadsplanering då det gav bra effekt + ingen hade några större problem med det så fort det var genomfört. Jag var ute och svängde en hel del på krogen när man fortfarande fick röka inomhus (euhm, nu är vi goa och låter bli att räkna bakåt på min ålder, tack), och tyckte det var helt okej – plus att jag själv rökte inomhus även om jag inte ens rökte annars. Sen var det ett jäkla liv när förbudet skulle träda i kraft, och resultatet? Både rökare och icke-rökare blev nöjda, rökningen minskade en del, och arbetsmiljön för krogbranschen (och gästerna!) blev snabbt bättre. Och för alla som brukade gå på krogen på den tiden slapp man ju dessutom duscha när man kom hem, om man inte ville att en själv + ens sängkläder skulle lukta askkopp på morgonen. Jag ser inga som helst hinder för att införa fler såna här förbud, exempelvis mot plast i många sammanhang. Vi människor gillar att gnälla innan saker träder i kraft, och sen brukar vi inse att det inte var en så dum idé trots allt.
Och gud, nu skäms jag lite, men det här är ju sen gammalt: jag är verkligen INTE en fotograf. Så håll tillgodo med bilden ovan, bättre blir det inte. Hur som helst var jag bjuden på en pressfrukost som jag tyvärr inte kunde gå på. Då erbjöds det att KÖRA UT FRUKOSTEN TILL MIG! Förstår ni vilken lyx? Så förra veckan käkade jag lyxfrukost på kontoret! Det var God Morgon- juice som styrt upp: dom lanserade sin första ekologiska juice år 2000, och firar sina 17år med eko nu genom att släppa två nya smaker och dessutom ett samarbete med Green Kitchen Stories som styrt upp själva frukostmaten. Jag njöt av en grön smoothie (apelsinjuice, avokado, spenat, broccoli och pumpafrö) samt en marockansk ”bircher” (klicka för recept!) som är en kall gröt baserad på havregryn, russin, juice och lite annat smått och gott. Nya juicesmakerna var ’Organic Sunny Citrus Blend’ (min favvo som älskar citrus i alla de former) och ’EKO Apple Ginger’ (som gjorde succé på ett butiksevent förra veckan bland de som inte drack alkohol). För mig är juice helgfrukostlyx, så det var extra härligt att sitta på kontoret mitt i veckan och lyxa!
Och så fick jag för ett tag sen prov på godis från EC-GO. Alltså: ekologiskt godis utan skumma färgämnen, gluten eller gelatin. Supergott (såklart!) och precis lagom sött måste jag säga: det är fortfarande ”riktigt” godis men utan att smaka konstgjort. Jag tänkte att jag skulle njuta av mitt godis under en längre tid, men givetvis smällde jag i mig allt på en gång på grund av kunde INTE låta bli. De säljer godiset direkt på sin hemsida, och har dessutom boxar specialgjorda för företag så nu känner jag verkligen behov av en godisbox åt Ecosphere..
Juicen och godiset i det här sammanhanget har en fin gemensam kärna ur min synvinkel: lyxiga goda produkter SKA köpas ekologiskt, då kan man få njuta med bättre samvete!